ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Μικροπολιτικές

μικροπολιτικές-654867

Tου Τάσου Γ. Καπουρνιώτη, αρχιτέκτονα

Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου του 2009 ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ έγραφε:

Υπέρ της μετεγκατάστασης του στρατοπέδου Γεωργούλα εντός Μαγνησίας η ΝΑΜ (για όσους δεν ξέρουν, Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Μαγνησίας), υπό προϋποθέσεις που θα διασφαλίζουν την αξιοποίηση του χώρου υπέρ της πόλης και των πολιτών με τη δημιουργία χώρων πρασίνου και αθλοπαιδιών.

Ο νομάρχης Μαγνησίας…, ο δήμαρχος Νέας Ιωνίας… μαζί με τον νομαρχιακό σύμβουλο… συναντήθηκαν χθες με τον ταξίαρχο και διοικητή της 32ης ΤΑΞ Π/Ν στο στρατόπεδο Γεωργούλα στο πλαίσιο εθιμοτυπικής επίσκεψης, όπου μεταξύ των άλλων τέθηκε και το συγκεκριμένο θέμα.

Στη συνάντηση συζητήθηκαν ζητήματα που αφορούν στον εκσυγχρονισμό του στρατοπέδου, αλλά και το θέμα της μετεγκατάστασής του, με αφορμή μάλιστα το ΡΥΘΜΙΣΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΒΟΛΟΥ σύμφωνα με το οποίο επανέρχεται στο προσκήνιο η πρόταση της μετεγκατάστασης του στρατοπέδου εντός Μαγνησίας.

Ο νομάρχης δήλωσε ότι η τοπική αυτοδιοίκηση και οι τοπικοί φορείς στηρίζουν αυτή την προοπτική, υπό την προϋπόθεση όμως να συνδυαστεί με παρεμβάσεις που θα γίνουν στον αστικό ιστό προς όφελος των κατοίκων.

Οπως ανέφερε, οι χώροι θα πρέπει να αξιοποιηθούν από την τοπική αυτοδιοίκηση για δημιουργία χώρων πρασίνου, στάθμευσης, αλλά και εγκατάστασης ενεργειακών κτιρίων φιλικών προς το περιβάλλον.

Επίσης πρόσθεσε ότι η στήριξη της ΝΑΜ είναι δεδομένη, θέτοντας επιπλέον την προϋπόθεση η μετεγκατάσταση του στρατοπέδου να γίνει εντός της Μαγνησίας, προκειμένου να μην εξανεμιστεί αυτό το «σημαντικό κεφάλαιο» για την τοπική ανάπτυξη και την ευημερία των κατοίκων.

Ο δήμαρχος Ν. Ιωνίας με τη σειρά του εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συνάντηση με θέμα τη μετεγκατάσταση του στρατοπέδου εντός των ορίων του Νομού, ένα θέμα που όπως τόνισε η Δημοτική Αρχή είχε θέσει από την πρώτη μέρα ανάληψης των καθηκόντων της.

Επιπλέον σημείωσε ότι το συγκεκριμένο στρατόπεδο βρίσκεται σε μια πυκνοδομημένη αστική περιοχή και ότι η μετεγκατάστασή του, σε συνδυασμό με το δημοτικό άλσος και με δράσεις αξιοποίησης του χώρου για κοινωφελείς σκοπούς, θα αποτελέσει «πηγή ζωής» για την πόλη.

Από τη μεριά της Ταξιαρχίας εκφράστηκε η επιθυμία δημιουργίας ενός νέου, σύγχρονου στρατοπέδου, που θα βρίσκεται κοντά στη θάλασσα και θα είναι ικανό να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της σύγχρονης εκπαίδευσης.

Το πρόβλημα με το συγκεκριμένο στρατόπεδο συνίσταται στο ότι χωρίζει την πόλη σε 4 κομμάτια, προκαλεί ρήγματα στον ιστό της και αποκόπτονται όλες οι συνοικίες.

Το ζητούμενο, έτσι όπως τίθεται από τους τοπικούς φορείς, είναι πώς η εφαρμογή του Ν 2745| 99 (ορίζει τη μετεγκατάσταση) θα γίνει προς όφελος των κατοίκων και με σκοπό την αναβάθμιση του περιβάλλοντος, την αύξηση του πρασίνου, τη δημιουργία διοικητικών κέντρων, χώρων στάθμευσης, ποδηλατοδρόμων, ήπια οικοδομική ανάπτυξη με ενεργειακά κτίρια, χώροι στάθμευσης κ.τ.λ.

Αυτά έγραφε ΤΟΤΕ το ρεπορτάζ του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ, έπρεπε να σας τα μεταφέρω, το θεώρησα βασικό, η αγνόησή τους δείχνει τον τρόπο σκέψης ορισμένων.

Πριν 10 χρόνια λοιπόν οι παράγοντες αυτής της πόλης που σε τελική ανάλυση εμάς εκπροσωπούσαν, σε μια χρονική περίοδο εκτός παραμονών εκλογών, είδαν το θέμα με κριτήρια καθαρά πολεοδομικά, χωροταξικά, κοινωνικά και κυρίως απαλλαγμένα από μικροπολιτικές.

Μια και το αναφέρω, τι είναι ΜΙΚΡΟΠΟΛΙΤΙΚΗ;

Ο Μπαμπινιώτης στο λεξικό του ενημερώνει σχετικά ερμηνεύοντας ότι είναι: «Η πολιτική συμπεριφορά που χαρακτηρίζεται από ιδιοτέλεια που έχει στόχο το προσωπικό όφελος του πολιτικού ή του κόμματος εις βάρος του δημοσίου συμφέροντος» και συνεχίζοντας προσθέτει: «Η χρήση ευτελών μεθόδων στο πλαίσιο της εκάστοτε πολιτικής αντιπαράθεσης».

Αλλά και στο διαδίκτυο η Βικιπαίδεια αναφέρει: «Η άσκηση πολιτικής με σκοπό το προσωπικό κέρδος και τα προσωπικά οφέλη» και ακόμη:«Η μικροπολιτική και ο λαϊκισμός δεν σέβονται τίποτα».​

Προσωπικά θα συμπληρώσω (σε όλα αυτά) πόσο επιζήμια μπορεί να είναι η χρήση της ΜΙΚΡΟΠΟΛΙΤΙΚΗΣ για τον ίδιο τον επιχειρούντα, αλλά και το κοινό συμφέρον όταν στην παρουσίασή της συμβάλλουν η απειρία, η μη καλή ενημέρωση, αλλά και η ικανότητα πρόβλεψης και διαχείρισής της.

Αφορμή για όλα αυτά μου έδωσαν, παραμονές αυτοδιοικητικών εκλογών, δηλώσεις, σχετικές με την είδηση για μετεγκατάσταση του στρατοπέδου, υποψηφίου διεκδίκησης της Αρχής του Δήμου Βόλου στις ερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές.

Είναι απαράδεκτο όταν το θέμα είναι γνωστό (ιδιαίτερα στους κύκλους του τοπικού ΤΕΕ) να γίνεται εκμετάλλευση με δραματικές εκκλήσεις για πράγματα και γεγονότα για τα οποία έχουν παρθεί αποφάσεις και μάλιστα σύννομες ακολουθώντας την εξέλιξη, αλλά και τις επιστημονικές νόρμες.

Θα έπρεπε λοιπόν η προεδρία του τοπικού ΤΕΕ να γνωρίζει πως το θέμα της μετεγκατάστασης του στρατοπέδου Γεωργούλα δεν είναι κάτι καινούργιο.

Από το 2010 το Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου σε ειδική συνεδρίαση ασχολήθηκε με την μελέτη αναθεώρησης του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου του Πολεοδομικού Συγκροτήματος Βόλου, στην οποία τίθεται και το θέμα της απομάκρυνσης του στρατοπέδου Γεωργούλα.

Στην συνέχεια στις 4/11/2016 δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (αρ. φύλλου 237/ απόφαση αριθ. 3018/167095) έγκριση μελέτης «Αναθεώρηση και Επέκταση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου (Γ.Π.Σ.) του Πολεοδομικού Συγκροτήματος (Π.Σ.) Βόλου».

Στη μελέτη αυτή προβλέπεται … «η αλλαγή χρήσεως μέρους του στρατοπέδου Γεωργούλα (216 στρ.), ως πάρκο πόλης, με σκοπό την ενοποίηση του με το πολιτιστικό πάρκο και τη δημιουργία ενός σημαντικού πνεύμονα πρασίνου και σημείου αναφοράς στο ΠΣ (πολεοδομικό συγκρότημα) Βόλου».

Αξίζει να σημειωθεί ότι για το στρατόπεδο Γεωργούλα οι μελετητές προτείνουν να είναι το μελλοντικό Διοικητικό Κέντρο.

Δεν θα ασχοληθώ με την εκ νέου επανάληψη της είδησης μετεγκατάστασης του στρατοπέδου, ούτε (αν και έχω άποψη) με το αν πρέπει ή όχι να γίνει, αλλά μόνο με τη φτηνή μικροπολιτική εκμετάλλευσή της.

Αν η υποψήφια για το αξίωμα του δημάρχου πρόεδρος του ΤΕΕ ενδιαφέρεται, όπως αναφέρει στη δραματική δήλωσή της, για τις απώλειες της πόλης και των κατοίκων της από τη μετεγκατάσταση του στρατοπέδου, γιατί άφησε να περάσει τόσος χρόνος (διανύει τη δεύτερη συνεχόμενη θητεία της); Η μελέτη του ΡΣ της πόλης, με τις προτάσεις ήταν και είναι γνωστή.

Μήπως μετά την άστοχη και εξωπραγματική κριτική της για τους κυκλικούς κόμβους, βρήκε την επόμενη ευκαιρία να ακουστεί να συγκινήσει;

Μια αναγκαία χωροταξική αλλαγή φυσικό επακόλουθο της αστικής εξέλιξης, εξάπλωσης, επιστημονικά μελετημένη, σχεδιασμένη δεν πρέπει να προσφέρεται για μικροπολιτική.

Η ιστορία εξέλιξης της πόλης έχει να επιδείξει πάμπολλα παραδείγματα

αναγκαίας μετεγκατάστασης, όπως βιομηχανιών, σταθμών ΜΜΜ, αλλά και εμπορευμάτων, αποθηκών, κλπ., κλπ., με πιο χαρακτηριστική εκείνη του παλιού νεκροταφείου.

Είναι γεγονός πως τέτοιες αλλαγές βραχυπρόθεσμα θίγουν κάποια συμφέροντα, μακροπρόθεσμα όμως αποδεικνύεται η αναγκαιότητά τους.

Η σκόπιμη, για λόγους μικροπολιτικής, εκμετάλλευση των εν θερμώ αντιδράσεων είναι λάθος και βασικά αποτελεί τροχοπέδη στην εξέλιξη, στην πρόοδο.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου