ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Κυριακή ΙΣΤ΄ Ματθαίου

κυριακή-ιστ΄-ματθαίου-633135

Του Πρωτοπρεσβύτερου Απόστολου Θάνου,

Εφημέριου Ιερού Ναού Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Βόλου

Την παραβολή των ταλάντων ακούσατε, αγαπητοί αδελφοί, στο Ευαγγέλιο της σημερινής Κυριακής. Σύμφωνα με αυτή κάθε άνθρωπος έχει πάρει από το Θεό του, από τον Πλάστη και Δημιουργό του, ορισμένα χαρίσματα. Ο κόσμος πιστεύει ότι λίγοι έχουν τα τάλαντα, ενώ το Ευαγγέλιο σαφώς διδάσκει, ότι ο δίκαιος και φιλάνθρωπος θεός σε όλους τους ανθρώπους, αδιακρίτως εχάρισε τάλαντα.

Κανείς, λοιπόν, ας μην παραπονείται. Η μοιρασιά έγινε όμως από το Θεό με αγάπη και φιλανθρωπία. Η διανομή έγινε με βάση τις δυνάμεις του καθενός. Τόσα χαρίσματα πήρε ο καθένας όση και η δύναμη του για να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του. Διότι εκείνο που πρέπει να ενδιαφέρει όλους μας είναι όχι πόσα τάλαντα πήραμε αλλά πως θα τα αξιοποιήσουμε για το καλό των άλλων.

Επομένως, αγαπητοί αδελφοί το κεντρικό νόημα της παραβολής των ταλάντων είναι ότι όλοι είμαστε υπεύθυνοι ενώπιον του Θεού για όσα χαρίσματα έχουμε. Υπεύθυνοι να τα αξιοποιήσουμε, να τα πολλαπλασιάσουμε για το καλό των άλλων. Τα δύο να γίνουν τέσσερα. Τα πέντε δέκα.

Αν αμελήσουμε και δείξουμε οκνηρία και αδιαφορία και μοιάσουμε με τον δούλο της παραβολής, που έκρυψε το τάλαντο του στη γη και το αφήσουμε ανεκμετάλλευτο μας περιμένει η μεγαλύτερη δυστυχία. Πολύ σκληρή τιμωρία. «Το σκότος το εξώτερον, όπου ο κλαυθμός και ο βρυγμός των οδόντων». Η πρόθυμη εξυπηρέτηση του συνανθρώπου μας, η φιλαλληλία και τα έργα της αγάπης! Ιδού τα ιδανικά μας σαν χριστιανοί! Αμήν.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου