ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Στο Προάστιο της Καρδίτσας (Ο 13ος θεός!)

στο-προάστιο-της-καρδίτσας-ο-13ος-θεός-633100

Του Θωμά Στραβέλη, συγγραφέα – πανεπιστημιακού

Κάποιο συνεργείο τηλεόρασης πήγε στο χωριό καταγωγής τού Στέφανου Τσιτσιπά να γνωρίσει το συγγενικό του περιβάλλον. Ανάμεσα στους «συνεντευξιαζόμενους» συγγενείς του βρέθηκε κι ένας μικρούλης, και στην ερώτηση του δημοσιογράφου: «Τι έχει να πει για το Στέφανο», απάντησε λακωνικά: «Οι θεοί τού Ολύμπου είναι 13!». Έκανε το Στέφανο θεό!

Μου άρεσε αφάνταστα η σκόπιμη, αλλά αθώα και συγκινημένη αυτή «δήλωση» τού μικρού μαθητή από το Προάστιο της Καρδίτσας. Ο μαθητής δεν αγνοεί – ακόμα κι αν ακολουθεί στην καταμέτρησή του τους 12 μεγαλύτερους Ολύμπιους θεούς – ότι στη μυθολογία, όπως και στην ποίηση, δεν βγάζεις κατ’ ανάγκη σωστά συμπεράσματα. Στην ποίηση, λόγου χάρη, 2+2 δεν κάνουν 4. Αλλά, τόσο η μυθολογία, όσο και η ποίηση συνεχίζουν να υπάρχουν στη ζωή μας και να μας γοητεύουν. Έτσι, ο 13ος θεός κατεβαίνει από τον Όλυμπο, πηγαίνει στο Προάστιο και πλησιάζει με τις ρακέτες του την κορυφή τού κόσμου.

Το μυθολογικό συναίσθημα του παιδιού μπορούμε να το ταυτίσουμε με το συναίσθημα θαυμασμού του για την παρουσία ενός ακόμα θεού στην αριθμητική του. Το θείο μπορεί να υπάρχει παντού: Στην πέτρα, στο νερό, στο δένδρο, στο ζώο. Όχι πως καθετί μέσα στη φύση είναι θεός, αλλά μπορεί να υπάρχει, από καλή ή κακή τύχη, και να πάρει τη μορφή ενός θεού τής άθλησης.

-Ένας νέος ανεβαίνει στο βουνό: Βλέπει, στην άκρη τού μονοπατιού, ένα σωρό από πέτρες. Ο σωρός σχηματίστηκε με τον καιρό από άλλους νέους σαν κι αυτόν, που έριχναν πέτρες στο πέρασμά τους. Αυτό το σωρό τον λέει «έρμα», ένα είδος δρομοδείχτη, που ευκολύνει την ανάβαση μέσα από μία άγνωστη και δύσβατη περιοχή, όπου κατοικεί ένας ακόμα θεός: Αργότερα, θα πάρει ανθρώπινη μορφή και θα ονομαστεί «Στέφανος Τσιτσιπάς», οδηγός και παράδειγμα για τους νέους όλου του κόσμου, αλλά και μπροστάρης για τις ψυχές, στο δύσκολο δρόμο τής αριστείας…

Προς το παρόν, δεν βλέπουμε παρά ένα σωρό από πέτρες και ένανοδοιπόρο, που, αισθανόμενος την ανάγκη περισσότερης ασφάλειας και προστασίας, αφήνει στον σωρό κάποια πολύτιμη προσφορά: Ο συνοδοιπόρος, που ακολουθεί, θα δώσει στο εύρημά τουτην ονομασία «έρμαιο», ένα είδος απροσδόκητου ευρήματος, που ο Ερμής, ως θεός των δώρων, άφησε εκεί για κάθε νέο με μεγάλα χαρίσματα!

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου