ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Εφαρμογή του θεσμού του οικογενειακού γιατρού

εφαρμογή-του-θεσμού-του-οικογενειακο-692606

Του Γιάννη Τερψιάδη

Και μάλιστα από 1-1-2019. Και το ερώτημά μου είναι: Για την περιοχή μας χρειάζονται 52 οικογενειακοί γιατροί και έχουν δηλώσει 15. Είναι προς τιμήν της πλειοψηφίας των γιατρών διότι αρνήθηκαν να δηλώσουν συμμετοχή, σεβόμενοι τους ασθενείς τους και μη καταπατώντας τον όρκο που έδωσαν στον Ιπποκράτη, διότι ο τρόπος που καλούνται να εφαρμόσουν την ιατρική και τους ασθενείς τους βλάπτει και τον όρκο τους καταρρακώνει και η συνείδησή τους είμαι βέβαιος ότι δεν θα τους επιτρέψει να εργασθούν με τον τρόπο που ο Νόμος τους επιβάλλει. Είμαι βέβαιος ότι θα αντέξουν μέχρι τέλους στις πιέσεις που τους ασκούνται.

Ο θεσμός του οικογενειακού γιατρού εφαρμόστηκε πριν πολλά χρόνια και καταταλαιπώρησε και καταξόδεψε τους ασφαλισμένους. Ο γιός μου που έμενε και μένει στις Συκιές Θεσσαλονίκης, εκλήθη να δηλώσει οικογενειακούς γιατρούς. Από αυτούς που είχαν δηλώσει, ο ορθοπεδικός είχε γραφείο στο λευκό Πύργο και ο παθολόγος στο άλλο άκρο της Νεαπόλεως. Χώρια που μια φορά που πήγε περίμενε δυο ώρες για να πάρει σειρά. Τι έκανε λοιπόν; Πλήρωνε , γιατί δίπλα του είχε και ορθοπεδικό και παθολόγο οι οποίοι αν ίσχυε ο θεσμός της ελεύθερης επιλογής ιατρού, η αμοιβή τους ήταν ικανοποιητική και δεν ήταν υποχρεωμένοι να εξετάζουν τον ασθενή τους μέσα σε 10 λεπτά, ασφαλώς και θα δήλωναν. Ο γιός μου βέβαια πλήρωνε υπέρογκα ποσά στο ταμείο του. Βεβαίως ύστερα από έντονες και επανειλημμένες διαμαρτυρίες αποφάσισαν να καταργήσουν τον οικογενειακό γιατρό και να καθιερώσουν την ελεύθερη επιλογή γιατρού η οποία όλα αυτά τα χρόνια λειτούργησε με άψογο τρόπο. Ο ασθενής πήγαινε σε όποιον γιατρό, σε όποιο νοσοκομείο, σε όποια κλινική ήθελε χωρίς να μεσολαβήσει κανένας μεσάζοντας. Και το πιο σπουδαίο είναι ότι οι γιατροί θα είναι άψογοι στην συμπεριφορά τους θα μελετούν και θα παρακολουθούν τις εξελίξεις της επιστήμης τους για να γίνουν καλλίτεροι και να προσελκύσουν περισσότερους πελάτες.

Ας μαζευτούν λοιπόν γύρω από ένα τραπέζι, σε κάθε Νομό, ο Ιατρικός Σύλλογος και οι Βουλευτές όλων των κομμάτων και με βασικό άξονα τον θεσμό της ελεύθερης επιλογής ιατρού ας διαβουλευτούν και ας κάνουν τις προτάσεις τους. Οι προτάσεις όλων των νομών ας πέσουν στο τραπέζι ενός Υπουργικού Συμβουλίου, με προεξάρχοντα τον Υπουργό Υγείας και παρόντα τον Πρωθυπουργό και ας καταλήξουν σε έναν θεσμό Ελεύθερης επιλογής Ιατρού που θα ικανοποιεί και τους ασθενείς και τους γιατρούς και το Κράτος. Η άποψή μου είναι σε κάθε επίσκεψη ο ασθενής να καταβάλλει 3 ευρώ υπέρ του γιατρού. Για τον καθένα μας τα 3 ευρώ δεν είναι τίποτε, για τον γιατρό όμως είναι σημαντικά και θα τον βοηθήσουν να εργασθεί με μεγαλύτερη αξιοπρέπεια. ΄Αλλωστε ας μην ξεχνάμε ότι για να γίνει γιατρός κατέβαλε τιτάνιο αγώνα και ότι η ζωή μας κρέμεται από αυτόν.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου