ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Ανάδειξη συνοικιών με την ενεργοποίηση πολιτών -Για το καλό της πόλης και όλων μας

ανάδειξη-συνοικιών-με-την-ενεργοποίη-593128

Tου Τριαντάφυλλου Γκογκινούδη,

υποψήφιου δημοτικού συμβούλου Βόλου με τον συνδυασμό «Νέα Εποχή – Νέα Δυναμική»

Βόλος, η πόλη μας, ο τόπος που ζούμε και κινούμαστε, μετακινούμαστε για τις ανάγκες της καθημερινότητας και της εργασίας, για αναψυχή και διασκέδαση.

Ιστορικά και κοινωνιολογικά η πόλη του Βόλου έχει αποκτήσει άλλη δομή και διάταξη με τις διαφοροποιήσεις που έχουν επιβληθεί και αφορούν ενοποιήσεις με όμορους δήμους και κοινότητες. Οι αλλαγές αυτές εκτός των διοικητικών υποδομών έχουν επιφέρει διαφοροποιήσεις και στην καθημερινότητα προσδίδοντας μιαν άλλη εικόνα για την πόλη που μάθαμε να ζούμε και να τη θεωρούμε πυρήνα δράσεων.

Ο Βόλος και η παραλία καθώς και τα κεντρικά σημεία όπως οι πεζόδρομοι γύρω από τον Μητροπολιτικό Ναό του Αγ. Νικολάου και συγκεκριμένα σημεία όπως ο Αναυρος και οι Αλυκές τους θερινούς μήνες ελκύουν το ενδιαφέρον των περισσοτέρων κατοίκων και των επισκεπτών.

Το ζήτημα που ανακύπτει ως θέμα και πρόκληση αφορά τα περιφερειακά σημεία του Βόλου, συνοικίες που προτιμώνται και έχουν διευρύνει την έκτασή τους λόγω της φυσικής τους ομορφιάς αλλά και συνοικίες που παραμένουν με την ίδια οικιστική τους φυσιογνωμία.

Η πρόκληση αφορά στην ενεργοποίηση των πολιτών με τη δημιουργία υποδομών πολιτισμού, αθλητισμού και ψυχαγωγίας. Κι επιπλέον η αναζωπύρωση δράσεων που έχουν ατονήσει και αδρανήσει, η δημιουργία μικρών πυρήνων – κέντρων συγκέντρωσης και κυρίως η αναδιοργάνωση των γνωστών Συνοικιακών Συμβουλίων που μπορούν να προσφέρουν σημαντικές υπηρεσίες προς όφελος των πολιτών.

Ως μόνιμος κάτοικος της συνοικίας του Αγίου Γεωργίου Βόλου, ως ενεργός πολίτης με αγάπη για τον τόπο που ζω με την οικογένειά μου και κυρίως με την απόφαση μου να διεκδικήσω την εκλογή μου ως δημοτικός σύμβουλος στις επικείμενες δημοτικές εκλογές στο πλευρό του Αχιλλέα Μπέου επιθυμώ να παραθέσω σκέψεις και προτάσεις για την ανάδειξη και ενεργοποίηση δεδομένων προς όφελος των συμπολιτών μου.

Ο θεσμός των Συνοικιακών Συμβουλίων με την ουσιαστική ενεργοποίησή τους, θα δώσει τη δύναμη στους πολίτες άμεσης πρόσβασης στην επίλυση χρόνιων προβλημάτων, στην πρόταση και πρόταξη ενεργειών για ζητήματα που αφορούν το φυσικό περιβάλλον όπως χώροι πρασίνου, θέματα καθαριότητας και φωτισμού.

Η ανάδειξη της γειτονιάς ως κοιτίδας κοινωνικού συνόλου δεν αποτελεί ανακάλυψη και σημερινό εύρημα. Σήμερα όμως με την οικονομική κρίση και την υποτίμηση αξιών και συνηθειών η ενεργοποίηση παλαιού τύπου σχέσεων όπως η γειτονιά και η παρέα, το πανηγύρι και το γλέντι αποδεικνύονται χρήσιμα έως και απαραίτητα. Οι παρατηρήσεις και οι υποδείξεις αυτές αποτελούν υποδείξεις ειδικών και συγκεκριμένων ψυχαναλυτών και ψυχολόγων που θα έχουν τη δυνατότητα με την ενεργοποίηση συνοικιακών χώρων να δίνουν τις συμβουλές τους σε όλους μας.

Σε προσωπικό επίπεδο ως κάτοικος- όπως προαναφέρθηκε – συνοικίας εκτός κέντρου αλλά και με την άμεση σχέση πολιτιστικού και αθλητικού συλλόγου έχω τη γνώση και την πείρα των πλεονεκτημάτων που έχει επιφέρει η ενεργοποίηση του στην ευρύτερη περιοχή.

  1. Ενεργοποίηση των παιδιών και ενηλίκων στην άθληση και τον χορό
  2. Συμμετοχή σε ανοικτές εκδηλώσεις τόσο στην ίδια συνοικία όσο και σε άλλες διοργανώσεις
  3. Έλευση κατοίκων από άλλες περιοχές και τόνωση των κέντρων ψυχαγωγίας και γενικότερα των καταστημάτων.
  4. Διοργάνωση ενημερωτικών εκδηλώσεων σε θέματα υγείας και πολιτισμού και τέλος
  1. Δημιουργία ομάδων εθελοντών για καλλωπισμό και διατήρηση καθαριότητας της συνοικίας.

Οι προτάσεις αυτές έχουν τη δυνατότητα προσαρμογής και διαφοροποίησης ανάλογα με την περιοχή και τη φυσιογνωμία της όσον αφορά την παράδοση και ιστορία της κάθε περιοχής.

Επιπλέον θα διοργανώνονται ανοικτές εκδηλώσεις για την καταγραφή προτάσεων και προβλημάτων.

Οι απόψεις όλων είναι σεβαστές και κάθε πολίτης δικαιούται να εκφράζει τις απόψεις του με την ταυτόχρονη υποχρέωσή τους να σέβεται και να τιμά το καλό όλων.

Η πόλη μας είναι το σπίτι μας, η γειτονιά μας, η συνοικία μας.

Ας κάνουμε πράξη όσα ονειρευόμαστε

Για το καλό των παιδιών, για το καλό όλων μας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου