ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Κυριακή μετά τη Χριστού Γέννησιν

κυριακή-μετά-τη-χριστού-γέννησιν-674605

Του Πρωτοπρεσβύτερου Απόστολου Θάνου,

Εφημέριου Ιερού Ναού Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Βόλου

Στο σημερινό ευαγγελικό ανάγνωσμα κυριαρχεί, αγαπητοί αδελφοί, η θηριώδη μορφή του βασιλέως Ηρώδη. Είχε προπέμψει πριν λίγες ημέρες στα Ιεροσόλυμα με υποκριτική καλοσύνη τους σοφούς μάγους της Ανατολής για τη Βηθλεέμ παρακαλώντας τους, αφού προσκυνήσουν «το παιδίον» να επιστρέψουν και να τον πληροφορήσουν σχετικά, για να πάει και ο ίδιος να προσκυνήσει.

Οι μάγοι μετά από θείο χρησμό δεν επέστρεψαν στη χώρα τους από το δρόμο που ήλθαν. Τότε αντιλήφθηκε την απάτη ο βασιλεύς. Θύμωσε πολύ και μέσα στη οργή του, διέταξε να σκοτώσουν όλα τα νήπια μέχρι δύο ετών, τόσο της Βηθλεέμ όσο και των περιχώρων. Πρωτοφανής η τραγωδία που εκτυλίχθηκε στα μέρη της Βηθλεέμ τον καιρό εκείνο. Απερίγραπτος ο πόνος και η συμφορά. Μικρά, τρυφερά, αθώα πλάσματα αρπαζόταν βίαια από τις μητρικές αγκαλιές για να αφήσουν σε λίγο και μέσα σε σπαραξικάρδιους ολολυγμούς την τελευταία τους πνοή, μαχαιρωμένα από τους βάρβαρους στρατιώτες.

Η άδικη αυτή σφαγή τόσων αθώων νηπίων, μετά τη γέννηση του Θείου Νηπίου, δημιούργησε πολλές απορίες στους χριστιανούς από τα πρώτα ακόμα χρόνια της χριστιανικής ιστορίας. Γιατί, έλεγαν, να επιτρέψει ο δίκαιος Θεός αυτή την αδικία και την εξολόθρευση τόσων νηπίων. Τον λόγο «τον απορρητότερο» τον γνωρίζει μόνον ο Θεός απαντά ο ι. Χρυσόστομος. Εμείς συνεχίζει ο ι. Πατήρ, ξέρουμε ότι «οι μεν αδικούντες πολλοί, ο δε αδικούμενος ουδέ εις». Τα άκακα βρέφη της Βηθλεέμ αμέσως έφθασαν στον ακύμαντο λιμένα του Παραδείσου, για να απολαμβάνουν σαν οι πρώτοι μάρτυρες, δόξα και χαρά αγγέλων.

Αυτό όμως το έγκλημα, αγαπητοί αδελφοί, το αποτρόπαιο κατά αθώων νηπίων, προκαλεί σε μας μια πρόσθετη μελαγχολία, όταν αναλογισθούμε ότι η βάρβαρη αυτή συμπεριφορά απέναντι στα αθώα πλάσματα συνεχίζεται μέσω των εκτρώσεων και στη σημερινή νεότερη ιστορία του ανθρωπίνου γένους.

Αδελφοί όπως να βεβαίωσε ο Απόστολος του Θεού, κάθε κακό, πάσα παράβαση και παρακοή τιμωρείται από τον Θεό. Πολύ περισσότερο ο φόνος, του ίδιου μάλιστα του παιδιού μας. Μη γένοιτο.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου