ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Με το βλέμμα στραμμένο στο αύριο – Προτάσεις και προοπτικές για τη νέα γενιά

με-το-βλέμμα-στραμμένο-στο-αύριο-προτ-525474

Η νεολαία βάση και προτεραιότητα της Δημοτικής Αρχής

Η στάση και θέση κάθε αρχής – γονεϊκής ή θεσμικής – απέναντι στους νέους δεν προσδιορίζει μόνον το μέλλον του τόπου και συνακόλουθα της χώρας αλλά και όλων των κατοίκων μιας περιοχής, ενός δήμου για την ακρίβεια καθώς το παρόν αναπόφευκτα προσδιορίζει το αύριο που δεν θα αργήσει και αυτό με τη σειρά του να γίνει χθες. Σκέψεις και προβληματισμοί αλλά και προτάσεις για το μέλλον μέσα από το βλέμμα και τη σκέψη των παιδιών μας καλούνται να ανοίξουν νέους δρόμους.

Ο Δήμος Βόλουσύμφωνα με δημογραφικά στοιχεία είναι ένας τόπος με ισορροπίες ανάμεσα σε ηλικιακές κατηγορίες που αφορούν ποσοστά παιδιών, ενηλίκων και ηλικιωμένων. Η κοινωνική αυτή διαστρωμάτωση δίνει ένα σαφές πλάνο προσδιορισμού υποχρεώσεων και κυρίως προγραμματισμού δράσεων και υπηρεσιών που διασφαλίζει καθημερινότητα και γενικότερα τη ζωή όλων. Οι σκέψεις και οι προβληματισμοί, οι διαπιστώσεις και οι παρατηρήσεις αφορούν κυρίως τους μεγαλύτερους – γονείς κατ εκπαιδευτικούς – χωρίς να αποκλείονται όλες οι άλλες ηλικιακές κατηγορίες συμπολιτών μας. Οι προτάσεις που αναφέρονται στους νέους αφορούν τους τομείς εκπαίδευσης και αθλητισμού, πολιτισμού και ψυχαγωγίας.

Η εκπαίδευση καλύπτεται στο Βόλο και από τις τέσσερις βαθμίδες: προσχολική, πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια και τριτοβάθμιας με τη συνεχή αναβάθμιση των σχολών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Η λειτουργία όλων των υποδομών διασφαλίζεται με την ισορροπημένη και τελικά αποτελεσματική συνεργασία πολλών φορέων και ανάμεσά τους ο Δήμος, η δημοτική αρχή και με τις αρμόδιες δομές. Το ίδιο ισχύει και για τον τομέα του αθλητισμού, του πολιτισμού με τις ανάλογες υποδομές που λειτουργούν με τρόπο άμεσο και αποτελεσματικό. Η θέση και στάση της Δημοτικής Αρχής στα προαναφερόμενα θέματα έχει αποδειχθεί ανανεωτική κα αποτελεσματική. Άλλωστε η αναβάθμιση της πόλης του Βόλου την εορταστική κυρίως περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς έχει προσφέρει στους νέους τη χαρά της δράσης και την ευχαρίστηση της διασκέδασης. Η πόλη δεν λάμπει μόνο από τον εορταστικό φωτισμό αλλά και από την ορμή των νέων και την ενεργοποίηση ταυτόχρονα όλων των υποδομών (επιχειρηματικών, εμπορικών και ψυχαγωγικών) ως σημείο εκκίνησης για τη χαρά και την κοινή δράση.

Οι νέοι της πόλης και της ευρύτερης περιοχής, οι σπουδαστές και οι φοιτητές που ζούνε εδώ αλλά και οι επισκέπτες απολαμβάνουν εστίες δράσης και ψυχαγωγίας με παράλληλες εκδηλώσεις πολιτισμού. Η ενημέρωση όλων για όλα αυτά επιτυγχάνεται με τη σχετική κοινοποίηση αλλά και την έκδοση ενημερωτικών εντύπων. Αξίζει να σημειωθεί ότι μέσα ενημέρωσης εθνικής εμβέλειας με εδικά αφιερώματα προβάλλουν την πόλη του Βόλου ως επιλογή και προορισμό αλλά και ως πόλη πρότυπο για διαβίωση αλλά και σπουδές.

Ο Βόλος με τη ματιά ενός νέου ανθρώπου δεν είναι η απλά πόλη – πέρασμα αλλά πόλη προορισμός ως τόπος σπουδών και διακοπών, επιχειρηματικής δράσης αλλά και αναψυχής. Η συνδυαστική αυτή κατάληξη είναι «προϊόν» πολιτικής βούλησης της παρούσας Δημοτικής Αρχής αλλά αξιοποίησης συνεργατών και υπευθύνων ομάδων, συλλόγων και σωματείων.

Ως γονέας δύο παιδιών, ως υπεύθυνος ομάδων στη διδασκαλία παραδοσιακών χορών, ως ενεργός πολίτης που ζει και αφουγκράζεται τον παλμό του τόπου του και τελικά ως άνθρωπος που ενεργοποιεί θετικές δυνάμεις και νεανική ματιά στα γεγονότα και στις εξελίξεις ο Βόλος οφείλει να βλέπει συνεχώς μπροστά, να προγραμματίζει ένα συνεχώς ευρηματικό πλάνο ενεργειών και πρωτοβουλιών. Κι έτσι γίνεται και με τον τρόπο αυτό θα συνεχίσει έχοντας συνεχώς το νου και τη διάθεση για συνεχή δράση και όπου χρειαστεί και αντίδραση.

Δέσμευσηγια όσα αναφέρονται και πρόταση για συνεργασία προς όλους και με όλους αποτελούν όσα αναφέρονται για να γίνει ο Βόλος ο τόπος των παιδιών μας και των παιδιών τους, η πόλη που ονειρευόμαστε και επιθυμούμε, για να είμαστε εμείς καλά και οι νέοι ακόμη καλύτερα.

Του Τριαντάφυλλου Γκογκινούδη, υποψήφιου δημοτικού συμβούλου με τον Αχιλλέα Μπέο

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου