ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Εξυπνη κίνηση η ανάδειξη του μαρτυρικού χωριού της Δράκειας

εξυπνη-κίνηση-η-ανάδειξη-του-μαρτυρικ-567792

Της Εφης Αντωνίου,

Δρ. Χωροταξίας-Πολεοδομίας,

Υποψήφιας Δημοτικής Συμβούλου με τον συνδυασμό «Βόλος – Έξυπνη Πόλη»

Η Δράκεια, το μαρτυρικό αυτό χωριό του Δήμου Βόλου, με την ξεχωριστή της ιστορία, τη γεωγραφική της θέση – ανάμεσα από το Χιονοδρομικό Κέντρο και τη θάλασσα- την ιδιαίτερη Πηλιορείτικη Αρχιτεκτονική των κτηρίων της, τα περιπατητικά μονοπάτια που τη διατρέχουν, το μοναδικό σε αισθητική αξία φυσικό περιβάλλον που την κυκλώνει και την υπέροχη θέα της προς τον Παγασητικό Κόλπο, διαθέτει όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που μπορούν να την καταστήσουν «προορισμό» επίσκεψης, εφάμιλλο άλλων διάσημων ιστορικών τόπων, όπως για παράδειγμα είναι τα Καλάβρυτα.

Τα οφέλη της καθιέρωσης στην Ελλάδα και την Ευρώπη του Μαρτυρικού χωριού της Δράκειας ως «προορισμού» είναι πολλά και προφανή, τόσο για την ανάπτυξη της ίδιας της Δράκειας, όσο και της ευρύτερης περιοχής. Άλλωστε, αποτελεί κοινή διαπίστωση ότι ο τουρισμός μπορεί να αποτελέσει βασική πλουτοπαραγωγική πηγή για την περιοχή μας. Απαιτείται, λοιπόν, συντονισμένη προσπάθεια όλων των εμπλεκόμενων/ενδιαφερόμενων φορέων με σκοπό την προβολή της Δράκειας, της ιστορίας της, της γεωγραφικής της θέσης και του αρχιτεκτονικού και φυσικού της κάλλους.

Σημαντικότατο ρόλο στην προβολή της Δράκειας είναι απαραίτητο να διαδραματίσει ο Δήμος Βόλου, ο οποίος όχι μόνο θα πρέπει να συντονίζει όλους του ενδιαφερόμενους φορείς, αλλά και να αναδεικνύει και να προβάλει την ιστορική αξία της Δράκειας στις τουριστικές εκθέσεις που μετέχει και χρηματοδοτεί ο Δήμος. Παράλληλα, η καθαριότητα, ο ηλεκτροφωτισμός, η προσβασιμότητα, η συντήρηση των δημοτικών κτηρίων και των κοινοχρήστων χώρων θα πρέπει να αποτελούν δεδομένα στην καθημερινή ατζέντα ελέγχου εύρυθμης λειτουργίας του Δήμου.

Η Δράκεια διαθέτει λοιπόν ιστορικό, αρχιτεκτονικό, φυσικό πλούτο, όλα δηλαδή εκείνα τα εχέγγυα που μπορούν να την καταστήστουν περισσότερο επισκέψιμη, σε όλη τη διάρκεια του έτους. Ουσιαστικός αρωγός σε αυτή την προσπάθεια μπορεί και πρέπει να είναι ο ίδιος ο Δήμος Βόλου μέσα από τις «έξυπνες» πρωτοβουλίες του και την «έξυπνη» προβολή της τοπικής ιστορίας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου