ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Εκδρομή εις Ανατολικήν Θράκην: Αθήναι –Αλεξανδρούπολις -Αδριανούπολις (Edirne) -Καβάλα

εκδρομή-εις-ανατολικήν-θράκην-αθήναι-657947

Toυ Νικόλαου Κασσανδρινού

Σάββατον 22-12-2018 ώραν 6:30΄. Ο αρχηγός της εκδρομής κ. Θέμης Βλάχος, αφού έκανε τον έλεγχον των μελών – εκδρομέων έδωσε την εντολήν και ο έμπειρος οδηγός κ. Αθανάσιος εξεκίνησε για ένα όπως τελικά απεδείχθη ευχάριστον και γεμάτο ευδαιμονίαν ταξίδι.

Πάντα, από τα σχολικά μου χρόνια, μετά το μάθημα της Γεωγραφίας, είχα έντονο πόθο να γνωρίσω τα κάλλη της Γης και τα εδαφικά της προσόντα!

Ωρα 19:00΄ άφιξης εις το ξενοδοχείον της Αλεξανδρουπόλεως ASTIR EGNATIA, σε πευκώδες παραλιακόν αλσύλλιον. Ο γράφων, ας του επιτραπεί να χαρακτηρίσει το έξοχον ξενοδοχείον ως πανδοχείον! Διότι εις τον ταξιδιώτην προσφέρει όλον το μεγαλείον της φύσεως με τα χρώματα του χειμώνος και τη γοητείαν του Δεκεμβρίου κι έτσι ζει το νόημα της εποχής! Η υποδοχή από την διεύθυνσιν του ξενοδοχείου – προσωπικού υπήρξε άψογη. Εύγε! Με λεπτότητα μας χαιρέτησαν και μας πρόσφεραν θερμόν ποτόν οινοπνευματώδες και μας φίλεψαν με τα γλυκά της εορτής. Μας έδωσαν και αρωματισμένα μάκτρα (πετσέτες) προς φροντίδα των χεριών διότι σε λίγες στιγμές πορευόμαστε για το υπνοδωμάτιον! Ο φάρος της Αλεξανδρουπόλεως και η ειδυλλιακή θέσις του πανδοχείου μάς δείχνουν πόσο παραμυθένια είναι η Αλεξανδρούπολις!

Επομένη 23-12-2018, ώραν 8:00 θα συνεχίσουμε την διαδρομήν προς Καλλίπολιν μέσω του τελωνείου των Κήπων.

Ωρα 9:00΄, μετά το δυνατό πρωινό επιβίβασις και προορισμός μας η Καλλίπολις ή Καλίμπολου, γενέτειρα της θρυλικής Σοφίας Βέμπο. Και απογευματινή ώραν άφιξις εις Αδριανούπολιν. 24-12-2018 πρώτη γνωριμία με τη Ραιδεστό ή τουρκιστί Tekirdaq. Υστερα από ένα εύγευστο πρωινό περιήγησις για να γνωρίσωμε τον έξοχον παραλιακόν Αστυ που το έκτισαν Σάμιοι τον 6ον π.Χ. αιώνα. Εντυπωσιακόν το ρυμοτομικόν σχέδιον της Ραιδεστού. Η προκυμαία και τα καταστήματα έδιδον αρίστη εντύπωσιν με τα άφθονα αγαθά.

Κατά ώραν 21:00 ετοιμασίαν για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι εις την αίθουσαν δεξιώσεων του ξενοδοχείου MARGI.

Συνεχίζουμε την παραμονήν μας εις την Αδριανούπολιν 25-12-2018 για να επισκεφθούμε το συγκρότημα των κοινωφελών έργων που δημιούργησε ο ΒΑΓΙΑΖΙΤ Β΄, έτσι ώστε να έχει η Αδριανούπολις Νοσοκομείον και Μουσείον Υγείας. Το Μουσείον αποτελείται από 40 αίθουσες. Κάθε αίθουσα αναπαριστά με ομοιώματα (κούκλες) σκηνές από τις θεραπευτικές αγωγές που εφήρμοζαν οι ιατροί της εποχής. Συγκλονιστικές λεπτομερείς αναπαραστάσεις!! Καθόλην τη διάρκεια της ξεναγήσεώς μας στο μουσείον υγείας, μας συνόδευαν ήχοι ανατολίτικης μουσικής (μακάμια βυζαντινά και αραβικά). Αναχωρώντας από το μουσείον Υγείας, επίσκεψις εις το μεγαλοπρεπές ΤΕΜΕΝΟΣ ΣΕΛΙΜΙΓΙΕ, που φιλοτέχνησε ο διάσημος Οθωμανός αρχιτέκτων Μιμάρ Σινάν (1489-1588) ελληνικής καταγωγής (Ιωσήφ Δογάνογλου) ο οποίος ανήκε εις το σώμα των Γενιτσάρων.

ΑΔΡΙΑΝΟΥΠΟΛΗ όμως χωρίς ψώνια στις κλειστές αγορές και περιπλάνηση στον μεγάλο πεζόδρομο της Σάρακλαρ για μαστιχωτό κιουνεφέ και καφέ, δεν νοείται!

Αξέχαστη δε, μας έμεινε η εμπειρία στο ιστορικό (από το 1365) και αριστοκρατικά φροντισμένο, λαμπερό SARAY HAMAMI! Η ΑΔΡΙΑΝΟΥΠΟΛΙΣ πήρε το όνομά της (EDIRNE) από παραφθορά του ονόματος του Ρωμαίου αυτοκράτορος Αδριανού ο οποίος την αγάπησε και την έκανε πρωτεύουσα της Ρωμαϊκής επαρχίας της ΘΡΑΚΗΣ. Όταν την κατέλαβε το 1362 ο Οθωμανός Σουλτάνος Μουράτ Α΄, την ανακήρυξε ΟΘΩΜΑΝΙΚΗ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ για 90 χρόνια μέχρι το 1453, ώσπου ο ΜΩΑΜΕΘ ο Πορθητής μετέφερε την πρωτεύουσα εις την ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΙΝ.

Εξακολουθώντας την περιπλάνησίν μας εις την Ανατολικήν Θράκην και κοντά στα σύνορα με την Ελλάδα, τα βήματά μας σταμάτησαν εις τον παλαιόν Σιδηροδρομικόν Σταθμόν του ORIENT EXPRESS. Αντικρίζοντας το επιβλητικόν Μέγαρον του Σταθμού και την κομψήν κατασκευήν της ατμαμάξης, εμάς τους επισκέπτας μας κυρίευσε ένα γλυκό ρίγος από την δημιουργία του σοφού Ανθρώπου! Αυτή η χαλύβδινη Γιγάντισσα (Ταχεία της Ανατολής), ήταν το πρώτο διηπειρωτικό τραίνο της Ευρώπης που έκανε τη διαδρομή των 2.740 χλμ. από το Παρίσι έως την Κωνσταντινούπολιν από το 1883 μέχρι το 1977. «Πρωταγωνίστησε» δε, στο φημισμένο μυθιστόρημα της Αγκαθα Κρίστι: «ΕΓΚΛΗΜΑ ΣΤΟ ΟΡΙΑΝ ΕΞΠΡΕΣ», που το εμπνεύστηκε το 1934.

Αποχαιρετώντας την Ανατολική Θράκη διασχίζοντας τα σύνορα μέσω του τελωνείου των Καστανιών, οδεύουμε ολοταχώς για το ξακουστό Σουφλί με τα μεταξωτά του. Η περιέργειά μας, μας οδήγησε στο εξαιρετικό Μουσείο ΜΕΤΑΞΗΣ, όπου μέσω οπτικοακουστικού υλικού διδαχθήκαμε τον κύκλο της Σηροτροφίας.

Παρακολουθήσαμε όλα τα στάδια της μεταξουργίας από την διαδικασία της εκτροφής των μεταξοσκωλήκων, έως την τελική φάση της επεξεργασίας του κουκουλιού ώστε να γίνει ύφασμα! Αξιοθαύμαστη τέχνη!

Μετά από τόσες γνώσεις και πληροφορίες που αποκομίσαμε, το οδοιπορικό μας εξελίσσεται στις όχθες της λίμνης Βιστωνίδας (Πόρτο Λάγος) όπου σμήνη κορμοράνων, ερωδιών και ροζ φοινικοπτέρων (φλαμίνγκο) μας καλωσόρισαν με τα φτερουγίσματά τους!!!

Η ξύλινη γέφυρα του Πόρτο Λάγος συνδέει δυο νησάκια όπου στο μεν πρώτο βρίσκεται το μοναστήρι του Αγίου Νικολάου (Μετόχι της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπεδίου) ενώ στο δεύτερον, το παρεκκλήσιον της Παναγίας Παντάνασσας. Το τοπίο συναρπάζει με τις ακροβατικές πτήσεις των Γλάρων ανάμεσα στις καλαμιές της Λιμνοθάλασσας και τις αποχρώσεις του ηλιοβασιλέματος…

Τελευταίος σταθμός του εξαημέρου, η αμφιθεατρικά χτισμένη πόλη της Καβάλας με το Παλαιό Υδραγωγείον γνωστό ως Καμάρες. Στην Καβάλα δε, εδρεύει το ΙΜΑΡΕΤ, ένα μνημείο μοναδικό στον Ελλαδικό χώρο, σπάνιο δείγμα των μεγάλων ιδρυμάτων της τελευταίας Οθωμανικής περιόδου και το μόνο που σώθηκε σχεδόν ακέραιον. Είναι έργο του Μεχμέτ Αλή, βαλή της Αιγύπτου, ο οποίος θέλοντας να ευεργετήσει την γενέτειρά του Καβάλα, δημιούργησε για συναισθηματικούς λόγους αυτό το πνευματικό, εκπαιδευτικό και φιλανθρωπικό Ίδρυμα.

Το «ιμαρέτ» που σημαίνει μαγειρείον, κτίστηκε μεταξύ 1817-1821 και παρείχε δωρεάν φαγητό στους σπουδαστές και στους απόρους της πόλεως ανεξαρτήτως θρησκεύματος. Σήμερα λειτουργεί ως πολυτελές ξενοδοχείον Αιγυπτιακών συμφερόντων…

Η οικία του Μεχμέτ Αλή είναι ένα πανέμορφον οικοδόμημα του 1720 που βρίσκεται σε κομβικό σημείον με θέα και στις δυο πλευρές της χερσονήσου της παλιάς πόλης και αποτελεί μια πολύ ζεστή γωνιά για καφέ. Αυτό που εντυπωσιάζει περισσότερο είναι ο ορειχάλκινος έφιππος ανδριάντας, έργον του γλύπτη Δημητριάδη, που έστησαν προς τιμήν του Μεχμέτ Αλή οι Έλληνες της Αιγύπτου μπροστά εις το πατρικό του.

Ημέρα Πέμπτη 27-12-2018, εμπλουτισμένοι με εικόνες, γεύσεις, χρώματα, αρώματα Ανατολής και Ευρώπης, ολοκληρώνουμε σιγά-σιγά την εκδρομική μας δραστηριότητα. Η άψογη οργάνωση εκ μέρους του γραφείου και η άριστη συνεργασία των εκπροσώπων του, συνετέλεσε στην απόλυτη ικανοποίησή μας! Ευχαριστούμε για όλα…

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου