ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Κάπνισμα V Παιδεία και Υγεία

κάπνισμα-v-παιδεία-και-υγεία-604148

Του Δημήτρη Αντωνίου,

Καθηγητή Αγγλικής Β.Α., Kατόχου MastersΠαιδαγωγικής και Γλωσσολογίας

aglo.academia@gmail.com

Με αφορμή τη δημόσια απολογία του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, κ. Πολάκη, σχετικά με το κάπνισμα, θα ήθελα να προσθέσω κάποιες απόψεις από την πλευρά ενός εκπαιδευτικού. Το κάπνισμα αυτό καθ’ αυτό in itself, δεν είναι μόνο θέμα του υπουργού Υγείας, είναι προτίστως θέμα του υπουργού Παιδείας.

Εάν το Υπουργείο Παιδείας θεσπίσει τη διδασκαλία ενός μαθήματος από τις πρώτες τάξεις του δημοτικού που θα αναφέρεται στις επιβλαβείς συνέπειες του καπνίσματος και οι μικροί μαθητές θα μάθουν να σιχαίνονται το τσιγάρο, να το μισούν και να το φοβούνται, ενδεχομένως και τους καπνιστές και μεταξύ αυτών μπορεί να είναι και οι γονείς τους και τα αδέλφια τους, τότε με απόλυτη βεβαιότητα θα δούμε μία δραστική μείωση των καπνιστών αλλά και των διαφόρων ασθενειών που είναι άμεσα συνδεδεμένες με το κάπνισμα.

Ο νόμος περί απαγόρευσης του καπνίσματος σε δημόσιους χώρους απεδείχθη ατελέσφορος και αναποτελεσματικός. Bεβαίως αυτή η απαγόρευση συνεπάγετο και κάποιου πολιτικού αλλά και οικονομικού κόστους! Και αυτό δεν πρέπει να διαφεύγει της προσοχής μας.

Εκπαίδευση δεν σημαίνει μόνο μαθαίνω γράμματα και μορφώνομαι με στόχο να περάσω στο πανεπιστήμιο και να γίνω επιστήμων και να βγάζω αρκετά χρήματα και να ζω καλά. Εκπαίδευση σημαίνει πως παράλληλα με τη μόρφωση που αποκτώ στο σχολείο και τις εγκυκλοπαιδικές γνώσεις, αποκτώ και γνώσεις πως θα έχω ποιότητα ζωής και ποιότητα ζωής και κάπνισμα δυστυχώς ούτε συμβαδίζουν ούτε παντρεύονται.

Συμβαίνει να περνώ συχνά έξω από κάποιο γυμνάσιο και λύκειο της γειτονιάς μου και βλέπω έφηβους κατά τη διάρκεια των διαλειμμάτων να μην προλαβαίνουν να ρουφήξουν τον καπνό πριν χτυπήσει το κουδούνι για να μπουν στις αίθουσες και αναλογίζομαι: αυτά τα νέα παιδιά, στην κυριολεξία στο άνθος της ηλικίας τους, θέλετε να το πούμε υιοθετούν, κόλλησαν, προσβλήθηκαν, μολύνθηκαν, μαγαρίστηκαν, όπως και να το πούμε τίποτα δεν αλλάζει από τον ιό του καπνίζειν και αυτή η αρρώστια θα τους συνοδεύει, ενδεχομένως, και μέχρι τα γεράματά τους, εάν προλάβουν να γεράσουν, και δεν τους προλάβει ο καρκίνος και άλλες ασθένειες πολύ πριν γεράσουν.

Κύριε υπουργέ της Παιδείας και Θρησκευμάτων, προκειμένου να καταργήσετε τα θρησκευτικά και τα λατινικά από τα οποία κανένας άνθρωπος ποτέ δεν πέθανε, μήπως παράλληλα θα έπρεπε να θεσμοθετηθεί και μία αντικαπνιστική εκστρατεία, μερικοί το λένε και καμπάνια, αρχίζοντας από το δημοτικό; Τα μικρά παιδιά μαθαίνουν εύκολα και να αγαπούν και να μισούν, στην προκειμένη περίπτωση θα διδαχθούν πώς να σιχαίνονται και να μισούν το κάπνισμα.

Οι φίλοι μας οι Αγγλο-Σάξονες χρησιμοποιούν την ίδια λέξη για μισώ και σιχαίνομαι, είναι η λέξη hate (χέιτ). Φυσικά δεν περιφρόνησαν την ελληνική λέξη μισώ και την χρησιμοποιούν κυρίως ως συνθετικό misogamist, αυτός που μισεί το γάμο, ποιος ξέρει τι θα τράβηξε ο άνθρωπος, misogenist, αυτός που μισεί τις γυναίκες, φαίνεται πως γνώρισε λάθος γυναίκες στη ζωή του, misanthropist, αυτός που μισεί τους ανθρώπους, σίγουρα αυτός θα μισεί και τον εαυτό του, διότι και ο ίδιος είναι άνθρωπος.

Αλλά οι Αγγλο-Σάξονες υιοθέτησαν και το φιλώ, που στα αρχαία ελληνικά σημαίνει αγαπώ και αυτός που αγαπά τους Έλληνες είναι philhelline και αυτός που μισεί τους Έλληνες είναι misohelline.

Και για να ανακεφαλαιώσουμε, to recapitulate: Εφόσον όλοι μας συμφωνούμε πως η πρόληψη είναι προτιμότερη της θεραπείας, ιδού η λύση κ. υπουργέ και της Παιδείας και της Υγείας. Και ξέρετε και κάτι, κ. υπουργέ; Η νομοθεσία μιας τέτοιας πρότασης θα είναι sanrival, που λένε και οι φίλοι μας οι Γάλλοι, δηλαδή θα είναι αποδεκτή από σύσσωμο το ελληνικό κοινοβούλιο!

Μπορούμε να εθίσουμε – condition τους νέους ανθρώπους να μισούν και να σιχαίνονται αλλά και να φοβούνται το κάπνισμα, παρά να τους παροτρύνουμε, urge, να το κόψουν με το μαχαίρι. Πολύ θα ήθελα να διάβαζα κάποια σχόλια επί των προτάσεών μου, τόσοι γιατροί, τόσοι εκπαιδευτικοί, τόσοι παιδαγωγοί, δε μπορεί να μην έχουν και κάποιες απορίες.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου