ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Με τις νέες ρυθμίσεις στην Τ.Δ. τα λαϊκά στρώματα θα συνεχίσουν να πληρώνουν

με-τις-νέες-ρυθμίσεις-στην-τ-δ-τα-λαϊκά-680070

Με τις νέες ρυθμίσεις στην Τ.Δ. τα λαϊκά στρώματα θα συνεχίσουν να πληρώνουν τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων

Του Απόστολου Νάνου,

δημοτικού συμβούλου της Λαϊκής Συσπείρωσης Βόλου, μέλους Τ.Ε. Μαγνησίας του ΚΚΕ

Μπορεί πολλοί να θεωρούν ότι οι αλλαγές που προωθούνται στην τοπική διοίκηση (Τ.Δ.), στους δήμους και στις περιφέρειες, δεν τους αφορούν. Ωστόσο αυτές οι νέες ρυθμίσεις είναι στα πλαίσια της γενικότερης κεντρικής αντιλαϊκής πολιτικής και στρέφονται ενάντια στα λαϊκά δικαιώματα.

Ο «Κλεισθένης Ι», ο νέος νόμος που ψηφίστηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ -ΑΝΕΛ είναι συνέχεια των νόμων «Καποδίστριας» και «Καλλικράτης», και μετατρέπουν την Τ.Δ. σε μηχανισμό της κεντρικής διοίκησης, του αστικού κράτους, που εξυπηρετεί τη στρατηγική ανάκαμψης της καπιταλιστικής οικονομίας. Αυτό σημαίνει, ότι τα λαϊκά στρώματα, μέσα και απ’ αυτές τις νέες αλλαγές, θα συνεχίσουν να πληρώνουν πολύμορφα για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων.

Αυτό γίνεται κυρίως με τη μείωση των δαπανών από τον κρατικό προϋπολογισμό (Κ.Π.) προς τη Τ.Δ. με την καθιέρωση της αυτοτελούς λειτουργίας των δήμων με αύξηση των ανταποδοτικών τελών, των ιδίων εσόδων, την αποκέντρωση αρμοδιοτήτων στους τομείς της εκπαίδευσης, της υγείας και της πρόνοιας, αρμοδιοτήτων που πρέπει να ανήκουν στο κράτος. Στόχος το 2022 η κρατική χρηματοδότηση της Τ.Δ. να μην ξεπερνά τη χρηματοδότηση από ιδίους πόρους. Έτσι, ήδη, για το 2019 προβλέπεται οι ίδιοι πόροι των δήμων που προέρχονται από φόρους και τέλη να αυξηθούν κατά 194 εκατ. ευρώ, υπερσκελίζοντας την κρατική χρηματοδότηση.

Για τα νοικοκυριά, που ήδη ματώνουν από την φορομπηχτική πολιτική της κυβέρνησης, αυτό σημαίνει επιπλέον διπλή και τριπλή φορολογία. Σημαίνει ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση της κοινωνικής πολιτικής και των δημοτικών υπηρεσιών, αφού όλα θα πληρώνονται από τους δημότες. Είναι χαρακτηριστικό ότι το νομοσχέδιο για τον «Κλεισθένης Ι» προέβλεπε και την υπαγωγή στις ανταποδοτικές υπηρεσίες της υπηρεσίας πρασίνου, που η κυβέρνηση μετά από έντονες διαμαρτυρίες το πήρε πίσω.

Ακόμη προωθούν την εκχώρηση της δημοτικής – λαϊκής περιουσίας και των υπηρεσιών για μακροχρόνιες κερδοφόρες επενδύσεις. Ο νέος νόμος δίνει τη δυνατότητα στους δήμους να ιδρύουν εταιρείες ειδικού σκοπού στον τομέα της Κοινής Ωφέλειας και άλλων επιχειρηματικών σχημάτων με στόχο τις μπίζνες σε γη και ακίνητη περιουσία, σε φυσικούς πόρους και σε μια σειρά από κλάδους που ιεραρχεί ψηλά το κεφάλαιο.

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας παίζει πρωτοπόρο ρόλο στην εφαρμογή αυτής της πολιτικής. Διαχειρίζεται αμέτρητα εκατομμύρια ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και το ΕΣΠΑ για την ενίσχυση των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων στη Θεσσαλία και για τη «διευκόλυνση» των επενδύσεων στην περιοχή, με ανάλογα έργα και αποφάσεις. Το ίδιο στόχο εξυπηρετεί και το νέο χωροταξικό σχέδιο για τη Θεσσαλία.

Στην ίδια ρότα και η δημοτική αρχή Βόλου. Διατηρεί στα ύψη τα ανταποδοτικά τέλη, όταν οι λαϊκές οικογένειες της πόλης πλήττονται από τη δραματική μείωση των εισοδημάτων τους και την ανεργία. Αφήνει σε εγκατάλειψη τις γειτονιές της πόλης, τις υποδομές εκπαίδευσης και πολιτικής προστασίας του λαού του Βόλου και έχει έμμονο προσανατολισμό στην αναβάθμιση της εικόνας στο κέντρο της πόλης προς όφελος μερίδας επιχειρηματιών του τουρισμού, του επισιτισμού και των κέντρων διασκέδασης.

Το μέλημα της δημοτικής αρχής Βόλου για τα επιχειρηματικά κέρδη αποδεικνύεται περίτρανα και από τη στάση της στο θέμα της καρκινογόνας καύσης σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ -LAFARGE, από τη κατασκευή Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων στο ΧΥΤΑ Βόλου για παραγωγή του καρκινογόνου καυσίμου RDF/SRF (με τις ευλογίες της Περιφέρειας Θεσσαλίας, αφού αυτό προβλέπεται στον Περιφερειακό Σχεδιασμό Διαχείρισης Απορριμμάτων), από την ιδιωτικοποίηση του οδοφωτισμού με παραχώρηση ανταποδοτικών τελών σε ιδιώτη, κ.ά..

Στην ίδια βάρκα είναι και οι δήθεν αντιπολιτευόμενες παρατάξεις στο δημοτικό συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ του ΚΙΝΑΛ και της ΝΔ. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τον «Κλεισθένη Ι» στο δημοτικό συμβούλιο σκιαμάχησαν για την εφαρμογή της απλής αναλογικής, που ούτως ή άλλως πρέπει να υπάρχει, άλλοι παίρνοντας τη θέση της ΚΕΔΕ περί «ακυβερνησίας» στην Τ.Δ. και άλλοι μιλώντας περί «δημοκρατίας», για να συγκαλύψουν τη συμφωνία τους στην ουσία των αλλαγών που προωθούνται εις βάρος των λαϊκών συμφερόντων.

Από τις τοποθετήσεις – δηλώσεις εκπροσώπων αυτών των παρατάξεων, καθώς επίσης και των επικεφαλής των, όπου έχουν οριστεί, η αντιπαράθεση με τη δημοτική αρχή έχει να κάνει με την υβριστική και χυδαία συμπεριφορά του δημάρχου Βόλου, με γενικόλογες αναφορές για «ανατροπή για την πόλη» … «που τη σκεπάζει το μαύρο», χωρίς να θίγουν στο παραμικρό το περιεχόμενο των αναδιαρθρώσεων στην Τ.Δ.

Αποκρύπτουν το γεγονός, φορώντας τη μάσκα του «ανεξάρτητου», ότι η σημερινή κυβέρνηση, παίρνοντας τη σκυτάλη από τις προηγούμενες, με τη συμφωνία των αστικών κομμάτων που τους στηρίζουν, στα πλαίσια της στρατηγικής της Ε.Ε., προσαρμόζει την Τ.Δ. στις αναγκαίες ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου στη νέα φάση της καπιταλιστικής ανάπτυξης, όπως έκαναν και στη φάση της καπιταλιστικής κρίσης.

Να γιατί, όπου βρεθεί και όπου σταθεί, ακολουθώντας στην τακτική το σημερινό επιχειρηματία δήμαρχο Βόλου, ο επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ (ΠΑΣΟΚ), πρώην πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχάνων Θεσσαλίας και Κεντρικής Ελλάδας «αγωνίζεται» για επενδύσεις με «συστράτευση όλων των τοπικών κοινωνικών δυνάμεων».

Γνωρίζουν καλά το νομοθετικό πλαίσιο και της σημερινής κυβέρνησης, που ανοίγει το δρόμο και την όρεξη στους επιχειρηματίες για κέρδη από την «απελευθέρωση» της Ενέργειας, στις μεταφορές, στη διαχείριση των απορριμμάτων, στην επιχειρηματική αξιοποίηση φυσικών πόρων και δημοτικής γης από το τουριστικό και άλλο κεφάλαιο, τη ληστρικά μακρόχρονη παραχώρηση σε επιχειρηματικούς ομίλους της δημοτικής ακίνητης περιουσίας, των υπηρεσιών και των υποδομών με συνοδεία προκλητικών φοροαπαλλαγών και διευκολύνσεων.

Απευθύνονται στους εργαζόμενους και στα λαϊκά στρώματα της πόλης, επικαλούμενοι την ανεργία, ζητώντας να συμφωνήσουν με αυτές τις πολιτικές επιλογές. Επιδιώκουν να τους χειραγωγήσουν, για να συμμαχήσουν σε μια ανάπτυξη που δεν είναι για το δικό τους συμφέρον. Σε μια ανάπτυξη που θα στηρίζεται στα τσακισμένα εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα, στους μισθούς πείνας, στην εκμετάλλευση, στην εκποίηση της λαϊκής περιουσίας, στην φοροεπιδρομή και στην ανταποδοτικότητα για να εξασφαλίζονται τα κεφάλαια για τις επενδύσεις των επιχειρηματικών ομίλων.

Οι εργαζόμενοι της πόλης πρέπει να τους γυρίσουν την πλάτη. Να μην παγιδευτούν σε διλλήματα περί «δημοκρατίας» και «ανάπτυξης», που συσκοτίζουν την πραγματικότητα, το γεγονός ότι οι επιχειρηματίες και οι πολιτικοί τους εκπρόσωποι επιδιώκουν να συνεχίσουν να ποδοπατούν τα δικαιώματά τους. Να μην ενσωματωθούν οι λαϊκές δυνάμεις σε νέες αυταπάτες. Να φανεί πιο ισχυρό το μήνυμα της αντίθεσης στην κυβέρνηση και στις δυνάμεις που συμμαχούν στην αντιλαϊκή επίθεση. Τα λαϊκά στρώματα του Βόλου, αξιοποιώντας την εμπειρία τους, δίνοντας συνέχεια στους αγώνες της προηγούμενης περιόδου, χρειάζεται να κάνουν ακόμη ένα βήμα στην οργάνωση της λαϊκής – εργατικής αντιπολίτευσης. Κι αυτό μπορεί να εξασφαλιστεί μόνο με τη συμπόρευσή τους με το ΚΚΕ, με τη στήριξή του και στις τοπικές εκλογές.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου