ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

«ΓΕΡΩΝ ΙΩΣΗΦ Ο ΦΙΛΟΘΕΪΤΗΣ» (Ως μοναχική και θεολογική αμεσότητα)

γερων-ιωσηφ-ο-φιλοθεϊτησ-ως-μοναχικ-680156

Του Νίκου Ε. Σακαλάκη

Αναμφίβολα, υπάρχει μια απόσταση του ιστορικού χρόνου που μας χωρίζει από το περιστατικό εκείνο της κοιμήσεώς του στις 22/12/2003. Συμπληρώθηκαν δεκαπέντε (15) ολόκληρα χρόνια. Η αναφορά στον π. Ιωσήφ, που χρόνια υπηρέτησε ιερατικά – διακονικά την Ι. Μονή Παναγίας Οδηγήτριας (Πορταριά Βόλου), δεν έχει ως κίνητρο μια νοσταλγικότητα ή μια μεμψιμοιρία για την σημερινή πνευματική υποτονικότητα των Ορθοδόξων.

Είναι αλήθεια, ότι επιχειρείται μια σοβαρή αλλοίωση της Ορθοδοξίας, σε Δογματικό και σε βιωματικό επίπεδο (οικουμενισμός). Είναι λάθος να φρονούμε, πως μας χωρίζουν μόνο δεκαπέντε (15) χρόνια από την κοίμησή του. Μας χωρίζει μια μεγάλη ιστορική και θεολογική εποχή. Ο Γέροντας Ιωσήφ ήταν ένα πνευματικό σινικό τείχος, που απομόνωσε δύο κόσμους. Από τη μια μεριά την διάλυση και «ανασύνθεση» της Ορθοδοξίας και από την άλλη μεριά ο Ορθόδοξος πνευματικός μόχθος της γνήσιας αγιορείτικης πολιτείας, που τόσο καλλιέργησε ο ίδιος, ο γέροντας Ιωσήφ ο ησυχαστής στο παρελθόν και συνέχισε, μέχρι σήμερα, ο Γέροντας Εφραίμ ο Φιλοθεΐτης (Αριζόνα Η.Π.Α.).

Αποτέλεσμα της σημερινής πνευματικής αποστασίας είναι και η βίαιη επιστροφή στο ανθρώπινο σώμα. Η συνείδηση της «σωματικής αντίληψης» γίνεται μέρα με τη μέρα ισχυρότερη. Ο Γέροντας, ως αυθεντικός Ορθόδοξος ιερομόναχος, υπήρξε συντελεστής Ορθόδοξης ανόρθωσης της συνείδησης, σωματικής και πνευματικής. Με τη δύναμη της συσσωρευμένης αγιότητάς του, τακτοποιούσε τις εσωτερικές εκκρεμότητες των εξομολογουμένων, διώχνοντας όλα τα αρνητικά και αμφιλεγόμενα στοιχεία που αποτελούσαν εμπόδιο – πρόσκομμα στην πνευματική πορεία του πιστού.

Μεσουρανούσε μέσα του η μονολόγιστη ευχή «Κύριε Ιησού Χριστέ ελέησόν με», η οποία ανατέλλει ως αστέρι στα βάθη της ανθρώπινης ψυχής και χαρίζει θεϊκή παρηγοριά, ψυχική υγεία και μετατόπιση της ανθρώπινης καρδιάς από τα γήϊνα στα ουράνια.

Δεν ήταν μία απρόσωπη Ορθόδοξη γνώμη.

Ήταν γέφυρα επικοινωνίας με την ορθή πίστη και την διδασκαλία των αγίων Πατέρων.

Καταγράφω προσωπικές πνευματικές εμπειρίες (και πιστών) και όχι φιλολογικές. Όταν ο πόλεμος του Διαβόλου μεταφέρετο στο πεδίο των λογισμών, ο Γέρων Ιωσήφ ήτο, πράγματι, κατεδαφιστής των οχυρών τους, όπως ο γέροντάς του π. Εφραίμ ο Φιλοθεΐτης και ο πνευματικός παππούς του, ο Γέροντας Ιωσήφ ο Ησυχαστής.

Τα διδάγματά του αποτελούν «Ορθόδοξο συμβόλαιο» πίστεως, δηλ. ορθής πίστεως και αυθεντικής ορθόδοξης ζωής.

Όσοι επιθυμούν την θεολογική αμεσότητα, ως βίωμα και διδασκαλία, ας μην αναβάλλουν την ησυχαστική μελέτη του Γέροντος Ιωσήφ του Φιλοθεΐτη. Θα μεταπηδήσουν, ουσιαστικά, από τα χαμηλά στα πνευματικά. Γέροντας Ιωσήφ ο Φιλοθεΐτης σημαίνει: Αέναος πνευματικός μόχθος, πνευματική ανάβαση, ορθή πίστη, δρομοδείχτης Ορθοδοξίας.

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΣ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου