ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Οι μουσουλμάνοι της Νέας Ζηλανδίας –Λίγες πληροφορίες για τη μακρινή αυτή χώρα

οι-μουσουλμάνοι-της-νέας-ζηλανδίας-λ-586176

Της Ελενας Αντωνοπούλου

Λουτρό αίματος στη μακρινή Νέα Ζηλανδία από την επίθεση και την εν ψυχρώ δολοφονία μουσουλμάνων σε δύο ισλαμικά τεμένη στην πόλη Christchurch από έναν φανατικό ακροδεξιό, όπως μας ενημερώνουν, που δεν δίστασε να βιντεοσκοπήσει την αποτρόπαια αυτή πράξη. Μια πράξη βίας που σωστά καταδικάστηκε από όλο τον κόσμο και όλους τους πολιτικούς αρχηγούς των κρατών. Η πρώτη σκέψη που θα κάνει κάποιος είναι πού βρέθηκαν οι μουσουλμάνοι στη μακρινή αυτή περιοχή.

Οι πρώτοι μουσουλμάνοι στο νησί ήταν μια ινδική οικογένεια που εγκαταστάθηκε στο Cashmere, του Christchurch, στη δεκαετία του 1850. Στις αρχές της δεκαετίας του 1900 τρεις σημαντικές μουσουλμανικές οικογένειες έφτασαν από την Ινδία.

Η πρώτη ισλαμική οργάνωση στη Νέα Ζηλανδία, η Μουσουλμανική Ενωση της Νέας Ζηλανδίας, ιδρύθηκε στο Οκλαντ το 1950. Το 1951 πολλοί πρόσφυγες από την Ανατολική Ευρώπη φτάνουν στην περιοχή, ενώ το 1959 γίνεται το πρώτο ισλαμικό κέντρο και φτάνει από την Ινδία και ο πρώτος ιμάμης. Φοιτητές από τη Νοτιοανατολική Ασία βοήθησαν να δημιουργηθούν οι άλλες αίθουσες προσευχής και τα ισλαμικά κέντρα από 1960, αν και η Νέα Ζηλανδία είχε σχετικά μικρό μουσουλμανικό πληθυσμό μέχρι πολλά χρόνια αργότερα.

Η μεγάλης κλίμακας μουσουλμανική μετανάστευση στην χώρα άρχισε με την άφιξη κυρίως της εργατικής τάξης Indo-Fijians στη δεκαετία του 1970. Ακολούθησαν επαγγελματίες μετά το πρώτο πραξικόπημα των Φίτζι το 1987. Στις αρχές της δεκαετίας του 1990 πολλοί μετανάστες έγιναν δεκτοί στο πλαίσιο της προσφυγικής ποσόστωσης της Νέας Ζηλανδίας, από τις ζώνες πολέμου στη Σομαλία, τη Βοσνία, το Αφγανιστάν, το Κοσσυφοπέδιο και το Ιράκ. Στη Νέα Ζηλανδία υπάρχει επίσης ένας σημαντικός αριθμός Μουσουλμάνων από το Ιράν.

Η πλειονότητα των μουσουλμάνων της Νέας Ζηλανδίας είναι σουνίτες, αλλά υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός σιιτών που ζουν, συγκεντρωμένοι κυρίως στη μεγαλύτερη πόλη της Ν. Ζηλανδίας το Auckland. Οι σιίτες μουσουλμάνοι διατηρούν και το έθιμο ασουρα (αυτομαστίγωμα) στα πάρκα του Οκλαντ.

Ο αριθμός των μουσουλμάνων στη Νέα Ζηλανδία σύμφωνα με την απογραφή του 2013 ήταν 46.149, αυξημένος κατά 28% από τις 36.072 στην απογραφή του 2006. Η Νέα Ζηλανδία διαθέτει τώρα πολλά τζαμιά στα μεγάλα κέντρα και δύο ισλαμικά σχολεία για κορίτσια.

Στη Νέα Ζηλανδία υπάρχουν σημαντικές κοινότητες μουσουλμάνων από τη Μέση Ανατολή (Τουρκία και Λίβανο), τη Νότια Ασία (Πακιστάν, Ινδία και Μπαγκλαντές) και τη Νοτιοανατολική Ασία. Υπάρχει επίσης μια μεγάλη ινδο – φιτζιανή μουσουλμανική κοινότητα και μια εξίσου σημαντική μειονότητα της Σομαλίας. Η πλειονότητα των μουσουλμάνων στη Νέα Ζηλανδία συγκεντρώνεται στις μεγάλες πόλεις του Οκλαντ, του Χάμιλτον, του Ουέλλινγκτον και του Christchurch, όπου έγινε η δολοφονική επίθεση.

Το Ισλάμ εκτιμάται ότι είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη θρησκεία.

Λίγα χρόνια πριν, δύο εφημερίδες στη Νέα Ζηλανδία αποφάσισαν να αναδημοσιεύσουν αμφιλεγόμενες γελοιογραφίες Δανών σκιτσογράφων που απεικόνιζαν τον Μωάμεθ.

Από τότε ξεκινούν ουσιαστικά έντονες αντιπαραθέσεις, το ζήτημα όμως κρατιέται σε χαμηλούς τόνους, αν και η μουσουλμανική κοινότητα κατέγραψε τη δυσαρέσκειά της μέσα από δηλώσεις του Τύπου και μια μικρή ειρηνική πορεία στο Οκλαντ. Το ζήτημα έτυχε προσεκτικού χειρισμού τόσο από την Κυβέρνηση όσο και από τον Τύπο της χώρας με αποτέλεσμα να συμφωνηθεί ότι στο μέλλον θα απέφευγαν να δημοσιεύσουν προσβλητικές εικόνες.

Η ηγεσία των Μουσουλμάνων της Νέας Ζηλανδίας, μέσω της Ομοσπονδίας των Ισλαμικών Συλλόγων της Νέας Ζηλανδίας, προχώρησε με καλή πίστη να εξετάσει το ζήτημα και έστειλε επιστολές σε 52 μουσουλμανικές χώρες αντιστρέφοντας την προηγούμενη στάση τους και ζητώντας να μην μποϊκοτάρουν τα προϊόντα της Νέας Ζηλανδίας. Ομως ο ιμάμης της περιοχής έκανε επίθεση στους εβραίους, στους χριστιανούς και στις γυναίκες με αποτέλεσμα να προκληθεί ένταση.

Η Νέα Ζηλανδία είναι μια χώρα που αποτελείται από δύο μεγάλα και πολλά μικρότερα νησιά στα νοτιοδυτικά του Ειρηνικού Ωκεανού.

Η Νέα Ζηλανδία είναι γνωστή για τη γεωγραφική της απομόνωση, αφού είναι χωρισμένη από την Αυστραλία στα βορειοδυτικά μέσω της Θάλασσας της Τασμανίας, σε μήκος περίπου 2.000 χλμ. Οι εγγύτεροι γείτονές της είναι στα βόρεια οι Νέα Καληδονία, Φίτζι και Τόνγκα. Ο πληθυσμός της Νέας Ζηλανδίας είναι κυρίως ευρωπαϊκής καταγωγής, με τους Μαορί να αποτελούν τη μεγαλύτερη μειονότητα. Σημαντικές μειονότητες είναι και οι μη Μαορί Πολυνήσιοι και Ασιάτες κάτοικοι, ιδιαίτερα στις πόλεις της χώρας.

Επισήμως, βασίλισσα της Νέας Ζηλανδίας είναι η βασίλισσα Ελισάβετ του Ηνωμένου Βασιλείου και εκπροσωπείται στη χώρα από έναν μη πολιτικό γενικό κυβερνήτη. Ωστόσο, η βασίλισσα δεν έχει καμία πραγματική πολιτική επιρροή.

Η πολιτική εξουσία ασκείται από τον πρωθυπουργό που είναι ο αρχηγός της Κυβέρνησης στο δημοκρατικά εκλεγμένο Κοινοβούλιο της Νέας Ζηλανδίας. Το Βασίλειο της Νέας Ζηλανδίας περιλαμβάνει επίσης τις Νήσους Κουκ και το Νιούε, που είναι εξ ολοκλήρου αυτοκυβερνώμενα, το Τοκελάου, που κινείται προς την κατεύθυνση της αυτοκυβέρνησης και τις διεκδικήσεις της Νέας Ζηλανδίας στην Ανταρκτική.

Εξαιτίας της μακράς απομόνωσης από τον υπόλοιπο κόσμο, για περίπου 80 εκατομμύρια χρόνια, και της νησιωτικής βιογεωγραφίας της η Νέα Ζηλανδία έχει μοναδική χλωρίδα και πανίδα.

Η Νέα Ζηλανδία έχει πληθυσμό 4.885.300 κατοίκους σύμφωνα με επίσημες εκτιμήσεις του 2018. Περίπου 70% είναι λευκοί Ευρωπαϊκής καταγωγής. Ένα μεγάλο ποσοστό των λευκών Νεοζηλανδών είναι σκωτσέζικης καταγωγής. Οι Μαορί είναι η δεύτερη μεγαλύτερη εθνική ομάδα(14,7%, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που έχουν εν μέρει Μαορί καταγωγή). Άλλες ομάδες είναι αυτοί με Ασιατική καταγωγή (6,6%) και Ειρηνικών Νήσων (6,5%). Η Νέα Ζηλανδία είναι θετική απέναντι στη μετανάστευση και είναι δεσμευμένη να αυξάνει τον πληθυσμό της κατά περίπου 1% ανά χρόνο. Προς το παρόν μετανάστες από το Ηνωμένο Βασίλειο είναι η μεγαλύτερη ομάδα (30%) αλλά νέοι μετανάστες καταφτάνουν από πολλές χώρες, και ιδιαίτερα από την Ανατολική Ασία. Το προσδόκιμο ζωής στο σύνολο του πληθυσμού, σύμφωνα με εκτιμήσεις του 2016 του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ήταν 82,2 χρόνια (80,5 χρόνια οι άνδρες και 84 οι γυναίκες).

Η Νέα Ζηλανδία έχει ποικιλόμορφη σύγχρονη κουλτούρα με επιρροές από Μαορί, Βρετανούς και άλλους Ευρωπαίους μετανάστες και πιο πρόσφατα από πολυνησιακούς πολιτισμούς. Πολλά στοιχεία πολιτισμού έχουν την καταγωγή τους από τους πρώτους Σκωτσέζους αποίκους και λέγεται πως η χώρα έχει περισσότερες μπάντες γκάιντας απ’ ό,τι η Σκωτία.

Το τοπίο της Νέας Ζηλανδίας έγινε παγκόσμια γνωστό όταν ο Νεοζηλανδός σκηνοθέτης Πίτερ Τζάκσον μετέφερε στη μεγάλη οθόνη τα αριστουργήματα του Τόλκιν, «Αρχοντας των δαχτυλιδιών» και «Χόμπιτ».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου