ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Και τώρα ακόμα και αγορασμένα διπλώματα οδήγησης

και-τώρα-ακόμα-και-αγορασμένα-διπλώμα-586120

Του Δημήτρη Αντωνίου,

Καθηγητή Αγγλικής Β.Α., Kατόχου MastersΠαιδαγωγικής και Γλωσσολογίας

[email protected]

Ας αρχίσουμε με τον τίτλο «δίπλωμα», πάλι καλά που δεν το αποκαλούν και πτυχίο, όπως λέμε Lower ή Proficiency κ.λπ., κ.λπ.

Μόλις προ ολίγων ημερών εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν υπάλληλοι του Υπουργείου Μεταφορών και ιδιοκτήτες σχολών οδηγών, οι οποίοι αντί αμοιβής 2.000 και 2.500 ευρώ εξέδιδαν άδειες οδηγών αυτοκινήτων, μάλλον delivery έκαναν οι άνθρωποι, διότι παρέδιδαν τις άδειες στα σπίτια των πελατών τους.

Ερώτημα 1ο: Εφόσον αυτό το φαινόμενο, ή μάλλον πρακτική, εντοπίστηκε στην Αθήνα τι μας εμποδίζει να πιστεύουμε πως το ίδιο δεν συμβαίνει και σε όλη την Ελλάδα;

Απάντηση: Απολύτως τίποτα δεν μας εμποδίζει.

Η θεραπεία: Το πρόβλημα του χρηματισμού, ή κατά το λαϊκότερο του λαδώματος δεν θα εξαλειφθεί δια των συλλήψεων και της «τιμωρίας» μερικών υπαλλήλων ή προϊσταμένων του Υπουργείου Συγκοινωνιών και ιδιοκτητών σχολών οδήγησης. Το πρόβλημα αφορά στο ακέραιο το Υπουργείο Παιδείας. Πολιτισμένα κράτη όπως η ΗΠΑ, Μεγάλη Βρετανία κ.λπ. στο ωρολόγιο πρόγραμμα της Β/θμιας Εκπαίδευσης εντάσσεται και το μάθημα του μαθητευόμενου οδηγού.

Ως μεταπτυχιακός φοιτητής στο Πανεπιστήμιο της Βοστόνης μετέφρασα από τα Αγγλικά στα ελληνικά το βιβλίο «ΒΙΒΛΙΟ ΜΑΘΗΤΕΥΟΜΕΝΟΥ ΟΔΗΓΟΥ» και η πρώτη ερώτηση του βιβλίου ήταν: «Σε τι ηλικία μπορεί κάποιος να αποκτήσει την άδεια του μαθητευόμενου οδηγού;». Απάντηση: «Ο υποψήφιος της άδειας μαθητευόμενου πρέπει να είναι τουλάχιστον 16 ετών». Μετά την απόκτηση της άδειας εκπαιδευομένου ο υποψήφιος οδηγός μπορεί να αποκτήσει την άδεια του οδηγού σε ηλικία 17 ετών!

Αυτά όσον αφορά στους αμερικανο-οδηγούς, αλλά υποθέτω πως παρόμοιες νομοθεσίες ισχύουν και σε άλλα αναπτυγμένα κράτη.

Στην Ελλάδα επικρατεί ένα αναχρονιστικό, πεπαλαιωμένο και απαρχαιωμένο σύστημα, το οποίο όφειλε προ πολλού να είχε εκσυγχρονιστεί και εκμοντερνιστεί, to be updated.

Μιας και γίνεται λόγος για το Υπουργείο Παιδείας αυτό θα έπρεπε να αποτελείται από μία διακομματική ή πολυκομματική επιτροπή και να μην μπορεί ο εκάστοτε υπουργός, αριστερός ή δεξιός, κεντροαριστερός ή κεντροδεξιός, να επιβάλει τις κομματικές του ιδεοληψίες ανάλογα με τις αναχρονιστικές του ή αριστερίστηκες αντιλήψεις του.

Πρόσφατα μιλούσα με κάποιους παππούδες, τα εγγόνια των οποίων φοιτούν στην έκτη δημοτικού και τα αναγκάζουν να αποστηθίσουν την ιστορία, λέτε και η ιστορία είναι το φεγγαράκι μου λαμπρό, φέγγε μου να περπατώ. Η αποστήθιση πάσης μορφής από την ιστορία έως και τις ξένες γλώσσες, είναι ο τέλειος τρόπος να μισήσουμε ένα μάθημα αλλά και τον διδάσκοντα ή τη διδάσκουσα το μάθημα.

Γνώση η οποία αποκτάται με βία αποβάλλεται και είναι εφήμερη. Κάτι περισσότερο από μας τους νεοέλληνες γνώριζε ο παγκοσμίως γνωστός Πλάτων, ο οποίος είναι πολύ περισσότερο γνωστός εκτός Ελλάδος παρά στην Ελλάδα.

Όσον αφορά στις πανελλήνιες εξετάσεις στα Πανεπιστήμια πρέπει να τροποποιηθούν ή να καταργηθούν, αλλά όσοι φοιτητές δεν περνούν τα μαθήματά τους του α΄ και β΄ εξαμήνου ΝΑ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ ΚΑΙ ΕΤΣΙ ΘΑ ΑΠΑΛΛΑΓΟΥΜΕ ΑΠΑΞ ΔΙΑ ΠΑΝΤΟΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΙΩΝΙΟΥΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου