ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Οι δείκτες της καταστροφής

οι-δείκτες-της-καταστροφής-540664

Του Ευθύμιου Ζιγγιρίδη, BEngMScAMIEEMILT Συμβούλου Στρατηγικών Επενδύσεων, υποψήφιου περιφερειακού συμβούλου Μαγνησίας με τον Κ. Αγοραστό

Η πορεία μιας κυβέρνησης και τα αποτελέσματα των πολιτικών της στην ορθή λειτουργία μιας χώρας αποτυπώνονται πάντα σε δείκτες σε όλα τα επίπεδα από την Δικαιοσύνη και την Οικονομία έως την Παιδεία και την Διαφθορά. Ας δούμε λοιπόν που βρίσκεται η Ελλάδα μετά από τέσσερα χρόνια διακυβέρνησης της παρούσης Κυβέρνησης.

Αμεσες Ξένες Επενδύσεις. Με το ευρωπαϊκό περιβάλλον να είναι το 2017 ευνοϊκότερο απ’ ό,τι τα προηγούμενα χρόνια, ο αριθμός των άμεσων ξένων επενδύσεων που πραγματοποιήθηκαν στην Ελλάδα αυξήθηκε στις 24 (από 13 το 2016), δημιουργώντας 1.194 νέες θέσεις εργασίας. Στην Ευρώπη των 50 κρατών, η εκτέλεση περισσοτέρων από 6.500 άμεσων ξένων επενδύσεων αποτελεί απόδειξη πως η Γηραιά Ηπειρος είναι η κορυφαία επιλογή για επενδύσεις, παρότι υπάρχουν εσωτερικές ανακατατάξεις και μεταβολές που ενδέχεται να αλλάξουν το τοπίο τα επόμενα χρόνια. Δηλαδή μέσα σε ένα ευνοϊκό κλίμα επενδύσεων εμείς πήραμε το κουκούτσι του καρπουζιού και το υπόλοιπο καρπούζι μοιράστηκε στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Ανεργία. Τα υψηλότερα επίπεδα ανεργίας στην ΕΕ καταγράφονται στην Ελλάδα (18,6% το Σεπτέμβριο) και στην Ισπανία (14,7%). Τα χαμηλότερα ποσοστά ανεργίας σημειώθηκαν στην Τσεχία (1,9) και στη Γερμανία (3,3%). Τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας των νέων στην ΕΕ καταγράφονται στην Ελλάδα (36,6%), στην Ισπανία (34,1%) και στην Ιταλία (31,6%). Τα χαμηλότερα ποσοστά καταγράφονται στην Τσεχία (4,9%), στη Γερμανία (6,1%) και στην Ολλανδία (6,9%).

Ανταγωνιστικότητα. H ανταγωνιστικότητα, συνεχώς υποχωρεί, καθώς η Ελλάδα έχασε 4 και 5 θέσεις αντίστοιχα στον σχετικό δείκτη, σε σχέση με πέρυσι, το οικονομικό κλίμα, τους τρεις τελευταίους μήνες, σταθερά επιδεινώνεται, καθώς υποχώρησε κατά 4 μονάδες το τελευταίο τρίμηνο. Συγκεκριμένα. Στην 57η θέση μεταξύ 140 οικονομιών του πλανήτη βρίσκεται η Ελλάδα, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση Global Competitiveness Report 2018- 2019. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Global Competitiveness Report 2018-2019, που επεξεργάστηκε ο ΣΕΠΕ, η Ελλάδα συγκεντρώνει γενική βαθμολογία 62,1 με ανώτερη αξιολόγηση το 100.

Χρέη – Κατασχέσεις. Το χρέος των πολιτών προς εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία, μήνα με τον μήνα, διογκώνεται: αυξήθηκε κατά 60% από το τέλος του 2014. Οι κατασχέσεις και οι πλειστηριασμοί πολλαπλασιάζονται, καθώς έχουν πραγματοποιηθεί 4,85 εκατομμύρια κατασχέσεις, σε πάνω από 1,1 εκατομμύρια πολίτες, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου παραμένουν σταθερά υψηλές, καθώς ξεπερνούν τα 3 δισ. ευρώ, και δεν υπάρχουν πλέον δανειακοί πόροι για την αποπληρωμή τους ενώ οι θεσμοί διακυβέρνησης υποβαθμίζονται και η οικονομική ελευθερία συρρικνώνεται καθώς υποχώρησε κατά 20 θέσεις σε σχέση με το 2014.

Τραπεζικές Καταθέσεις. Εχουν χαθεί πάνω 25 δισεκατομμύρια ευρώ απότραπεζικές καταθέσεις από τις αρχές του 2015, ενώ η πιστωτική συρρίκνωση συνεχίζεται με το υπόλοιπο χρηματοδότησης να έχει μειωθεί κατά 18% από τις αρχές του 2015.

Ελλειμα Τρεχουσών Συναλλαγών. Διόγκωση ελλείμματος στα Ισοζύγια Αγαθών κατά €2,5 δισ. και Πρωτογενών Εισοδημάτων, κατά €919,8 εκατ. Διόγκωση ελλείμματος Ισοζυγίου Τρεχουσών Συναλλαγών στο 11μηνο του 2018, στα €3,8 δισ., έναντι €1,7 δισ. το 2017, με διεύρυνση των δανειακών αναγκών.

Δημόσιες Δαπάνες

Ελαφρώς περισσότερες το 2018 οι δημόσιες δαπάνες από 2017, €6,23 δισ. έναντι €5,95 δισ. Όμως γενικά πιο οπισθοβαρής υλοποίηση.

Απονομή Δικαιοσύνης. Συγκεκριμένα, η Ελλάδα είναι 132η από τις 190 χώρες του δείκτη «Doing Business 2019» ως προς την ταχύτητα απονομής της δικαιοσύνης και χρειάζονται 1.580 ημέρες για την επίλυση μιας συγκεκριμένου τύπου δικαστικής διαφοράς για μια επιχείρηση, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας που επικαλείται νέα έρευνα της διαΝΕΟσις.

Διαφθορά. Στην 67η θέση, υποχωρώντας κατά οκτώ θέσεις σε σύγκριση με πέρσι, βρίσκεται η Ελλάδα στον «Δείκτη Αντίληψης Διαφθοράς» (CPI) της Διεθνούς Διαφάνειας για το 2018.Συγκεντρώνοντας μικρότερη βαθμολογία σε σχέση με το 2017 (κάτι που μεταφράζεται σε περισσότερη διαφθορά), η Ελλάδα «συγκατοικεί» στην 67η θέση με το Μαυροβούνιο και τη Σενεγάλη, ενώ πέρσι βρισκόταν στην 59η θέση.

Καινοτομία. Λαμβάνοντας υπόψη ότι τα κράτη μέλη κατηγοριοποιούνται σε τέσσερις κατηγορίες και κατατάσσονται σύμφωνα με έναν συνθετικό δείκτη καινοτομίας (SummaryInnovationIndex), η Ελλάδα κατατάσσεται στην ομάδα των χωρών με «Μέτριες επιδόσεις στην καινοτομία» με βάση τη συνολική της επίδοση σε όλο το φάσμα των δεικτών έρευνας, καινοτομίας, ανθρώπινου δυναμικού, δομής της οικονομίας, επιχειρηματικότητας του EIS, καταλαμβάνοντας την 22η θέση. Σημειώνεται ότι σε αυτή την κατηγορία κατατάσσεται διαχρονικά η χώρα.

Φταίει μόνο η απερχόμενη κυβέρνηση για αυτή την κατάντια; OXI. Υλοποίησε στρατηγικές δράσεις για να μπορέσουν να βελτιωθούν οι δείκτες σε όλα τα επίπεδα λειτουργίας του Ελληνικού Κράτους; ΟΧΙ. Εβαλε τα θεμέλια της διακυβέρνησης της τα τελευταία 4 χρόνια για την βελτίωση κάποιων από τους παραπάνω δείκτες; OXI.

H Θεμέλιος Λίθος της δημοκρατίας είναι η διενέργεια εκλογών. Οι πολίτες οφείλουν με γνώμονα το καλό της Ελλάδας να σκεφθούν και να κρίνουν εάν η παρούσα κυβέρνηση έχει την ικανότητα να οδηγήσει την Ελλάδα σε οικονομική και κοινωνικά ανάκαμψη.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου