ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Καινοτόμες επιχειρήσεις, αυτοδιοίκηση και αγρότες

καινοτόμες-επιχειρήσεις-αυτοδιοίκη-525466

Του Ευθύμιου Ζιγγιρίδη, BEngMSc AMIEE MILT Συμβούλου Στρατηγικών Επενδύσεων, υποψήφιου περιφερειακού συμβούλου Μαγνησίας με τον Κ. Αγοραστό

Καθώς ο πληθυσμός της γης αυξάνεται η ανάγκη για αύξηση της παραγωγής τροφίμων αυξάνεται επίσης, οι τεχνολογικές startup δημιουργούν ένα εύρος γεωργικών υπολογιστικών εφαρμογών, υπηρεσιών, τεχνικών καλλιέργειας και άλλα που έχουν στόχο να φέρουν περισσότερα δεδομένα πληροφορίες και αποτελεσματικότητα στον κλάδο.

Πολλές καινοτόμες επιχειρήσεις έχουν δώσει λύσεις για βελτιωμένη παραγωγή και διαφοροποιημένα αγροτικά προιόντα. Συγκεκριμένα:

Καινοτόμα τεχνολογία για διαχείρισης αμπελώνων που βοηθάει τους αμπελουργούς να παρακολουθούν την καλλιέργεια, τις συνθήκες στα χωράφια και την ωρίμανση των σταφυλιών, προκειμένου να μεγιστοποιήσουν την απόδοση και να διαχειριστούν την εργασία. Επίσης, εξορθολογίζει μισθοδοσία, δαπάνες και χρεώσεις.

Πρωτοπόρα τεχνολογία με τη χρήση της οποίας μεγιστοποιούνται οι αποδόσεις της καλλιέργειας και αποτρέπονται οι ασθένειες καθώς χρησιμοποιείται γονιδιωματική τεχνολογία προκειμένου να βοηθήσει τους αγρότες να αναγνωρίσουν παθογόνους οργανισμούς που μπορεί να κρύβονται στο χώμα.

Νεοφυής επιχείρηση η οποία δημιουργεί χαμηλού κόστους λίπασμα από απορρίμματα φαγητού από τα σούπερ μάρκετ. Η εταιρεία υποστηρίζει ότι η διαδικασία αυτή είναι είναι 720 φορές πιο αποτελεσματική από την κομποστοποίηση, που συνήθως παίρνει περίπου τρεις μήνες για να ολοκληρωθεί.

Η ολοένα αυξανόμενη χρήση των «έξυπνων» τηλεφώνων μπορεί να αξιοποιηθεί ώστε να προσφέρονται δεδομένα σε πραγματικό χρόνο στους αγρότες και στη βιομηχανία του αγροδιατροφικού τομέα γενικότερα.

Μια πιο ψηφιοποιημένη και διασυνδεδεμένη βιομηχανία μπορεί να μειώσει τα απόβλητα και τη σπατάλη πόρων και να βελτιώσει την αειφορία σε όλο το φάσμα της εφοδιαστικής αλυσίδας. Επιπλέον, η ανάπτυξη πρωτοποριακών ψηφιακών εφαρμογών θα διαδραματίσει πρωτεύοντα ρόλο στην εξέλιξη του τρόπου που προσφέρουμε υπηρεσίες υγείας και καλής διαβίωσης για τα ζώα και προστασίας των καλλιεργειών.

Η Μαγνησία έχει 2 κύριους οικονομικούς πυλώνες τον Τουρισμό και τον Αγροδιατροφικό τομέα. Οι δυνατότητες στην εκμετάλλευση νέων τεχνολογιών στον αγροτικό τομέα είναι ανεξάντλητες ειδικά σε περιοχές όπως ο Αλμυρός, το Βελεστίνο και το Πήλιο. Πρέπει να δοθούν κίνητρα σε νέους επιχειρηματίες οι οποίοι προσανατολίζονται στην ανάπτυξη εφαρμογών στον αγροτικό κλάδο για να μπορέσουν να αναπτύξουν καινοτόμες ιδέες. Θα μπορούσε για παράδειγμα σε κάθε μεγάλη πόλη των Νομών μας να υπάρξουν κοιτίδες καινοτόμων εταιρειών οι οποίες θα στεγάζονται σε έναν ενιαίο χώρο όπου θα τους παρέχονται όλες οι αναγκαίες υπηρεσίες και τεχνολογικός εξοπλισμός για την ανάπτυξη της καινοτόμου επιχείρησης τους. Οι Δήμοι και οι Περιφέρειες μπορούν να συμβάλλουν δημιουργώντας αυτούς τους χώρους. Επίσης θα μπορούσαν να παραχωρηθούν από τους Δήμους εκτάσεις με συμβολική τιμή προς νέους αγρότες οι οποίοι θέλουν να πειραματιστούν σε νέες πρωτοπόρες καλλιέργειες.

Ο αγροδιατροφικός τομέας στην Μαγνησία θα μεταμορφωθεί μέσω της καινοτομίας, που έχει ήδη αποδείξει την επιτυχία της σε άλλους κλάδους. Ο αγροτικός τομέας είναι ένας από τους πιο συντηρητικούς τομείς παγκοσμίως, με αρκετές μεγάλες και βραδυκίνητες εταιρείες. Οι νεοφυείς – καινοτόμες επιχειρήσεις θα έχουν ρόλο-κλειδί στην εισαγωγή νέων τεχνολογιών στην αγορά και περαιτέρω στην ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας στον Νομό μας αλλά και στην χώρα μας.

H γνώση μου, οι σπουδές μου, η μεγάλη εμπειρία μου σε προβολή, ανάδειξη και χρηματοδότηση καινοτόμων επιχειρήσεων είναι καταλυτικοί παράγοντες προκειμένου να μπορέσω να συμβάλλω αποτελεσματικά προς την κατεύθυνση της σύνδεσης αγροτικού πληθυσμού με νέες τεχνολογίες.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου