ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Η ελληνική κυβέρνηση «εξάγει» Ελληνες φοιτητές στη Βουλγαρία, συντόμως και στα Σκόπια

η-ελληνική-κυβέρνηση-εξάγει-ελληνε-568729

Tου Δημήτρη Αντωνίου,

Καθηγητή Αγγλικής Β.Α., Kατόχου Masters Παιδαγωγικής και Γλωσσολογίας

Χρησιμοποιείται ο όρος κυβέρνηση, διότι η ελληνική κυβέρνηση είναι αυτή που απαγορεύει την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα και φυσικά τα ιδιωτικά πανεπιστήμια στην Ελλάδα δεν θα έχουν την ελληνική γλώσσα ως μέσο διδασκαλίας, αλλά την αγγλική βεβαίως.

Αιτία του παρόντος στάθηκε μία μακροσκελής διαφήμιση στην «Καθημερινή», που διαφημίζονται και προσκαλούνται Ελληνες φοιτητές να παρακολουθήσουν πανεπιστημιακές σπουδές σε αγγλόφωνα πανεπιστήμια σε διάφορες πόλεις της Βουλγαρίας, που τα έξοδα είναι ολιγότερα απ’ αυτά που δαπανούν οι Ελληνες φοιτητές στην Ελλάδα. Επιπλέον η απόσταση μεταξύ Θεσσαλονίκης και ορισμένων πόλεων της Βουλγαρίας είναι μόνο 3½ ώρες! Με άλλα λόγια οι Ελληνες φοιτητές δεν χρειάζεται να ταξιδεύουν μέχρι Κύπρο, Μεγάλη Βρετανία ή ΗΠΑ για τις πανεπιστημιακές τους σπουδές.

Προσωπικά, έχω την έντονη αίσθηση, πως σύντομα η Βόρεια Μακεδονία θα διαθέτει ιδιωτικά αγγλόφωνα πανεπιστήμια και θα προσκαλεί Ελληνες και όχι μόνο να παρακολουθούν τα ιδιωτικά της πανεπιστήμια, διότι θα είναι λιγότερο δαπανηρά, τα μαθήματα θα γίνονται στην σγγλική γλώσσα, οι σπουδές θα ολοκληρώνονται σε τέσσερα χρόνια, τα τμήματα θα είναι ολίγον δεκάδων φοιτητών, δεν θα υπάρχουν καταλήψεις, δεν θα υπάρχει άσυλο, δεν θα υπάρχουν Ρουβίκωνες ή άλλα αναρχικά στοιχεία και οι φοιτητές επιστρέφοντας στην Ελλάδα θα τους αναγνωρίζονται και οι τίτλοι σπουδών τους. Επιπλέον οι φοιτητές θα γίνονται δεκτοί με το απολυτήριο Λυκείου και με λίγα αγγλικά, διότι ο πρώτος χρόνος θα προσφέρεται και για την εμπέδωση της αγγλικής γλώσσας. Λίγο άσχημα νέα για τα Κέντρα Ξένων Γλωσσών, αλλά και για τα φροντιστήρια της Ελλάδος, που «σκοτώνονται» οι υποψήφιοι φοιτητές για τις περίφημες πανελλήνιες εξετάσεις.

Διανύουμε μία οικονομική κρίση, αλλά και αξιών, η οποία δεν θα μας εγκαταλείψει για αρκετά χρόνια. Τα χρήματα που διαθέτουν ή αναγκάζονται να διαθέσουν οι Ελληνες για την παραπαιδεία, έτσι χαρακτηρίζονται τα φροντιστήρια, ανέρχονται σε αρκετά δισεκατομμύρια ευρώ και τούτο εξαιτίας του απαρχαιωμένου δημοσίου εκπαιδευτικού συστήματος, το οποίο δεν προβλέπεται να βελτιωθεί στον βαθμό που οι γονείς να μην έχουν ανάγκη των φροντιστηρίων και ιδιαιτέρων μαθημάτων. Τα πάσης φύσεως φροντιστήρια στην Ελλάδα είναι γέννημα του απαρχαιωμένου και πεπαλαιωμένου κρατικού εκπαιδευτικού συστήματος. Ενα καλό κρατικό εκπαιδευτικό σύστημα απαιτεί χρήματα, τα οποία το ελληνικό κράτος ούτε έχει, ούτε προβλέπεται πως θα τα αποκτήσει σύντομα. Κατά συνέπεια οι Ελληνες που διαθέτουν κάποια χρήματα καταφεύγουν στην ιδιωτική εκπαίδευση είτε εντός, είτε εκτός Ελλάδος. Και το φαινόμενο τούτο παρατηρείται στη χώρα μας από την αρχαιότητα, οι σοφιστές ήταν οι σημερινοί φροντιστές ή φροντιστηριούχοι και πληρώνονταν αδρά, ο μεγάλος φιλόσοφος Σωκράτης ήταν το μεγάλο τους θύμα.

Οι Σκοπιανοί, μέσω της συμφωνίας των Πρεσπών, αναβαθμίστηκαν διεθνώς, θα ανακάμψουν οικονομικά μέσω της Ευρωπαϊκής Ενωσης, θα αισθάνονται ασφαλείς λόγω ΝΑΤΟ, θα μελετήσουν όλες τις αδυναμίες της Ελλάδας και θα εκμεταλλευτούν κάθε πτυχή της ελληνικής κοινωνίας, μη εξαιρουμένης της ιδιωτικής εκπαίδευσης, αρχίζοντας από τα ιδιωτικά αγγλόφωνα πανεπιστήμια.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου