ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Οι απόπειρες φίμωσης του άλλου είναι φασισμός

οι-απόπειρες-φίμωσης-του-άλλου-είναι-φ-700538

Του Δημήτρη Κουτσιφέλη

Νοέμβρης 1977. Βαφέικα Ξάνθης. Πάμε να μιλήσουμε με το ΚΚΕ, στα Βαφέικα. Ασφαλίτες έχουν γεμίσει το καφενείο, παίζοντας, φωνασκώντας, τάβλι και χαρτιά, ώστε κάθε προσπάθεια ενημέρωσης για τις θέσεις του κόμματος να συντρίβεται στην οχλαγωγία.

Νοέμβρης 2018. Μεταξουργείο Νέας Ιωνίας. Σε δημόσια συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ, με στόχο την ενημέρωση των πολιτών για το συνταξιοδοτικό, μια μικρή ομάδα πολιτών, υπό την επωνυμία επιτροπή αγώνα, εισβάλλει στην ειρηνική εκδήλωση. Φωνασκώντας σωρεία άθλιων και άσχετων με το θέμα της εκδήλωσης συνθημάτων, επιχειρεί τη ματαίωση της εκδήλωσης. Η προσπάθεια και ο στόχος είναι προφανής. Να απαγορεύσουν στον ΣΥΡΙΖΑ και στη δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση, το δικαίωμα της ενημέρωσης των πολιτών. Να απαγορεύσουν στις δεκάδες των απόμαχων της δουλειάς που ήταν παρόντες να ρωτήσουν απευθείας τον υπουργό, για να πάψει η παραπληροφόρηση των καναλιών της διαπλοκής. Να διαλύσουν μια ειρηνική εκδήλωση ενός νόμιμου κόμματος.

Οι διοργανωτές της εκδήλωσης, ωστόσο, σεβόμενοι το δικαίωμα της έκφρασης του καθενός και της καθεμιάς, προτείνουν να πάρουν τον λόγο και από μικροφώνου να πουν ό,τι είχαν να πουν. Το αρνούνται. Και όπως απροκάλυπτα ομολογεί η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία, οι διαμαρτυρόμενοι δεν πήγαν για να πάρουν τον λόγο, αλλά για να διαμαρτυρηθούν. Με άλλα λόγια, να διαλύσουν την εκδήλωση.

Αναρωτιέται κανείς. Είναι δυνατόν αγωνιστές υποτίθεται, να χρησιμοποιούν ασφαλίτικες μεθόδους; Μεθόδους παρακρατικών οργανώσεων; Είναι δυνατόν να αναγορεύεται σε δημοκρατικό δικαίωμα η φίμωση της άλλης άποψης;

Είναι φανερό ότι, ασφαλίτικες μεθόδους, μεθόδους παρακράτους, επιχειρήσεις φίμωσης του άλλου, άρνηση διαλόγου, χρησιμοποιεί μόνο όποιος εμφορείται από ακριβώς παρόμοια ιδεολογία. Της κατοχής της απόλυτης καθαρότητας, της περιφρόνησης του άλλου, της άρνησης της συζήτησης, του αφανισμού του δικαιώματος ενημέρωσης, της εξεύρεσης εχθρού. Η επιτροπή αγώνα über alles.

Αυτές τις μεθόδους τις χρησιμοποιούν ακριβώς αυτοί, που δεν θεωρούν περιβάλλον το ψωμί του συνταξιούχου, που δεν θεωρούν περιβάλλον την ανεργία, που θεωρούν υποτιμητική την αγωνία για την καθημερινότητα. Άλλωστε, οι ίδιοι κύκλοι διακατέχονται από τη σκληρή νεοφιλελεύθερη άποψη της ιδιοκτησίας του νερού. Το νερό είναι δικό μας ισχυρίζονται, χωρίς να νοιάζονται για τις δεκάδες χιλιάδες πολιτών του Βόλου και της Νέας Ιωνίας, από τους οποίους όμως έχουν την απαίτηση να πληρώνουν και για αυτούς!

Εξελίσσεται μια τεράστια επιχείρηση διαστρέβλωσης των θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ και απόκρυψης της κυβερνητικής πολιτικής. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, είναι το πριν λίγες μέρες πρωτοσέλιδο των «ΝΕΩΝ», ότι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών απαίτησε να κοπούν οι συντάξεις, πράγμα που διαψεύστηκε άμεσα από τον ίδιο. Σε αυτήν την προσπάθεια, στοιχίζονται και οι φασιστικού και παρακρατικού χαρακτήρα ενέργειες της επιτροπής αγώνα, η οποία αντικειμενικά έχει μεταβληθεί σε ενεργούμενο της Νέας Δημοκρατίας.

Κλείνοντας αυτό το σημείωμα, προβλέπω ότι δεν θα αργήσει να αποκαλυφθεί ότι, πίσω από τα μεγάλα συνθήματα και τη φασαρία, κρύβεται απλά η προσπάθεια τις αναγκαίες αναλύσεις ελέγχου της ΑΓΕΤ να τις αναλάβει το τάδε κι όχι το δείνα εργαστήριο ή εταιρεία. Το έργο το ΄χουμε ξαναδεί. Η Ιστορία επαναλαμβάνεται ως τραγωδία.

Υ.Γ. Την Πέμπτη 29/11/2018 μια ομάδα μαθητών πορευόταν με το σύνθημα «Δεν θα γίνεις Ελληνας ποτέ, Σκοπιανέ». Πέρα από το γεγονός ότι οι κάτοικοι της γείτονος δεν ζήτησαν ποτέ να γίνουν Ελληνες, συνθήματα περί καθαρότητας της φυλής δηλητηριάζουν τις ψυχές των παιδιών και παραπέμπουν στους ποταμούς αίματος και τα ολοκαυτώματα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου