ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Γ. Σούρλας: Να συσταθεί ανεξάρτητη αρχή καταπολέμησης της διαφθοράς

γ-σούρλας-να-συσταθεί-ανεξάρτητη-αρχή-557268

Με αφορμή τα δημοσιεύματα για την εμπλοκή της γ.γ. για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς σε υποθέσεις διαπλοκής ο πρ. γενικός γραμματέας Διαφάνειας Γ. Σούρλας, θέτει γενικότερο ζήτημα θεσμικής κατοχύρωσης οργάνου για την καταπολέμηση της διαφθοράς. Συγκεκριμένα, δήλωσε:

«Τα ερωτήματα που εγείρονται από την εμπλοκή της γ.γ. για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς σε υποθέσεις διαπλοκής θέτουν γενικότερα ζητήματα λειτουργίας ενός θεσμού, που θα εγγυάται την πρόληψη, την αποκάλυψη, την καταστολή φαινομένων της διαφθοράς και εμπέδωση της διαφάνειας.

Από τη θέση του γενικού γραμματέα Διαφάνειας και Ανθρώπινων Δικαιωμάτων, είχα τη δυνατότητα εκ των έσω να γνωρίσω σε τι συνίσταται το έργο για την καταπολέμηση της διαφθοράς. Επισήμανα ότι σε καμία περίπτωση δεν πρέπει αυτός ο φορέας να είναι κυβερνητικό όργανο, όπως είναι η Γ.Γ. Καταπολέμησης της Διαφθοράς, αλλά μια Ανεξάρτητη Αρχή, που δεν θα εξυπηρετεί κυβερνητικές επιδιώξεις και κομματικές σκοπιμότητες.

Αν επρόκειτο να ληφθεί απόφαση για να λειτουργήσει μια μόνο Ανεξάρτητη Αρχή, αυτή θα έπρεπε να είναι η Αρχή για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς για να μην επαναληφθούν φαινόμενα, που οδήγησαν τη χώρα στη χρεοκοπία και την εθνική ταπείνωση.

Πέρα και πάνω από θεσμούς, η πάταξη της διαφθοράς και της διαπλοκής είναι θέμα πολιτικής βούλησης, η οποία, δυστυχώς, μέχρι σήμερα ούτε υπήρξε, ούτε υπάρχει.

Είναι προφανές ότι όπου υπάρχει επαρκής πολιτική βούληση δεν υπάρχει διαφθορά και όπου υπάρχει διαφθορά δεν υπάρχει πολιτική βούληση».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου