ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Επιστολή της Περιβαλλοντικής Πρωτοβουλίας Μαγνησίας

επιστολή-της-περιβαλλοντικής-πρωτοβ-623526

Από την Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας λάβαμε και δημοσιεύουμε την παρακάτω επιστολή, που υπογράφουν οι Γιάννης Γερόπουλος και Κώστας Βολιώτης:

Στο φύλλο της Παρασκευής 8 Φεβρουαρίου 2019 της εφημερίδας σας, δημοσιεύτηκε άρθρο της συντάκτριάς σας κυρίας Ελένης Χάνου με τίτλο «Στοιχεία κόντρα στην… τρομοκρατία». Στο άρθρο αυτό και σε πολλά σημεία αναφέρεται ότι έχει ασκηθεί και καλλιεργηθεί τρομοκρατία στην πόλη του Βόλου σχετικά με τις επιπτώσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και άλλων παραγόντων που επιβαρύνουν την υγεία των πολιτών. Για να τεκμηριωθεί η θέση αυτή της εφημερίδας σας, αναγράφονται δηλώσεις όσων ανακοίνωσαν την επιδημιολογική έρευνα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, που κατά την εφημερίδα σας δεν είναι ανησυχητικά. Δεν είναι ανησυχητικά παρόλο που ο κύριος τίτλος της ίδιας της εφημερίδας σας, ακριβώς την Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου, έγραφε: «Στοιχεία – σοκ για καρκίνο του ήπατος» και υπότιτλο «Ακόμη και τρεις φορές πάνω οι θάνατοι από τον πανελλαδικό μέσο όρο – Τέσσερις φορές πάνω τα εγκεφαλικά…». Τι πρέπει λοιπόν να πιστέψει ο πολίτης από τις δύο εκδοχές της εφημερίδας σας; Επίσης τι να πιστέψει ο πολίτης; Τις δηλώσεις του επικεφαλής της έρευνας κ. Χρ. Χατζηχριστοδούλου «Τα αποτελέσματα δεν είναι ανησυχητικά» (ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ 24/11/18) ή τις δηλώσεις του προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας κ. Ευθ. Τσάμη «Σοβαρά και όχι καλά αποτελέσματα δείχνει η επιδημιολογική μελέτη» (τοπικός τύπος 13/11/2018).

Να πιστέψει τις δηλώσεις του κ. Χατζηχριστοδούλου ότι στο ζήτημα της καύσης RDF: «…έχει επιχειρηθεί τρομοκράτηση μιας ολόκληρης πόλης το περασμένο διάστημα» και «Στον Βόλο υπάρχει μια τεράστια υπερβολή» και «Αν κλείσει ένα εργοστάσιο ο Βόλος λύνει το πρόβλημά του;» (ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ 8/12/19) ή τη δήλωσή του ίδιου στην εκδήλωση για την παρουσίαση της επιδημιολογικής μελέτης ότι «οι συνέπειες από την καύση σκουπιδιών θα φανούν μετά 10 τουλάχιστον χρόνια»;

Οφείλουμε να σημειώσουμε ότι το σχετικό άρθρο της κυρίας Χάνου περιλαμβάνει σχόλια αυθαίρετα και αναντίστοιχα με τις δηλώσεις υπευθύνων όπως για παράδειγμα του κ. Τσάμη, πράγμα που ανάγκασε τον ίδιο να κάνει τις απαραίτητες διευκρινίσεις (ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ 9/12/19) και να επαναλάβει αυτό που επιθυμεί να αποκρύψει η εφημερίδα σας, ότι τα αποτελέσματα της μελέτης: «…δεν είναι καλά για την περιοχή μας, εφόσον καταγράφονται προβλήματα που συσχετίζονται με αύξηση της θνησιμότητας και νοσηρότητας για ορισμένα νοσήματα συγκρινόμενα με την υπόλοιπη Θεσσαλία και την υπόλοιπη χώρα».

Τέλος όσον αφορά στην Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας, ας γνωρίζουν οι πολίτες ότι καμία «τρομοκρατία» δεν επιθυμούμε να ασκήσουμε, αλλά να προειδοποιήσουμε τους πολίτες για τις συνέπειες της καύσης σκουπιδιών, σύμφωνα με τις επιστημονικές μελέτες και τη διεθνή βιβλιογραφία, που θα φανούν μετά 10 – 15 χρόνια, αλλά τότε θα είναι αργά. Ως τότε όμως θέλει η εφημερίδα σας να ζήσουμε με τα αποτελέσματα που έδωσε η επιδημιολογική έρευνα, που κατά την εφημερίδα σας είναι προϊόν «τρομοκρατίας»;

Με την ευκαιρία αυτή επιθυμούμε να ζητήσουμε από την εφημερίδα σας να μην περικόπτει τις ανακοινώσεις μας κατά το δοκούν, αλλά ή να τις δημοσιεύει ολόκληρες ή καθόλου.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ

Δεν θα μπούμε στη διαδικασία να σας ρωτήσουμε τι αλήθεια αισθανθήκατε για να σπεύσετε να απαντήσετε με ένα ακατάληπτο κατεβατό σε δημοσίευμα της εφημερίδας περί «τρομοκρατίας», το οποίο φιλοξενούσε επώνυμες θέσεις και απόψεις θεσμικών εκπροσώπων της πόλης μας. Το αφήνουμε στην κρίση των αναγνωστών. Το ίδιο πράττουμε και ως προς το περιεχόμενο της ατυχούς συρραφής ασύνδετων παραγράφων, που αποτελεί και τον κύριο κορμό της επιστολής σας.

Ως προς το τελευταίο, πάντως, με την ευκαιρία επιθυμούμε να σας υπενθυμίσουμε το εξής: Εσείς στέλνετε τα κείμενά μας και εμείς τα θέτουμε υπόψη της αρχισυνταξίας. Σαφές; Παρόμοιες υποδείξεις αλλού, όπως σε μια δική σας εφημερίδα. Σας ευχαριστούμε για το δικαίωμα που μας δίνετε!

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου