ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Δημοτικά κτίρια, τέχνη και γκράφιτι

δημοτικά-κτίρια-τέχνη-και-γκράφιτι-622270

Του Γιάννη Σκρίμπα,

ανεξάρτητου δημοτικού συμβούλου Ρήγα Φεραίου

Οι εποχές προχωρούν, ο κόσμος εξελίσσεται και όλοι οφείλουμε να αφουγκραζόμαστε αυτή την αλλαγή προσπαθώντας να γίνουμε πιο δημιουργικοί και να γεννούμε όμορφες ιδέες.

Το θέμα της αισθητικής των κτιρίων και η ελαχιστοποίηση του γκρι απασχολεί πολλούς έντονα τα τελευταία χρόνια. Όλο και περισσότερες πόλεις ανά την Ελλάδα και τον κόσμο στοιχηματίζουν στην αναβάθμιση των κτιριακών τους μονάδων (δημοτικών και σχολικών) με βασικό εργαλείο την τέχνη που πάντα στέκεται αρωγός και αγκαλιάζει με τον τρόπο της τέτοιου είδους πρωτοβουλίες. Το γκράφιτι είναι ένα κοινωνικό φαινόμενο και μια μορφή τέχνης που τελευταία γνωρίζει μεγάλη άνθηση και αποτελεί έναν σύγχρονο, όμορφο και πιο οικονομικό τρόπο καλλωπισμού των κτιρίων. Έχουμε, κατά καιρούς, γίνει μάρτυρες μικρών ή και μεγαλύτερων αριστουργημάτων, ειδικά στη Θεσσαλονίκη που θεωρείται η Μέκκα του ελληνικού γκράφιτι.

Πώς λοιπόν οι κτιριακές υποδομές του Δήμου μας, του Δήμου Ρήγα Φεραίου θα ομορφύνουν, θα αναδείξουν την τέχνη και τον πολιτισμό και θα ευαισθητοποιήσουν για το περιβάλλον;

Το γκράφιτι είναι η απάντηση. Μέσα από τις απεικονίσεις των γραφιστικών τοιχογραφιών όλα αυτά μπορούν να γίνουν ένα και να οδηγήσουν σε ένα μοναδικό αποτέλεσμα. Ένα αποτέλεσμα που σίγουρα θα εμπνεύσει μαθητές, δημότες, τουρίστες και θα αποτελέσει σημαντικό πόλο έλξης.

Ταυτόχρονα, γίνεται μια αξιοσημείωτη εξοικονόμηση χρημάτων από αυτά που δίνονται ετησίως για τη συντήρηση του ελαιοχρωματισμού των κτιρίων (εσωτερικά και εξωτερικά), αφού το γκράφιτι έχει μεγαλύτερη αντοχή στον χρόνο. Το αντίστοιχο ποσό θα φανεί χρήσιμο στην κατασκευή και συντήρηση άλλων βασικών και λειτουργικών αναγκών των σχολικών και δημοτικών μονάδων.

Η δημιουργία μιας πολυμελούς επιτροπής, αποτελούμενης από εκπαιδευτικούς, μαθητές και φορείς του τόπου μας που θα αποφασίζει από κοινού, κάθε φορά, το θέμα απεικόνισης στα κτίρια, θα δώσει μια νέα πνοή δραστηριοποίησης στον τόπο. Θέλουμε μια δημοτική αρχή ανοιχτή στους δημότες της και την τοπική κοινωνία, μια δημοτική αρχή που αναζητεί συνεχώς καινούργιους και πρωτότυπους δρόμους.

Όταν οι τέχνες συνδυάζονται, μόνο αξιοσημείωτο μπορεί να είναι το αποτέλεσμα που θα προκύψει. Γκράφιτι, μουσική και παραστατικές τέχνες. Όλα αυτά με τη διενέργεια πανελλήνιου διαγωνισμού γκράφιτι και την παράλληλη πραγματοποίηση μαθητικού φεστιβάλ μουσικής, θεάτρου και χορού με βράβευση των διακριθέντων σε ειδική τελετή.

Μόνο όταν κοιτάμε μπροστά, προχωράμε μπροστά. Όταν συμβαδίζουμε με τις εξελίξεις και με ανοιχτό μυαλό και όρεξη, είμαστε έτοιμοι για αλλαγές που κάθε φορά μας πάνε ένα βήμα παραπάνω, ένα βήμα προς τον στόχο.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου