ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Σήμερα δεν είναι γιορτή – «Παγκόσμια Ημέρα Αδέσποτων Ζώων»

σήμερα-δεν-είναι-γιορτή-παγκόσμια-564158

Tης Μαρίας Καραγιάννη,

Αν. Υπεύθυνης Γυναικείων Θεμάτων και Ισότητας των Φύλων της ΟΝΝΕΔ

Το 2010 καθιερώνεται η Παγκόσμια Ημέρα Αδέσποτων Ζώων με πρωτοβουλία των ολλανδικών φιλοζωικών οργανώσεων για την ευαισθητοποίηση της διεθνούς κοινότητας σχετικά με την τύχη των 600 εκατομμυρίων αδέσποτων ζώων που υπολογίζεται ότι διαβιούν υπό άθλιες συνθήκες στον πλανήτη.

Από τότε δεν έχουν αλλάξει πολλά. Τα νούμερα παραμένουν αποκαρδιωτικά παγκοσμίως, αλλά και στη χώρα μας (π.χ. Αθήνα εκτιμήσεις για 1.000.000 αδέσποτα ζώα).

Ενα τεράστιο πρόβλημα με ελάχιστη προβολή το οποίο συνεχίζει να αυξάνεται με αποκλειστικό υπαίτιο την ανθρώπινη ανευθυνότητα.

Μια παρορμητική αγορά ενός ζώου συντροφιάς μετατρέπει πολύ γρήγορα το χαριτωμένο κουταβάκι σε ένα «θορυβώδες πρόβλημα».

Και το «πρόβλημα» αυτό καταλήγει στο δρόμο.

Αν είναι τυχερό θα βρει ένα καινούργιο σπίτι με τη βοήθεια εθελοντών.

Αν όχι θα περάσει την υπόλοιπη ζωή του περιπλανώμενο χωρίς στέγη και τροφή,

απροστάτευτο από τις έντονες καιρικές συνθήκες και αντιμέτωπο με ένα σωρό αρρώστιες, είτε σε ένα κλουβί αναμένοντας την ευθανασία..

Εάν κάτι λοιπόν, πρέπει να μας υπενθυμίσει αυτή η ημέρα, που κάθε άλλο παρά γιορτή μπορεί να χαρακτηριστεί, είναι ότι το πρόβλημα των αδέσποτων ζώων λύνεται κυρίως διαμέσου της αλλαγής.

Αλλαγής όχι των ζώων συντροφιάς, αλλά της παιδείας μας.

Η αντιμετώπιση μας προς αυτά τα έμβια όντα θα πρέπει να είναι καθόλα ανθρώπινη, αλλιώς δεν έχουμε το δικαίωμα να αποκαλούμαστε άνθρωποι.

Υπάρχει όμως και ένας δεύτερος τρόπος. Όχι για να λυθεί το πρόβλημα αλλά για να μειωθεί δραστικά το νούμερο αδέσποτων ζώων συντροφιάς.

Φυσικά η υιοθεσία. Η ανιδιοτελής αγάπη και η προσφορά, επιστημονικά τεκμηριωμένη ως προς την ψυχική και την σωματική υγεία, ενός αδέσποτου ζώου που σώθηκε είναι ατέρμονη.

Αξίζει τον κόπο. Υιοθέτησε ένα υπεύθυνα!

«Το μεγαλείο και η ηθική πρόοδος ενός έθνους μπορούν να κριθούν από τον τρόπο που φέρεται στα ζώα» Μαχάτμα Γκάντι

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου