ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Ο λόγος για τον Ιωσήφ Φιλοσώφ

ο-λόγος-για-τον-ιωσήφ-φιλοσώφ-667851

Από τον Βόλο στο Αριστοτέλειο, συνέχεια στο University College in London και τώρα στην ATKING – παγκοσμίου εμβέλειας εταιρείας συμβούλων

Του Δημήτρη Αντωνίου,

καθηγητή Αγγλικής B.A., κατόχου masters παιδαγωγικής και γλωσσολογίας

Μία άλλη ευχάριστη έκπληξη μου επιφύλαξαν οι ημέρες των εορτών, η απρόσμενη επίσκεψη του πρώην αγαπημένου μου μαθητή και μονάκριβου γιου του κυρίου Βίκτωρ και Αιμιλίας Φιλοσώφ.

Ο Ιωσήφ είναι μόλις εικοσιπέντε ετών, αλλά πήρε τις σπουδές του στα σοβαρά και δεν άφηνε τις ευκαιρίες που του δίνονταν χωρίς να τις εκμεταλλευτεί.

Αποφοιτώντας από το Αριστοτέλειο πανεπιστήμιο, χωρίς αναβολές και καθυστερήσεις, και λαμβάνοντας το πτυχίο του πολιτικού μηχανικού, κάτι που επιθυμούσε διακαώς ως έφηβος. Αποκτώντας επιπλέον δύο μεταπτυχιακά από το University College του Λονδίνου, σήμερα κατέχει υπεύθυνη και μόνιμη θέση στου παγκοσμίου εμβέλειας κολοσσού ATKING.

Ο νεαρός Ιωσήφ, αν και μοναχοπαίδι, δεν έδειξε ποτέ πως ήταν παραχαϊδεμένος και καλομαθημένος ή κακομαθημένος, κάτι από το οποίο κινδυνεύουν πολλά μοναχοπαίδια που με την υπερβολική αγάπη που περιβάλλονται, από γονείς και παππούδες, συχνά χάνουν τον ερματισμό τους και γίνονται ανερμάτιστοι. Ο μικρός μας «ήρωας» είναι ήδη αυτάρκης και όχι μόνο ανταποκρίνεται στις προσωπικές του οικονομικές υποχρεώσεις, αλλά, μπορεί και να αποταμιεύσει! Ο ίδιος μου δήλωσε «η εταιρία μού προσφέρει απεριόριστες δυνατότητες εξέλιξης και ανάπτυξης. Δύσκολα στην Ελλάδα θα πετύχαινα κάτι παρόμοιο, αρκετοί από τους συμμαθητές μου θα ήθελαν να ήταν στην θέση μου».

Είναι γεγονός πως η Αγγλία προσφέρει πολύ περισσότερες ευκαιρίες από ότι προσφέρει η Ελλάδα, ωστόσο, οι νέοι μας πρώτα πρέπει οι ίδιοι να αποδείξουν πως αξίζουν των ευκαιριών που τους προσφέρονται. Εάν κάποιος αντί να αποφοιτήσει από το Ελληνικό πανεπιστήμιο σε τέσσερα ή πέντε χρόνια αποφοιτά μετά από 6 ή 7 χρόνια με γενικό βαθμό 6,5 και με ένα Lower, στα Αγγλικά, γιατί να προτιμηθεί έναντι του ανταγωνιστού του που αποφοίτησε στην ώρα του και έχει κι ένα αξιοπρεπές proficiency;

Η από καιρού εις καιρόν προβολή και δημοσιότητα ονομάτων και νέων ανθρώπων και επιστημόνων που διαπρέπουν εκτός Ελλάδος, ή και εντός Ελλάδος, στόχος του γράφοντος, αλλά και της στήλης είναι αυτοί οι νέοι άνθρωποι να γίνουν παράδειγμα προς μίμηση και θαυμασμού από νεότερους ανθρώπους, ή και συνομήλικους τους.

Τα νέα παιδιά, ή μαθητές και μαθήτριες, εάν θέλετε, έχουν ανάγκη από πρότυπα και μάλιστα πρότυπα που είναι της διπλανής πόρτας, ή της γειτονιάς ή της πόλης μας.

Άγνωστος παραμένει ο αριθμός των διακεκριμένων επιστημόνων που διαπρέπουν στο εξωτερικό και επισκέφθηκαν την πόλη μας λόγω των εορτών, και δυστυχώς αυτοί είναι πιο γνωστοί στις χώρες που διαπρέπουν και σχεδόν άγνωστοι στον τόπο τους.

Το έχω επισημάνει και στο παρελθόν, η Δημοτική Αρχή θα έπρεπε προ πολλού να είχε πάρει την πρωτοβουλία για τον εντοπισμό και αναγνώριση αυτών των ανθρώπων.

Παρεμπιπτόντως, σχετικά πρόσφατα το κέντρο Βιβλίου Μαγνησιωτών Συγγραφέων πήρε την πρωτοβουλία να εντοπίσει και να αναγνωρίσει όλους τους ανθρώπους των γραμμάτων, είτε πρόκειται για μέτοικους ή γηγενής της Μαγνησίας. Πρόκειται για μία αξιόλογη πρωτοβουλία και ελπίζουμε να στεφθεί με επιτυχία.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου