ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Να ιδρυθούν Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού στο στρατόπεδο «Γεωργούλα»

να-ιδρυθούν-ακαδημίες-εμπορικού-ναυτ-567122

Του Δημήτρη Μποσνάκη, εκπαιδευτικού

Ενα πάγιο αίτημα του Βόλου και της Μαγνησίας είναι η ίδρυση και λειτουργία Σχολών Εμπορικού Ναυτικού. Οι ανάγκες της σύγχρονης εμπορικής ναυτιλίας απαιτούν αυξανόμενο ναυτικό προσωπικό με υψηλή ποιότητα εκπαίδευσης και μάλιστα σε νέα αντικείμενα, κάτι που δεν πληρούν οι υπάρχουσες ΑΕΝ.

Το ναυτικό επάγγελμα εξασφαλίζει σχετικά εύκολη εξεύρεση εργασίας με πολύ ικανοποιητικούς μισθούς και γρήγορη βαθμολογική εξέλιξη, κάτι που δεν συμβαίνει σε κανένα επάγγελμα της ξηράς. Επιπλέον η συνεισφορά της ποντοπόρου ναυτιλίας καλύπτει το 7% του ΑΕΠ, παρέχει 300.000 θέσεις απασχόλησης και προοπτικές ανόδου μέσα από μια καλύτερη φορολογική πολιτική που θα φέρει πιο κοντά τους έλληνες πλοιοκτήτες και τα ελληνικά πληρώματα.

Οι θέσεις στις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού της χώρας θεωρούνται ανεπαρκείς για να καλύψουν τη ζήτηση και την προσφορά. Πόσο μάλλον αν η ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης προσελκύσει σπουδαστές και από άλλες γειτονικές χώρες. Στην πόλη του Βόλου λειτουργεί ήδη Τμήμα Ναυτικών Σπουδών στο 2ο ΕΠΑΛ Βόλου με σημαντική προσέλευση μαθητών.

Επιπλέον η Μαγνησία έχει σημαντική ναυτική παράδοση. Δεν είναι μόνον ο μύθος των Αργοναυτών, που μας δίνει μια θέση στην παγκόσμια ναυτοσύνη, είναι και η ναυτοσύνη των νεώτερων χρόνων. Τα ζαγοριανά καράβια ταξίδευαν στη Μικρά Ασία και μέχρι τη Ρωσία μεταφέροντας τα τοπικά προϊόντα. Το Τρίκερι και οι Βόρειες Σποράδες έχουν μια μακραίωνη ναυτική παρουσία, ζωντανή και σήμερα. Θα πρόσθετα και τους Αγχιαλίτες πρόσφυγες που έφεραν στον τόπο μας τη ναυτική παράδοση της Μαύρης Θάλασσας, όπου οι Έλληνες πρωταγωνιστούν μέχρι σήμερα. Επιπλέον, συμπλήρωμα και προϋπόθεση της ανάπτυξης των λιμανιών, του θαλάσσιου εμπορίου και τουρισμού, είναι ο προσανατολισμός μιας περιοχής προς το ναυτικό επάγγελμα. Χωρίς ναυτοσύνη, δεν μπορεί να αναπτυχθεί ο κερδοφόρος ορίζοντας της θάλασσας.

Eυχή όλων είναι να παραμείνει η 32η Ταξιαρχία Πεζοναυτών στον Βόλο για τη συνέχιση της ομαλής οικονομικής ζωής της περιοχής. Η πιθανολογούμενη μεταφορά της Ταξιαρχίας Πεζοναυτών και η εκκένωση του στρατοπέδου «Γεωργούλα» θα δημιουργήσει ένα δυσαναπλήρωτο κενό στην οικονομία της πόλης. Το κενό πρέπει να υπερκαλυφθεί με μια καινοτόμα πρωτοβουλία που θα φέρει μεταστροφή στην πορεία της πόλης, απασχόληση των νέων, ποιοτική μεταβολή και ευρεία οικονομική πρόοδο. Στο χώρο του στρατοπέδου υπάρχουν έτοιμες εγκαταστάσεις για τη φιλοξενία των σπουδαστών και του διδακτικού προσωπικού, ευρύτατοι χώροι και υποδομές. Βρίσκεται δίπλα σε μεγάλες αθλητικές εγκαταστάσεις: στο Κολυμβητήριο, στο Γυμναστήριο, στο Πανθεσσαλικό Στάδιο και σε άλλους αθλητικούς χώρους. Βρίσκεται δίπλα στο 2ο ΕΠΑΛ Ν. Ιωνίας Βόλου στο οποίο λειτουργεί Τμήμα Ναυτικών Σπουδών. Βρίσκεται σε μικρή απόσταση από το λιμάνι, και τους ναυταθλητικούς χώρους του Αναύρου. Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας (π.χ. Τμήματα Μηχανολόγων & Πληροφορικής) μπορεί να παράσχει εκπαιδευτική υποστήριξη.

Τα οφέλη όχι μόνο του Βόλου και της ναυτικής Μαγνησίας, αλλά και ολόκληρης της Θεσσαλίας θα είναι πολλαπλά. Στην οικονομία, στις εκπαιδευτικές ευκαιρίες, στην απορρόφηση της ανεργίας, στον τουρισμό και κυρίως στην εξωστρέφεια της περιοχής. Γιατί ναυτιλία σημαίνει ελεύθερη σκέψη, δημοκρατία με όραμα και πλούτο. Οι εμπλεκόμενες αρχές και οι πολίτες του Βόλου πρέπει να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους, μαζί με τους τοπικούς παράγοντες της ναυτιλίας. Η ίδρυση Σχολών Εμπορικού Ναυτικού πρέπει να γίνει μια προτεραιότητα στα αιτήματα της πόλης και της Περιφέρειας, είτε στο χώρο του στρατοπέδου είτε σε άλλη περιοχή πλησίον του λιμένος Βόλου.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου