ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Η Λαϊκή Συσπείρωση μπροστάρης στη διεκδίκηση μέτρων αντιπλημμυρικής προστασίας στον Δήμο Ζαγοράς – Μουρεσίο

η-λαϊκή-συσπείρωση-μπροστάρης-στη-διε-577475

Του Βασίλη Τσαπράζη, υποψήφιου Δημάρχου Λαϊκής Συσπείρωσης Ζαγοράς – Μουρεσίου

Ενας χρόνος συμπληρώθηκε ήδη από τις πλημμύρες του 2018 που έπληξαν τον Δήμο Ζαγοράς – Μουρεσίου και είχαν ως συνέπεια μεγάλες καταστροφές σε σπίτια και επιχειρήσεις εντός και εκτός των οικισμών, σε δρόμους εθνικούς, επαρχιακούς, αγροτικούς και δημοτικούς, σε δίκτυα ύδρευσης και άρδευσης, σε γεωργικές καλλιέργειες, στο παραλιακό μέτωπο.

Αυτό το τόσο σοβαρό γεγονός που σημειώθηκε στον Δήμο μας λόγω της ανυπαρξίας αντιπλημμυρικής θωράκισης, αποτελεί θέλοντας και μη κριτήριο ψήφου στις ερχόμενες δημοτικές και περιφερειακές εκλογές και για τον λόγο αυτό κρίνουμε σκόπιμο να παραθέσουμε όχι μόνο τις θέσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης, αλλά και «τι κάναμε» όλη την προηγούμενη περίοδο.

Πρώτο και βασικότερο στοιχείο είναι πως προετοιμάζεσαι για μια πλημμυρική απορροή μιας και είναι γνωστό ότι κάθε χρόνο ο Δήμος Ζαγοράς – Μουρεσίου παρουσιάζει υψηλά ύψη βροχόπτωσης και σε αυτό οφείλεται η πλούσια βλάστηση και ομορφιά της περιοχής.

Η Λαϊκή Συσπείρωση Ζαγοράς – Μουρεσίου ήταν η ΜΟΝΑΔΙΚΗ παράταξη στο Δημοτικό Συμβούλιο, που ΕΓΚΑΙΡΑ, πριν τις πλημμύρες, ήδη από το Νοέμβρη του 2014 είχε θέσει θέμα ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΗΣ ΘΩΡΑΚΙΣΗΣ του Δήμου με αναλυτική καταγραφή των προβλημάτων

Τα βασικότερα προβλήματα και καταστροφές έγιναν λόγω του ανύπαρκτου τρόπου απορροής των νερών (μπαζωμένα η ακαθάριστα ρέματα, ασυντήρητοι αύλακες), ενώ δεν ήταν λίγες οι περιπτώσεις με εσφαλμένα τεχνικά έργα από την πλευρά του Δήμου ή της Περιφέρειας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η καταστροφή του χώρου στάθμευσης του Μουρεσίου, ο οποίος μόλις το περασμένο καλοκαίρι είχε «ολοκληρωθεί» με ασφαλτοτάπητα, καθώς είχε μπαζωθεί ο κύριος αγωγός παροχέτευσης των νερών.

Με μικρά τεχνικά έργα, αλλά μεγάλης σπουδαιότητας, της τάξης των μερικών χιλιάδων ευρώ σε πολλές περιπτώσεις, μπορούσαμε να είχαμε αποφύγει ζημιές της τάξης των εκατομμυρίων ευρώ.

Στο συγκεκριμένο θέμα της Λαϊκής Συσπείρωσης, το Δημοτικό Συμβούλιο πήρε ΟΜΟΦΩΝΗ απόφαση για την επικαιροποίηση μελετών και τη διεκδίκηση έργων αντιπλημμυρικής προστασίας (ΑΔΑ: 7ΥΑ4ΩΡΚΘΔΙ). Γιατί δεν εφαρμόστηκε η απόφαση του ΔΣ; Ο απαραίτητος χρόνος υπήρχε.

Εν μέσω των καταστροφών, κλιμάκιο του ΚΚΕ με επικεφαλής τον βουλευτή Κ. Στεργίου και της Λαϊκής Συσπείρωσης με τους περιφερειακούς και δημοτικούς Συμβούλους, επισκέφτηκε τα χωριά του Δήμου μας, μίλησε με τους προέδρους και τη Δημοτική Αρχή για την καταγραφή των προβλημάτων, έδωσε συνέντευξη Τύπου προσπαθώντας να αναδείξει το πρόβλημα.

Η Λαϊκή Συσπείρωση στον Δήμο κάλεσε σε έκτακτο διευρυμένο Δημοτικό Συμβούλιο, πραγματοποίησε σύσκεψη με συλλόγους του Δήμου μας, ενώ στην Περιφέρεια έφερε το θέμα της ανύπαρκτης χρηματοδότησης για την αποκατάσταση των ζημιών.

Προσπαθήσαμε με όλες τις δυνάμεις μας να πιέσουμε τη Δημοτική Αρχή, την Περιφέρεια αλλά και το κράτος για την λήψη άμεσων μέτρων αποκατάστασης. Απαιτήσαμε την ανακούφιση των πληγέντων με μείωση έως και μηδενισμό των δημοτικών τελών σε όσους συνδημότες μας καταστράφηκαν τα σπίτια τους, σύμφωνα με τους ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν.

Την ίδια ακριβώς στιγμή, η Δημοτική Αρχή στεκόταν ενάντια στους δημότες και με αποφάσεις έπαιρνε μέτρα αναγκαστικής είσπραξης μέσω κατάσχεσης τραπεζικών λογαριασμών για ποσά από 300 ευρώ.

Η Λαϊκή Συσπείρωση ανέδειξε το θέμα των κτιρίων στα οποία πραγματοποιήθηκαν αυτοψίες, από τις οποίες 156 κτίρια προκύπτουν με βλάβες στην ανωδομή, τη θεμελίωση ή τον περιβάλλον χώρο των κτιρίων, με κυρίαρχες τις καθιζήσεις – κατολισθήσεις πρανών, τον ερπυσμό του εδάφους και την δημιουργία βλαβών στα κτίρια.

Από το σύνολο των κτιρίων που πραγματοποιήθηκε αυτοψία, 81 προέκυψαν ακατάλληλα για χρήση – μη κατοικήσιμα, ενώ σε πολλά από αυτά έχει επισημανθεί ότι πρέπει να πραγματοποιηθεί έλεγχος επικινδυνότητας.

Σήμερα,η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έχει μεγάλες ευθύνες και προκαλεί την κοινή λογική, καθώς απαιτεί μέσω εγγράφων της Πολεοδομίας την κατεδάφιση των χαρακτηρισμένων μη κατοικήσιμων κτιρίων, χωρίς καν να έχει εξασφαλίζει αποζημίωση ή κάποια χρηματοδότηση. Ζητάει δηλαδή από τους κάτοικους να κατεδαφίσουν με δικά τους έξοδα τα σπίτια τους!

Από την αρχήτης θητείας της σημερινής Δημοτικής Αρχής ως Λαϊκή Συσπείρωση, καταψηφίσαμε όλα τα τεχνικά προγράμματα καθώς ένας από τους λόγους ήταν ότι απουσίαζαν πλήρως έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης. Αναδείξαμε τη συμφωνία, τη στήριξη της Δημοτικής Αρχής στη συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ αρχικά και ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ στη συνέχεια. Την ξεκάθαρη ρότα στις επιταγές της ΕΕ. Η Δημοτική Αρχή υπερασπίστηκε με σθένος τον αντιλαϊκό χαρακτήρα της Τοπικής Διοίκησης. Μαζί και η μείζονα μειοψηφία, συνέχεια της προηγούμενης δημοτικής αρχής.

Η Λαϊκή Συσπείρωση ανέδειξε την σύμπλευση Περιφέρειας Θεσσαλίας και Κυβέρνησης στο θέμα της απουσίας αντιπλημμυρικής προστασίας με έργα που μπορούν να εξασφαλίσουν την προστασία της λαϊκής κατοικίας, γενικότερα των υποδομών προς όφελος του λαού.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η Περιφέρεια Θεσσαλίας δεν έχει καταφέρει να ολοκληρώσει μόλις δύο τεχνικά έργα που αφορούν το εθνικό κύκλωμα Πηλίου, τις κατολισθήσεις στο Ξουρίχτι και στη Ζαγορά από το 2010, δηλαδή μετά από 8 και πλέον χρόνια.

Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι η οργάνωση του Κράτους έχει τέτοια δομή ώστε να συσκοτίζεται η απόδοση ευθυνών για τις καταστροφές και την ανυπαρξία πρόληψης. Είναι συχνό το φαινόμενο και το ζήσαμε ξανά με τις πρόσφατες καταστροφές: Κυβέρνηση-Περιφέρεια και Δήμος, ρίχνουν το μπαλάκι των ευθυνών ο ένας στον άλλο. Στην ουσία κρύβουν την συμπαιγνία τους, την στήριξη και εφαρμογή αντιλαϊκής πολιτικής, την μετατροπή των Δήμων και Περιφερειών ως ισχυρά εργαλεία καπιταλιστικής ανάπτυξης. Είναι προκλητικό το γεγονός ότι η συνάντηση του κλιμακίου υπουργών με Περιφέρεια και Δήμο πραγματοποιήθηκε στα Χάνια(!) ως μέτρο «μαγειρέματος» και αποφυγής της Λαϊκής Οργής!

Η Λαϊκή Συσπείρωση, οι δυνάμεις του ΚΚΕ σε Δήμο και Περιφέρεια θα δώσουν με αυταπάρνηση τη μάχη για να εκφραστεί η Λαϊκή Αντιπολίτευση στην αντιλαϊκή πολιτική, όπως σταθερά κάνουν οι εκλεγμένοι κομμουνιστές δήμαρχοι στην Αττική, την Πάτρα και την Ικαρία. Για την πλήρη επιδιόρθωση των ζημιών και την αντιπλημμυρική θωράκιση των χωριών μας. Για μέτρα ουσιαστικής στήριξης και ανακούφισης των συνδημοτών.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου