ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Επιλεγμένη και συστηματική η παραπληροφόρηση της τοπικής κοινωνίας

επιλεγμένη-και-συστηματική-η-παραπλη-633112

Του Στέλιου Λημνιού,

Τεχνολόγου Μηχανολόγου Μηχανικού, Μέλους της Επιτροπής Αγώνα Πολιτών Βόλου

Το τελευταίο διάστημα στα τοπικά μέσα ενημέρωσης παρουσιάζεται μια πληρωμένη διαφήμιση της ΑΓΕΤ σχετικά με τον σεβασμό της προς την τοπική κοινωνία και την ευαισθησία της στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος. Μας πληροφορεί με υπερηφάνεια ότι έθεσε στη διάθεσή μας ένα σύστημα συνεχών μετρήσεων των γνωστών ρύπων: σκόνη, οξείδια του αζώτου, διοξείδιο του θειου, υδροχλώριο, αμμώνια, υδροφορία και οργανικό άνθρακα (TOC).

Παράλληλα εγκατέστησε σύστημα μηνιαίων μετρήσεων για διοξίνες και φουράνια. Η προσπάθεια αυτή που στόχο έχει να καθησυχάσει τους «ιθαγενείς» είναι εμφανώς υποκριτική και παραπλανητική! ΔΙΟΤΙ:

1) Το σύστημα των συνεχών μετρήσεων των κοινών ρύπων που περιέχουν τα καυσαέρια της έπρεπε να το έχει εγκαταστήσει από το 2010. Επειδή όμως δεν ήθελε να μαθαίνουν οι ντόπιοι την αλήθεια, αγνόησε το νόμο και αναγκάστηκε να συμμορφωθεί μόλις το 2018, όταν αυτοί «ξύπνησαν και βγήκαν στους δρόμους»! Μέχρι τότε οι «ιθαγενείς» είχαν εμπιστοσύνη στις κρατικές υπηρεσίες ελέγχων, ώσπου αποδεδείχθηκε ότι οι καλές προθέσεις δεν αρκούν. Έτσι (αφού κόπηκε και το απαραίτητο πρόστιμο) το πολυπόθητο σύστημα τοποθετήθηκε και πλέον «με σεβασμό στο περιβάλλον» η ΑΓΕΤ μας παραμυθιάζει για το ποσό νοιάζεται για μας και τα παιδιά μας!

ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΡΙΣΕΩΣ: γιατί δεν νοιάζεται το ίδιο για τους «ιθαγενείς» του Αλιβερίου της Εύβοιας; Εκεί (όπου συμφώνα με τους ισχυρισμούς της ΑΓΕΤ λειτούργει το νεότερο και πιο σύγχρονο εργοστάσιο της) δεν υπάρχουν γονείς και παιδιά που οφείλει να ενημερώνει ανάλογα; Όποιοι απαντήσουν ορθά, εις ανταμοιβή, θα έχουν τιμητική θέση στην κεφαλή της πορείας διαμαρτυρίας που θα γίνει στις 16 Μάρτιου.

2) Τον έλεγχο της «ποιότητας των απόβλητων» που καίει τον κάνει η ιδία η ΑΓΕΤ. Μέχρι σήμερα έδιναν αποτελέσματα εντός ορίων (μη γελάτε!)

α) γιατί; μόνο όταν οι «ιθαγενείς» μπλόκαραν τα φορτηγά, στις 1/4/18, και πήραν και αυτοί δείγμα οι επίσημες μετρήσεις έδειξαν ότι αυτά ήταν ακατάλληλα λογά υπερβολικής περιεκτικότητας υδράργυρου;

β) γιατί; (ενώ υποτίθεται ότι είναι ακίνδυνα ), στο ΦΕΚ 1298/2017 παρ.145, η ΑΓΕΤ δηλώνει στην επιτροπή ανταγωνισμού: «δεν είμαστε σε θέση να προσδιορίσουμε κατά ποσό τα καύσιμα αυτά προέρχονται από επικίνδυνα ή μη επικίνδυνα απόβλητα», μεταθέτοντας έτσι πιθανές μελλοντικές ευθύνες στην κυβέρνηση;

3) Για τον τοξικό ρύπο TOC γνωρίζουμε ότι τον καιρό που το εργοστάσιο έκαιγε πετ-κοκ οι τιμές εκπομπών ήταν από 5 έως 9 mg/Nm3 (τότε όριο ήταν το 10). Όταν άρχισε να καίει πλαστικά, πέταξαν από 20 έως 38 mg/Nm3 και έτσι ζήτησε από το ΥΠΕΚΑ να γίνει αύξηση του ορίου! Ισχυρίστηκε ότι το πρόβλημα αυτό το δημιουργούσε η άργιλος του νέου ορυχείου στο Σέσκλο. Ο κος Φάμελλος, που δεν χαλάσει χατίρια στις πολυεθνικές, έδωσε νέο όριο στο 40, παρότι γνώριζε ότι αυτό ήταν μεθοδευμένο καθώς την ιδία εποχή (2016-17) και τα 6 τσιμεντάδικα της χώρας βρεθήκαν στην ιδία ανάγκη…! Τώρα, εδώ και λίγους μήνες, οι τιμές που δίνει η ΑΓΕΤ είναι 0.00… (πιο κάτω δεν γίνεται).

ΕΡΩΤΗΣΗ: α) τι συνέβη κε διευθυντά; Μετακομίσατε σε άλλο-οικολογικό ορυχείο ή μήπως αρχίσατε να παράγετε τσιμέντο χωρίς άργιλο; β) στο εργοστάσιο της ΕΥΒΟΙΑΣ επικαλεστήκατε ότι ευθύνεται το νέο ορυχείο σχιστολίθου…! Τώρα τι τιμές ανακοινώνετε για το TOC; Μηδέν κι εκεί;

4) Για τα βαρέα μέταλλα που συσσωρεύονται στο έδαφος ο Δημόκριτος, με τον οποίο συνεργάζεται η ΑΓΕΤ, αρνήθηκε να κάνει μετρήσεις για λογαριασμό της Περιφέρειας Θεσσαλίας (πρόσφατη καταγγελία της αντιπεριφερειάρχη στο συμβούλιο). Το εργαστήριο που έφερε ο δήμαρχος τον Αύγουστο του 2018 απέφυγε επίσης να κάνει αυτές τις μετρήσεις…! Όμως τα δείγματα που έστειλε η Επιστημονική Ομάδα της Επιτροπής Πολιτών σε κορυφαίο εργαστήριο του Καναδά έδειξαν υψηλές υπερβάσεις σε αρσενικό και χρώμιο.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Τι κάνει νιάου-νιάου στα κεραμίδια; ΑΛΛΗ ΕΡΩΤΗΣΗ: πότε επιτέλους η Περιφέρεια Θεσσαλίας θα υλοποιήσει την υποσχεση να προβεί στην έναρξη αυτών των μετρήσεων, που έχουν και εξασφαλισμένη χρηματοδότηση; Πότε επίσης θα ανακοινώσει τον ένοχο για τη μυρωδιά πλαστικού, όπως είχε υποσχεθεί εδώ και μήνες;

5) Το μηχάνημα που τοποθέτησε για να κάνει μηνιαιες μετρήσεις διοξινών και φουρανίων, είναι εύκολο να το κατευθύνει επιταχύνοντας ή καθυστερώντας το ρυθμό αναρρόφησης του δείγματος καυσαερίων που συλλέγει σε συνάρτηση με το είδος των καυσίμων που χρησιμοποιεί. Αυτός είναι και ο λόγος που απέφυγε να τοποθετήσει το σύστημα Α.Μ.Ε.S.A. το όποιο εκτελεί ωριαίες δειγματοληψίες και δεν αφήνει περιθώρια υπόπτων χειρισμών. Να θυμίσω ότι αυτό το σύστημα είχε υποσχεθεί στο σωματείο εργαζομένων της, συμφώνα με τότε δηλώσεις (Μάιος 2018) του πρόεδρου του. Αυτό λοιπόν, σε συνδυασμό με τη δυνατότητα εισαγωγής φρέσκου αέρα στην καμινάδα (πριν τα σημεία δειγματοληψίας), ώστε να αραιώνεται η συγκέντρωση των ρύπων, κάνει παιχνιδάκι των αποτελεσμάτων! Αυτός είναι και ο λόγος που δεν υλοποιήθηκε ποτέ η βαρύγδουπη υπόσχεση του κου Φάμελλου για δημιουργία Επιτροπής Κοινωνικού Έλεγχου. Έτσι η ΑΓΕΤ «μονή κερνά και μονή πίνει». Σε όλους εμάς σερβίρει δυσοσμία, βαρέα μέταλλα και διοξίνες.

Κι όμως ΥΠΑΡΧΕΙ ΛΥΣΗ. Τέτοια που θα εξασφαλίσει τις θέσεις εργασίας και ταυτόχρονα θα θωρακίζει τη ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ.

ΕΡΩΤΗΣΗ: πολιτική βούληση υπάρχει; Τι απαντούν οι 4 βουλευτές και οι 2 υπουργοί του νομού μας;

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου