ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Κυριακή προ της Χριστού Γεννήσεως

κυριακή-προ-της-χριστού-γεννήσεως-680168

Του Πρωτοπρεσβύτερου Απόστολου Θάνου,

Εφημέριου Ιερού Ναού Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Βόλου

Το σημερινό ευαγγέλιο πριν τα Χριστούγεννα είναι η αρχή του ευαγγελίου του Ματθαίου και η αρχή της Καινής Διαθήκης. Ο Ιουδαϊκός λαός ανέμενε ανυπόμονα τον «άρχοντα της ειρήνης» και αυτόν που θα μεταφύτευε την αποκάλυψη του αληθινού Θεού σε όλους τους λαούς. Αύριο θα γιορτάσουμε τη μεγάλη ημέρα των Χριστουγέννων, τη «μητρόπολη των εορτών», όπως την αποκαλούσε ο Ι. Χρυσόστομος.

Εν όψει της κορυφαίας αυτής χριστιανικής εορτής παντού γίνονται προετοιμασίες, στα σπίτια, στους δρόμους και στις πλατείες. Τα σπίτια καθαρίζονται και στολίζονται, οι δρόμοι φωταγωγούνται και οι πλατείες αποκτούν μία χαρμόσυνη εορταστική όψη.

Αυτή η προετοιμασία και τα διάφορα έθιμα δεν είναι αξιοκατάκριτα. Όμως η Εκκλησία δεν τα θεωρεί επαρκή για τον άξιο εορτασμό της μεγάλης αυτής ημέρας. Πώς να λησμονήσουμε ότι ο Κύριός μας γεννήθηκε μέσα στη βρωμιά; Μέσα σε ένα σπήλαιο που χρησίμευε ως στάβλος. Πώς να ξεχάσουμε, ότι ο Βασιλεύς του κόσμου ανακλίθηκε μέσα σε φάτνη αλόγων;

Γεννημένος μέσα στο βρώμικο στάβλο ο Κύριος δεν περιφρόνησε την καθαριότητα, αλλά μας απέδειξε ότι η χειρότερη είναι η βρωμιά της ψυχής και αυτήν πάσχισε να εξαλείψει από την ψυχή του ανθρώπου. Ο άνθρωπος που έχει μέσα του κακία, που η ψυχή του είναι εκδικητική και που είναι φιλάργυρος είναι κατά Χριστόν ακάθαρτος, έστω κι αν λάμπει εξωτερικά. Γι’ αυτό, αγαπητοί αδελφοί, και η Εκκλησία μας όρισε την περίοδο της Τεσσαρακοστής πριν από τα Χριστούγεννα ως περίοδο πνευματικής προετοιμασίας και ψυχικού ευτρεπισμού. Η νηστεία δεν είναι για τον Γεννηθέντα Χριστό, αλλά για μας. Η νηστεία χαλιναγωγεί το σώμα και ισχυροποιεί τη ψυχή. Ασφαλώς όμως η ψυχή καθαρίζεται στο Μυστήριο της Ι. Εξομολόγησης. Τα δάκρυα της ειλικρινούς μετάνοιας και η θεία Χάρη κάνουν πεντακάθαρη τη ψυχή μας.

Μεθαύριο ο λυτρωτής του κόσμου θα ανακλιθεί βρέφος στη φάτνη. Να τον υποδεχθούμε με ευλάβεια. Σε Αυτόν τον μοναδικό Σωτήρα πρέπει να στρέψουμε τη σκέψη και την καρδιά μας. Ας εορτάσουμε πραγματικά Χριστούγεννα. Αμήν.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου