ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2019: Η πόλη να αφηγηθεί την ιστορία της

δημοτικεσ-εκλογεσ-2019-η-πόλη-να-αφηγηθεί-649308

Του Ιάσονα Αποστολάκη, υποψήφιου δημάρχου Βόλου

Με αφορμή την πιθανότητα στο πλαίσιο του σχεδιασμού της Εθνικής Αμυνας να μεταφερθεί η ταξιαρχία υποστήριξης πεζοναυτών από το στρατόπεδο Γεωργούλα, αλλά και τη συζήτηση που «έγινε» για το γεγονός αυτό, ανοίγει υποχρεωτικά το θέμα του δημόσιου χώρου στην πόλη μας.

Του δημόσιου χώρου, δηλαδή, του ανοικτού χώρου, που έχει την ικανότητα και παρέχει την δυνατότητα να συμπεριλάβει όλες τις καθημερινές κινήσεις και δραστηριότητες των πολιτών και εξ αυτού έχει έντονο κοινωνικό χαρακτήρα και όχι προβλέψιμο.

Που μπορεί να διαδραματιστούν μέσα σε αυτόν και απρόβλεπτα γεγονότα, ανάλογα με τις συνθήκες, τις ανάγκες, τα αιτήματα των καιρών και την ανθρώπινη ιδιοσυγκρασία. Που εξασφαλίζει μόνιμα τη συνάντηση, συναναστροφή ή συζήτηση και είναι σε θέση να μεταμορφώσει θετικά την πορεία ατόμων και συλλογικοτήτων, άρα να παίξει σημαντικό ρόλο στα επόμενα συμβάντα.

Ο δημόσιος χώρος της πόλης μας πρέπει να αντανακλά τη Δημοκρατία και ελευθερία των δημοτών της, να διηγείται και να εξασφαλίζει τη συνέχεια της ιστορίας της, να τονώνει μέσα από τον τρόπο σχεδιασμού τον βαθμό συμμετοχής τους.

Στον Βόλο, σε μια πόλη με μια δυναμική ιστορία, σε μια πόλη που βρέθηκε στην πρωτοπορία της χώρας τόσο στα εκπαιδευτικά πράγματα, όσο και στους κοινωνικούς αγώνες, στη Νέα Ιωνία, που η προσφυγιά δημιούργησε, με αυτά τα χαρακτηριστικά οφείλουμε να σκεφτούμε και να εξετάσουμε την πιθανή σταδιακή εγκατάλειψη του στρατοπέδου Γεωργούλα.

Δηλαδή, στη θέση του κλειστού χώρου του στρατοπέδου που αντικειμενικά διαιρεί τη Νέα Ιωνία και περιορίζει τη λειτουργία ακόμα και του πάρκου «Βαλαχής» να δημιουργηθεί ανοιχτός δημόσιος χώρος, με αξιοποίηση των υφιστάμενων κτιριακών υποδομών, με στόχο την εξυπηρέτηση κυρίως της φοιτητικής στέγασης.

Στη θέση του κλειστού χώρου του στρατοπέδου να δημιουργηθεί μια ανοιχτή πόλη νεολαίας, παράλληλα με χώρους πράσινου, αθλητισμού και πολιτισμού, ώστε ένα ξένο σώμα να μεταβληθεί σε μια ζωντανή πραγματικότητα.

Να δημιουργηθεί χώρος με μοτίβα που θα προάγουν θετικά πρότυπα κοινωνικών συμπεριφορών. Χώρος με στοιχεία που προσθέτουν ποιότητα και χαρά στην ζωή της πόλης μας.

Χώρος που θα επιτρέπει και θα ζωντανεύει τα σύμβολα και τους μύθους της πόλης και των κατοίκων της. Χώρος που θα διηγείται την ιστορία της.

Εννοείται, ότι δεν είναι εφικτό να παρεμβαίνουμε σε αποφάσεις που αφορούν στον σχεδιασμό της Εθνικής Αμυνας και πολύ περισσότερο δεν είναι λογικό η διάταξη των στρατιωτικών δυνάμεων της χώρας να καθορίζεται από μικροσυμφέροντα.

Στη θέση ορισμένων εκατοντάδων στρατιωτών που διαβιούν στον κλειστό χώρο, οραματιζόμαστε χιλιάδες νέους. Στη θέση ενός κλειστού χώρου που διαιρεί την πόλη της προσφυγιάς, βλέπουμε ένα ανοιχτό δημόσιο χώρο που ενώνει την πόλη με τη νεολαία που μαθαίνει, σπουδάζει, εργάζεται, ανησυχεί. Στη θέση του φράχτη, φανταζόμαστε τη ζωντάνια. Στη θέση του Δήμου απόντος, δίνουμε τη μάχη για έναν Δήμο παρόντα στα μικρά και τα μεγάλα.

Αισιοδοξία λοιπόν. Η πιθανή εγκατάλειψη του στρατοπέδου οφείλει να συνδεθεί με πραγματικά αιτήματα.

Πρώτα από όλα, ο χώρος που καταλαμβάνει το στρατόπεδο να αποδοθεί στον Δήμο. Και ύστερα σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο να αναπτυχθεί η συνολική λειτουργία του χώρου. Απέναντι στην αμυντική θέση του «ωχ τι θα πάθουμε», να προβάλουμε με ένταση την εποικοδομητική στάση για αυτό που πραγματικά έχουμε ανάγκη και θα φτιάξουμε. Δεν χρειάζεται ούτε πανικός ούτε κραυγές λαϊκισμού. Η πόλη διαθέτει οδηγό για την ανάπτυξη της περιοχής. Η προοπτική απομάκρυνσης του στρατοπέδου έχει ψηφιστεί στο ΓΠΣ του Πολεοδομικού Συγκροτήματος Βόλου, το οποίο είναι πλέον νόμος του κράτους από το 2016. Εκεί προβλέπεται, μεταξύ άλλων, για τη Ν. Ιωνία η αξιοποίηση τμήματος του υφιστάμενου στρατοπέδου ως Διοικητικού – Εμπορικού Κέντρου με πρόσθετες επιτρεπόμενες χρήσεις εκπαίδευσης και έρευνας, ενώ το υπόλοιπο (και σαφώς μεγαλύτερο) τμήμα χαρακτηρίζεται ως χώρος αστικού πρασίνου.

Μαζί για τον Βόλο, λοιπόν. Χωρίς υπεκφυγές και μικρουπολογισμούς, να αφηγηθούμε την ιστορία της πόλης, χτίζοντας μια ανοιχτή πόλη του αύρι

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου