ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

ΑΓΙΑ ΜΕΡΑ ΞΗΜΕΡΩΝΕΙ: Ξημερώνει Χριστούγεννα

αγια-μερα-ξημερωνει-ξημερώνει-χριστο-679927

Της Δωροθέας Πέρπερα, φιλόλογου

perpera.online

Γράμματα, τηλεφωνήματα, τρένα, αεροπλάνα, αυτοκίνητα, λεωφορεία, ένα δίκτυο απλώνεται τα Χριστούγεννα σ’ ολόκληρο τον κόσμο και τον ενώνει με την αγάπη (Έλεν Έξλει).

Τα Χριστούγεννα είναι μια γιορτή ζεστασιάς και ειρήνης. Η ζεστασιά των Χριστουγέννων καθαρίζει για λίγο τα βαριά κι ασήκωτα της ψυχής μας. Μια γιορτή που, χωρίς να ντρεπόμαστε, μπορούμε να ξεφαντώσουμε με τη νοσταλγία και την παράδοση. Μερικοί κυνικοί περιγράφουν τα Χριστούγεννα ως μια περίοδο γεμάτη προετοιμασίες, προσκλήσεις, προσδοκίες, συγγενείς, απογοητεύσεις, εξάντληση κι ανάρρωση! Όμως για τους περισσότερους από μας είναι, πάνω από όλα, μια μέρα για να γιορτάζουμε. Πάντα έτσι ήταν κι ας ελπίσουμε ότι πάντα έτσι θα είναι (Μπράντμπρεθ –Το Χριστουγεννιάτικο βιβλίο).

Η χριστιανοσύνη θα γιορτάσει την αναγγελία της ενανθρώπισης του Θεού. Θα γιορτάσει την ανάμνηση της χαρμόσυνης αναγγελίας από τον αρχάγγελο Γαβριήλ προς την Παρθένο Μαρία ότι πρόκειται να γεννήσει τον Υιό του Θεού. Δεν μπορούσε να έρθει ο άνθρωπος στον Θεό και με την ενανθρώπηση ήρθε ο Θεός στον άνθρωπο, φανερώθηκε στους ανθρώπους με τη μορφή ανθρώπου.

Η χριστιανοσύνη γιορτάζει επίσης τη λύτρωση του ανθρώπου από την αμαρτία και τη δυνατότητα της αναστάσεώς του και της θεώσεώς του. Ο Θεάνθρωπος Ιησούς, μας σώζει από τις αμαρτίες μας, γιατί είναι ταυτόχρονα και Θεός και άνθρωπος. Προσέλαβε την ανθρώπινη φύση, για να θεραπεύει τον άνθρωπο από τα τραύματα της πτώσεως. Πέτυχε σε συγκεκριμένο τόπο και χρόνο να ακολουθήσει τελείως το θέλημα του Θεού Πατέρα του και να σώσει την ανθρωπότητα, διορθώνοντας το έργο του Αδάμ, απομακρύνοντας διά της εκκλησιαστικής μυστηριακής ζωής τη φθορά και τον θάνατο από το μέλλον των ανθρώπων. Ο Θεός έγινε άνθρωπος, για να κάνει τον άνθρωπο θεό, όπως έγραψε ο Μέγας Αθανάσιος: «Αὐτός, ὁ τοῦ Θεοῦ Λόγος, γὰρ ἐνηνθρώπησεν,. ἵνα ἡμεῖς θεοποιηθῶμεν».

Γιορτάζει, τέλος, την αιώνια αγάπη του Θεού που αποκάλυψε με τον ερχομό Του στον κόσμο, ο Χριστός, καθώς «ενσάρκωσε» αυτή την αγάπη. Ο Θεός δέχθηκε την συγγνώμη του αποξενωμένου πια από Αυτόν ανθρώπου, δίχως να του την ζητήσει ο ίδιος, στέλνοντας τον Υιό και Λόγο Του στην Γη. Αυτή είναι η αληθινή αγάπη, η οποία συγχωρεί χωρίς να το ζητήσει ο άλλος, χωρίς ανταλλάγματα και προϋποθέσεις. Θεός της αγάπης, της θείας ευσπλαχνίας και της συγνώμης.

Τα Χριστούγεννα, η γέννηση του Χριστού, αποτελεί και την απόλυτη οικογενειακή ιστορία. Γεννιέται ένα παιδί, οι γονείς το αγκαλιάζουν στοργικά, το φροντίζουν, του παρέχουν ασφάλεια και θαλπωρή. Το ζευγάρι δένεται. Είναι επίσης μια γιορτή οικογενειακή, με τα ποικίλα έθιμα και τις γιορταστικές εκδηλώσεις που όλοι απολαμβάνουμε την περίοδο των Χριστουγέννων.

Τα παιδιά με την αγνότητα, τη φαντασία και τον ενθουσιασμό τους δίνουν ένα νόημα ακόμα μεγαλύτερο σ’ αυτές τις γιορτές. Η προσμονή των παιδιών κάνει τις μέρες ιδιαίτερες, η λαχτάρα τους για αυτήν τη μαγευτική ατμόσφαιρα μας δίνει έναν επιπλέον λόγο να είμαστε κι εμείς χαμογελαστοί…

Τα Χριστούγεννα είναι και μια εποχή για να μοιραζόμαστε στιγμές και αναμνήσεις που θα μας είναι πολύτιμες για πολλά χρόνια.

Η οικογένεια ως φορέας διαπαιδαγώγησης έχει την ευθύνη για τη δημιουργία όμορφων αναμνήσεων που θα ανασύρουν τα παιδιά τους ως ενθάρρυνση στο μέλλον. Τα Χριστούγεννα, λοιπόν, είναι η ευκαιρία για να τους δημιουργήσουν τέτοιες αναμνήσεις.

«Τα Χριστούγεννα για τα παιδιά είναι οι καλύτερες μέρες του χρόνου και η πιο μαγική εποχή του χρόνου. Τα περιμένουν με ανυπομονησία, γιατί δεν έχουν σχολείο, γιατί περιμένουν τα δώρα που θα τους φέρει ο Άγιος Βασίλης, για τον ιδιαίτερο στολισμό που κάνουμε στο σπίτι και ειδικά στην πόλη. Για όλους αυτούς τους λόγους, τα Χριστούγεννα για τα παιδιά είναι η καλύτερη εποχή του χρόνου. Τα παιδιά θα κρατήσουν αναμνήσεις από τα ευτυχισμένα Χριστούγεννα για όλη τους τη ζωή. Αυτές οι μέρες βοηθούν τα παιδιά να κρατήσουν όμορφες αναμνήσεις τις οποίες θα τις έχουν σαν οπλοστάσιο στις κακές περιόδους της ζωής τους. Μέσα από αυτές τις αναμνήσεις των ευτυχισμένων Χριστουγέννων της παιδικής ηλικίας θα βρίσκουν δύναμη και κουράγιο για οποιαδήποτε δυσκολία αντιμετωπίσουν», τονίζει η ψυχολόγος, κα Χρυσούλα Μαυράκη.

Η κ. Σοφία Κλαδά, δασκάλα, προτείνει εφτά τρόπους στα μικρά παιδιά (που θα ταίριαζαν και σε μας τους μεγαλύτερους) για να γίνουν οι γιορτές πιο ενδιαφέρουσες και σίγουρα πιο διασκεδαστικές με στόχο τη δημιουργία σε αυτά ευχάριστων αναμνήσεων:

  1. Δες μια χριστουγεννιάτικη ταινία.
  2. Πέρασε χρόνο με την οικογένειά σου και τους φίλους σου.
  3. Φάε ένα φαγητό που σου αρέσει.
  4. Κάνε μια καλή πράξη για κάποιον που έχει ανάγκη.
  5. Παίξε ένα επιτραπέζιο παιχνίδι.
  6. Ξετύλιξε ένα χριστουγεννιάτικο δώρο.
  7. Επέστρεψε το νέο έτος ξεκούραστος!

Η γέννηση του Χριστού είναι μια ανοικτή πρόσκληση προς όλους μας! Τα Χριστούγεννα αποτελούν μια αφετηρία νέων σκέψεων και δεδομένων για τον κόσμο. Ο Χριστός ήρθε να φέρει την ειρήνη στη γη και τη δικαιοσύνη. Μία θεία δικαιοσύνη που ταυτίζεται με την αγάπη Του. Μια αγάπη χωρίς διακρίσεις!

Χριστούγεννα, λοιπόν, είναι να αγαπήσω κι εγώ με τη σειρά μου τον συνάνθρωπο μου, περισσότερο και από τον ίδιο τον εαυτό μου, να αναθεωρήσω στόχους, να αλλάξω αν χρειάζεται το αξιακό περιεχόμενο της ζωής μου, να αναβαθμίσω την ύπαρξη και τη ζωή μου γενικότερα.

Κι αν μέσα μου ανάψουν τα κεράκια της αγάπης δεν θα μου λείψουν αργότερα τα φωτάκια που θα σβήσουν σιγά – σιγά και τα στολίδια που θα κατέβουν.

Αν εστιάσουμε όλοι σε αυτή την εσωτερική φεγγοβολιά δεν θα μας λείψουν ποτέ τα «αληθινά» Χριστούγεννα. Τα φώτα της ψυχής, η εσωτερική λάμψη που γεμίζει την ψυχή χαρά και ζεστασιά αυτά είναι που μένουν, τα εξωτερικά διακοσμητικά λαμπάκια δεν διαρκούν.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου