ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Παρουσιάζοντας τον Αλμυρό του ΜΕΤΑ

παρουσιάζοντας-τον-αλμυρό-του-μετα-667908

Του Κωνσταντίνου Πανταζώνα,

προέδρου της Ενωσης Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων Επαρχίας Αλμυρού, επιμελητηριακού συμβούλου Μαγνησίας

Το μεγαλύτερο μέρος των δημοτικών εσόδων προέρχεται από τα ανταποδοτικά τέλη μέσω του λογαριασμού της ΔΕΗ και από τις κρατικές επιχορηγήσεις. Η συγκεκριμένη χρηματική εισροή στα δημοτικά ταμεία μπορεί ναι μεν να λειτουργεί, αλλά η αναλογία των καταβολών γέρνει περισσότερο προς τους δημότες-επιχειρηματίες.

Η μείωση της παραπάνω «ψαλίδας» μπορεί να μειωθεί υιοθετώντας ένα άλλο μοντέλο προσέγγισης που δεν θα προκύψει μέσα από τα πολιτικά δόγματα, ούτε από ανθρωποκεντρικά τεχνάσματα, αλλά μέσα από τη τεχνολογική εξέλιξη της εποχής μας.

Πιο συγκεκριμένα κάθε διαθέσιμη έκταση που υπάγεται σε δημοτική ιδιοκτησία και κληροδοτήματα, μπορεί μέσω την έννοια της συνέργιας να μεταμορφωθεί σε φωτοβολταϊκά πάρκα, με άμεση κερδοφοριακή απόδοση στα ταμεία, ανακουφίζοντας κάθε δημότη που αυτή τη στιγμή το επωμίζεται.

Επιπλέον η γεωγραφική ιδιαιτερότητα του Αλμυρού καθιστά απόλυτα λειτουργική τη αξιοποίηση της αιολικής ενέργειας, τοποθετώντας μια συστοιχία ανεμογεννητριών στις βουνοκορφές της Όθρυς.

Η τεχνολογία των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας πέρα από την οικολογική αθωότητα που τη χαρακτηρίζει, αποτελεί την πιο ουσιαστική εξασφάλιση παγίων εσόδων για τα δημοτικά ταμεία, μια εικόνα που ο Αλμυρός δικαιούται να έχει απέναντι σε κάθε εν δυνάμει επένδυση του επιχειρείν.

Στον Δήμο μας το πρώτο αιολικό πάρκο από ιδιωτική εταιρία, με ενέργειες και στήριξη του τότε Προέδρου της Κοινότητας Ανάβρας Κύριο Δημήτρη Τσουκαλά, αποφέρει 40.000 – 70.000 ευρώ ετησίως ανάλογα με τη δυναμική του ανέμου και θέσεις εργασίας.

Το κλισέ «δεν γίνεται» αφορά σκέψεις που υπηρετούν το παρελθόν και κομματικές αντιλήψεις συγκεκριμένης κλίμακας, αδυνατώντας ωστόσο να εκφράσουν με απλούς τρόπους το μετά του τόπου και των δημοτών του.

Ο Δήμος Αλμυρού χρειάζεται ένα όραμα, καθώς οτιδήποτε άλλο περιορίζει τις δυνατότητες του προς το όφελος των ανθρώπων-δημοτών του και εμείς το γνωστοποιούμε προς προβληματισμό και κοινωνική αξιολόγηση.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου