ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Η ευθύνη της επιλογής

η-ευθύνη-της-επιλογής-624844

Της Ελενας Αντωνοπούλου

Παρακολουθούμε αυτό τον καιρό τις συζητήσεις στο ελληνικό κοινοβούλιο τις τοποθετήσεις πάνω σε σοβαρά θέματα με πρώτο και κυριότερο το ζήτημα του Μακεδονικού και ειλικρινά έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο η εικόνα κάποιων βουλευτών. Λίγοι και ανίκανοι να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων, κάποιοι εκλεγμένοι από… σπόντα. Ασχημη φρασεολογία, χαμηλό επίπεδο, που δε θυμίζει άλλες εποχές, γιατί το κοινοβούλιο παλαιότερα είχε και κάποιο επίπεδο. Αλλά και σε πολλά τηλεοπτικά παράθυρα, η συμπεριφορά κάποιων προκαλεί αλγεινές εντυπώσεις. Κατώτεροι της θέσης τους και των περιστάσεων, λίγοι μπροστά στο σημαντικό που εκπροσωπούν… Και αυτό που εκπροσωπούν είναι μια σημαντική μερίδα των ψηφοφόρων που τους εμπιστεύτηκαν.

Δυστυχώς, η κρίση απαξίωσε τις παραδοσιακές πολιτικές δυνάμεις, έφερε στο προσκήνιο της δημόσιας ζωής πρόσωπα αμφιλεγόμενου κύρους και σοβαρότητας… Ναι, έτσι ακριβώς.

Ορίστηκαν σε κορυφαίες θέσεις πρόσωπα που το μόνο προσόν τους ήταν ότι εξέφραζαν τον θυμό και την απαξία της πολιτικής και των πολιτικών. Χωρίς ίχνος ντροπής και συνέπειας, αλλάζουν κόμματα, επικεφαλής, αρχηγούς. Απορώ ειλικρινά πώς τους κοιτούν στα μάτια – αν το κάνουν – και στηρίζουν μια κυβέρνηση, στην προκειμένη περίπτωση, που καταρρέει. Εραστές της καρέκλας θα έλεγα, όλου αυτού που προσφέρει η εξουσία, που κρατά όμως λίγο, αν το καλοσκεφθείς… Θα μου πείτε και κατά το παρελθόν είχαμε τέτοιες περιπτώσεις. Ναι είχαμε, βεβαίως και είχαμε, αλλά δεν ήταν τόσο συχνό το φαινόμενο, υπήρχε και μια ιδεολογία τέλος πάντων, και αυτό που συμβαίνει σήμερα έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο

Είναι μεγάλη η ευθύνη και της επιλογής τους, αυτών των πολιτικών από τους επικεφαλής των κομμάτων, αλλά κυρίως και από τους πολίτες, που κάποια στιγμή τους επέλεξαν. Όμως αρχίζω να αναρωτιέμαι αν όντως κάποιοι έχουν ενδόμυχα παραδεχθεί ότι με την κακή επιλογή τους έχουν γίνει άθελα τους συμμέτοχοι σ’ αυτή την πολιτική τρέλα που ζούμε. Θα θυμίσω αυτό που ο Εθνάρχης Καραμανλής έλεγε ότι οι Έλληνες το Σάββατο με βρίζουν, την Κυριακή με ψηφίζουν και τη Δευτέρα κόβουν το χέρι τους… Το πολιτικό σύστημα, λοιπόν, που αναμφίβολα ευθύνεται για την κρίση είμαστε… Εμείς, γιατί εμείς με την ψήφο μας επιλέγουμε το πολιτικό προσωπικό κάθε φορά, σε κάθε βαθμίδα πολιτικής αναμέτρησης. Είτε αυτή αφορά στον Α’ η Β’ βαθμό αυτοδιοίκησης, τις εθνικές εκλογές, τις ευρωεκλογές και ό,τι άλλο.

Θέλουμε επίπεδο και την ώρα της κάλπης κάνουμε πάντα επιλογές αντίθετες από αυτό που πιστεύουμε… Το φρενοκομείο που έλεγε πάλι ο Εθνάρχης… Και επειδή μυαλό δε βάζουμε και επειδή θα κληθούμε οσονούπω στις κάλπες… αυτή τη φορά πρέπει να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων και να επιλέξουμε σοβαρά, σταθερά και με γνώμονα το συμφέρον αυτής της πολύπαθης και ταλαιπωρημένης χώρας που είμαστε όλοι εμείς και οι επιλογές μας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου