ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Μιζέρια (αιτία)/αντίδραση/πρόοδος (πράξη)/ξεκίνημα

μιζέρια-αιτία-αντίδραση-πρόοδος-πράξ-600948

Του Τάσου Γ. Καπουρνιώτη, Αρχιτέκτονα

[email protected]

Γράφοντας την επιστολή αυτή ίσως κινδυνέψω να χαρακτηριστώ φαιδρός, αιθεροβάμων κ.λπ., κ.λπ.

Παρόλα αυτά θα το επιχειρήσω, άλλωστε θα μπορούσε να αποτελέσει αιτία – αφορμή καταγγελίας κατά της αλλοπρόσαλλης κυβερνητικής συμπεριφοράς, κυρίως της προκλητικά αισχρής αντισυνταγματικότητας που την διακρίνει.

Τη γράφω ως αγανακτισμένος πολίτης που δεν του αρέσει το μάντρωμα, οι καταναγκασμοί και η μίζερη δημιουργική απραξία.

Οι ανθρώπινες κοινωνίες χαρακτηρίζονται από τις σχέσεις μεταξύ των ατόμων που μοιράζονται έναν κοινό πολιτισμό.

Μια καλά οργανωμένη κοινωνία εξασφαλίζοντας μια άνετη διαβίωση, δίνει τη δυνατότητα στα μέλη της να πετύχουν με τρόπο συλλογικό ανάγκες και επιθυμίες που δεν θα μπορούσαν να εκπληρώσουν μόνα τους.

Όλα τα μέλη πράττουν και εργάζονται με απώτερο σκοπό τη σφαιρική επιτυχή λειτουργία της, τηρώντας Αρχές από συντεταγμένους κανόνες (αυτό που ονομάζεται Σύνταγμα στο σύνολό), ως μέσο για τη μεμονωμένη εκπλήρωση των επιδιώξεών τους.

Κάθε Σύνταγμα έχει σαν σκοπό και αρχή τη διαφύλαξη των δικαιωμάτων του ανθρώπου και σε αυτό αποβλέπει ο καθορισμός και η πιστή τήρηση του συνόλου των κανόνων του.

Για την διαχείριση και διαφύλαξη αυτών των κανόνων σε τακτά χρονικά διαστήματα το σύνολο των μελών μιας κοινωνίας ορίζει μια ομάδα αιρετών (κυβέρνηση) σκοπός της οποίας είναι η όσο το δυνατόν καλύτερη εκπροσώπησή του και διαχείριση των συμφερόντων του.

Εκτός από τη μεμονωμένη ατομική μονάδα παρουσίας κάθε μέλους, υπάρχει και η συλλογική μονάδα, που είναι η οικογένεια.

Όπως το περιβάλλον αποτελεί επέκταση του χώρου κατοικίας μας, έτσι και η κοινωνία είναι η επέκταση της κάθε οικογένειας.

Από τότε που με θυμάμαι αυτούς τους κανόνες – Αρχές (Σύνταγμα), η οικογένεια αλλά και η κοινωνία διαμέσου του Κράτους και κατ’ επέκταση της παιδείας, αλλά και της πολιτικής, φρόντισαν να μου τους κάνουν γνωστούς και στην συνέχεια μέλημα.

Άλλωστε κάθε κοινωνία (οποιαδήποτε) βασίζεται στην πιστή εφαρμογή του εκάστοτε Συντάγματος και το κάθε μέλος της (ηγετικό ή μη) οφείλει να το εφαρμόζει και ανάλογα να το διαδίδει με την διδαχή, την πιστή εφαρμογή, αλλά και το παράδειγμα.

Θα επιμείνω στην σημασία του τελευταίου «το παράδειγμα».

Έχει αποδειχθεί σαν κοινωνικό δεδομένο ότι για την επιτυχή εκπαίδευση χαρακτήρων, το πόσο σημαντικές και τι επιρροή έχουν οι εκάστοτε επιδράσεις συμπεριφοράς, κυβερνητικές ή οικογενειακές.

Μην ξεχνάμε, υπάρχουν και τα σχετικά λεγόμενα όπως: «το μήλο κάτω από την μηλιά», «με όποιον δάσκαλο καθίσεις τέτοια γράμματα θα μάθεις», κ.λπ., κ.λπ.

Στην πορεία της ζωής ταυτόχρονα με την εκπαίδευση και μετέπειτα την επαγγελματική μου σταδιοδρομία, όπως και όταν δημιούργησα την οικογένειά μου, διαπίστωσα την αναγκαιότητα αυτών των κανόνων και των αρχών τους.

Άλλωστε και επιστημονικά, το συμπέρασμα της διαπίστωσης αυτής είναι καταγεγραμμένο, διδάσκεται και προτείνεται σαν απαραίτητος κανόνας της ορθής εκπαίδευσης και συλλογικής λειτουργίας.

Τα χρόνια πέρασαν και φτάσαμε στο θλιβερό σήμερα…

Συνήθως η εξέλιξη οικογενειακή – κοινωνική φέρνει την πρόοδο.

Στη χώρα μας όμως συμβαίνει το αντίθετο, απόδειξη οι δύσκολες κοινωνικές συνθήκες που βιώνουμε καθημερινά, κάτι δεν πάει καλά.

Όταν ο κύκλος της ζωή μας (βιολογικός – παραγωγικός) ακολουθεί ξέφρενους ρυθμούς και θα έπρεπε να εκμεταλλευόμαστε την κάθε στιγμή του, που δεν ξαναγυρνά αφού είναι μοναδική, κάποιοι ατάλαντοι χαρακτήρες αλλά στον αντίποδα ικανοί ταλαντούχοι κομπιναδόροι, ζουν σαν πρίγκιπες δυναστεύοντας την ύπαρξή μας, καταπατώντας καισνομπάροντας κάθε έννοια και αρχή του Συντάγματος.

Εξυπηρετώντας προδοτικά τα συμφέροντα άλλων και όχι των πολιτών, όπως επιβάλει ο σκοπός της ύπαρξής τους.

Ζούμε την εποχή της πληροφορίας και στον κόσμο γίνονται φοβερές μεταβολές που αποδεικνύουν την πρόοδο και καλό θα ήταν να τις γνωρίζουμε και να τις επιζητούμε.

Όσοι ξέρετε και μπορείτε να χειρίζεστε την είσοδο στο διαδίκτυο, αλλά και αυτοί που δεν ξέρετε ζητώντας βοήθεια, δείτε (είναι πολύ εύκολο) πώς ζουν σε κάποιες άλλες χώρες που σέβονται τις κοινωνικές αρχές και κατά συνέπεια τους εαυτούς τους.

Μπείτε σε ένα οποιοδήποτε κομπιούτερ δικό σας ή κάποιου άλλου ακόμη και στο smartphone σας (τηλέφωνο) και δείτε το παράδειγμα που θα σας προτείνω (υπάρχουν και δεκάδες παρόμοια άλλα) και που δείχνει την πραγματική πρόοδο.

Αρκεί να γράψετε την υπογραμμισμένη φράση:

«CentrallibraryOodiinHelsinki» (Κεντρική Βιβλιοθήκη Oodi στο Ελσίνκι) ή αλλιώς πιο απλά: «Ωδή» στη γνώση, ένας παράδεισος για τους κατοίκους του Ελσίνκι στην Φιλανδία.

Βλέποντάς το θα αναρωτηθείτε «γιατί όχι και εμείς;», αυθόρμητα θα ζηλέψετε, θα φθονήσετε τους τυχερούς και μετά θα το ξεπεράσετε απολαμβάνοντας τον καφέ σας στον Ήλιο που απλόχερα η φύση μας έδωσε, ψιθυρίζοντας: «έλα μωρέ αυτοί έχουν λεφτά»…

Φράση μίζερη, που το αρρωστημένο και ξεπερασμένο πολιτικό καθεστώς μας έμαθε να λέμε χωρίς να ερευνούμε την πραγματική αιτία, εξαπατώντας τους εαυτούς μας.

Δεν είναι τα λεφτά που λείπουν, είναι η παντελής έλλειψη της ηθικής συμπεριφοράς (υπευθυνότητα, αξιοπρέπεια, εντιμότητα κλπ., κλπ.), και ακόμη της αμφισβητούμενης ικανότητας κυρίως επιστημονικής, διανοητικής των υπευθύνων με μοναδικό προτέρημα την κομματική εξάρτηση και μοναδική επιδίωξη, το βόλεμα.

Αποδείξεις:

-Οι πρόσφατες (αντιπροσωπευτικές του ήθους) γελοιότητες των συμμετεχόντων του κοινοβουλίου, προσβολή για το ίματζ της χώρας, που θυμίζουν το προσφιλές παιδικό παιχνίδι «τις κυρίες κουμπάρες».

-Η υπεροπτική και ταυτόχρονα αναξιοπρεπής αλαζονική συμπεριφορά μερίδας ερετών εκπροσώπων μας, που από υπηρέτες της κοινωνίας έχουν γίνει δυνάστες της ζωής και της πραγματικής προόδου.

-Τα μαθήματα πολιτικής κομπίνας από τους κυβερνώντες, που αποτελούν αισχρά παραδείγματα, προκλήσεις για αντιγραφήκαι ανορθόδοξη εφαρμογή.

-Τα δίχως τέλος, ανεύθυνα, ξεδιάντροπα, είπα… ξεείπα.

-Τα διαχρονικά ψέματα που προσβάλουν την νοημοσύνη μας,μια καθημερινή συνεχόμενη και επαναλαμβανόμενη φανερή κοροϊδία και που παρόλα αυτάπαραμένει ατιμώρητη, προκαλώντας.

-Η παράλογη και αβάστακτη φορολογία, μοναδικό και εύκολο έσοδο της χώρας (που δεν παράγει, δεν επενδύει) αλλά και βασική αιτία καταστροφής επιχειρήσεων και ταυτόχρονα αποτρεπτικός παράγοντας για νέες επενδύσεις.

-Το κλέψιμο της ζωής μας και των ενδιαφέρων της, όταν μοναδική έννοια είναι οι λογαριασμοί και οι αποπληρωμή τους.

-Η προσχεδιασμένη – επιβεβλημένη ανεργία.

-Το πραξικοπηματικό και αντισυνταγματικά νομιμοποιημένο, κλέψιμο των κόπων μιας ζωής (περικοπές συντάξεων – επιδομάτων).

-Το σνομπάρισμα της ανθρώπινης ύπαρξης, όταν η προκλητική αδιαφορία για το ΣΗΜΕΡΑ καταστρέφει ζωές, διαλύει οικογένειες, αναγκάζει στην φυγή τους νέους.

-Η εκ των πραγμάτων ανικανότητα λόγω ελλείψεων (εγκαταστάσεων – προσωπικού – φαρμάκων – υλικών) του συστήματος υγείας, αλλά και προστασίας του περιβάλλοντος.

-Το Δημόσιο χρήμα που σπαταλάτε ασύστολα και ανούσια χωρίς κανένα όφελος για την χώρα.

Κάνοντας αναδρομή σε όλα αυτά, νομίζω πως οι υπεύθυνοι των πράξεων που ανέφερα, καταπατούν τον όρκο τους και ψάχνω να βρω την ελάχιστη αντίδραση από κάποιους που είναι πιο αρμόδιοι από μένα, όπως διανοούμενοι, ακαδημαϊκοί, νομικοί, δικαστικοί και δεν την βρίσκω, όσο και αν ακούγεται περίεργο!….

Θα κάνω λοιπόν σε εσάς (τους αναγνώστες) αυτή την καταγγελία για κυβερνητική ασυνέπεια και βάναυσα προκλητική αντισυνταγματική συμπεριφορά.

Ίσως κάνω την αρχή να δώσω αφορμή για αντίδραση, ίσως και έλεγχο(;..).

Δεν γίνεται καθημερινά οι πολίτες δυσανασχετούν ο καθένας για τον δικό του λόγο, το χαμόγελο έχει εξαφανισθεί, η ανεργία χτυπάει κόκκινο, το άγχος σκορπάει θύματα (αυτοκτονίες, θάνατοι νέων, κλπ.,

κλπ.), υπογεννητικότητα στο φόρτε, ξενιτεμός εργατικών χεριών αλλά και πνεύματος, κλοπές, δολοφονίες.

Γεγονότα που δείχνουν πως αυτοί που διαχειρίζονται την χώρα, κάνουν λάθη και κυρίως αποδεικνύουν πως οι αρχές και έννοιες του Συντάγματος καταπατούνται (θεμιτά ή αθέμιτα).

Γιατί η βασική αρχή του Συντάγματος ορίζει ότι: «θεμέλιο του πολιτεύματος είναι η λαϊκή κυριαρχία. Όλες οι εξουσίες πηγάζουν από τον λαό και ασκούνται υπέρ αυτού και του έθνους…»

«Η δράση των κρατικών οργάνων πρέπει να έχει ως γνώμονα την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των πολιτών..»

Η κίνησή μου αυτή είναι μια προσωπική συνειδησιακή αντίδραση (νομίζω χρέος μου) για την οποία πιστεύω πως πολλοί θα συμφωνούν και θα ήθελαν να την έχουν κάνει και οι ίδιοι.

Καιρός είναι! Ποτέ δεν είναι αργά!…

Ο Μαρκ Τουέιν (Αμερικανός συγγραφέας) είπε κάποτε:

«Το μυστικό για να προοδεύσετε είναι να ξεκινήσετε».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου