ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Το οικονομικό αδιέξοδο της ΔΕΗ

το-οικονομικό-αδιέξοδο-της-δεη-700547

Του Ευθύμιου Ζιγγιρίδη,

BEngMScAMIEEMILT, Συμβούλου Στρατηγικών Επενδύσεων

Το μοντέλο με το οποίο προχώρησε η σημερινή κυβέρνηση για την εξυγίανση της ΔΕΗ και την κατάργηση του σχεδίου της μικρής ΔΕΗ,μαζί με άλλους εξωτερικούς παράγοντες, έχουν οδηγήσει την εταιρία σε οικονομικό αδιέξοδο. Η ΔΕΗ παράγει ηλεκτρική ενέργεια, την οποία αγοράζουν ιδιώτες στο κόστος, χωρίς να ρισκάρουν το παραμικρό, προκαταβάλλοντας αρχικά το 1% της αξίας της, διοχετεύοντας την και σε εξαγωγές, αποκομίζοντας κέρδη σε βάρος της ΔΕΗ. Με αυτό τον τρόπο η κυβέρνηση προσπαθεί να επιτύχει τον στόχο μείωσης του μεριδίου της ΔΕΗ στην αγορά το οποίο αυτήν την στιγμή φθάνει το 85%.

Σύμφωνα έγκυρα στοιχεία συνολικά στους ιδιώτες προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας είχαν μετακινηθεί μέχρι το Γενάρη 355.000 καταναλωτές, μέγεθος που αντιστοιχεί μόλις στο 5,2% των ρολογιών της ΔΕΗ που υπολογίζονται σε πάνω από 7 εκατομμύρια.

Σύμφωνα με την έκθεση της Mckinsey (σύμβουλος της ΔΕΗ) η σχέση δανείων προς τα λειτουργικά κέρδη είναι 9 δηλαδή τα δάνεια είναι 9 φορές μεγαλύτερα από τα λειτουργικά κέρδη, ενώ υγιείς επιχειρήσεις στην Ευρώπη λειτουργούν με δείκτη χρέη προς κέρδη 3,5. Στην έκθεση αναφέρεται η σχέση δανείων και λειτουργικής κερδοφορίας της ΔΕΗ, τονίζοντας ότι δεν είναι βιώσιμη, καθώς φέτος λήγουν δάνεια ύψους 400 εκατ. ευρώ, ενώ τα δύσκολα έρχονται από το 2019. Του χρόνου η ΔΕΗ θα πρέπει να αποπληρώσει το κοινοπρακτικό δάνειο ύψους 1,3 δισ. ευρώ, ομολογιακό ύψους 500 εκατ. ευρώ, καθώς και το δάνειο της ΕΤΕπ ύψους 200 εκατ. ευρώ. Στην ουσία, μιλάμε για αποπληρωμές ύψους κοντά στα 2 δισ. ευρώ. Τέλος αναφέρεται ότι για να είναι βιώσιμη η εταιρεία πρέπει να εξοικονομήσει 500 εκατ. ευρώ.

Προκειμένου να πετύχει τέτοια εξοικονόμηση σαν αυτή που αναφέρεται στην μελέτη, η επιχείρηση θα πρέπει είτε να εισπράξει περισσότερους ανεξόφλητους λογαριασμούς, είτε να αυξήσει τη λιγνιτική της παραγωγή, είτε να μειώσει τον αριθμό προσωπικού της, προχωρώντας σε εθελουσία έξοδο.

Οι ανεξόφλητοι λογαριασμοί της ΔΕΗ φθάνουν τα 2,5 δισ. ευρώ σχεδόν το 50% του τζίρου της. Προκειμένου να πετύχει οικονομίες κλίμακος θα αρχίσει είτε να μειώνει προσωπικό, είτε να κλείνει υποκαταστήματα (για παράδειγμα, έχει γίνει ήδη εισήγηση για κλείσιμο του υποκαταστήματος στον Αλμυρό).

Ο τζίρος το 2017 σε σχέση με το 2016 μειώθηκε κατά 3,6% και τα κέρδη προ φόρων μειώθηκαν κατά 50% περίπου. Οι επενδύσεις της επιχείρησης μειώθηκαν το 2017 σε 410 εκατ. από 743 εκατ. ευρώ το 2016.

Με το συγκεκριμένο μοντέλο λοιπόν η ΔΕΗ διαθέτει λιγνιτική και υδροηλεκτρική ισχύ σε χαμηλές τιμές ενώ η ίδια αγοράζει στις υψηλές της χονδρικής αγοράς (Οριακή Τιμή Συστήματος), οι οποίες εκτοξεύτηκαν την περίοδο της ενεργειακής κρίσης και στην τάση των ιδιωτών παρόχων να στοχεύουν σε πελατολόγιο που αφήνει υψηλά περιθώρια κέρδους (μέση τάση). Είναι γεγονός ότι το μερίδιο της ΔΕΗ μειώθηκε πάνω από 30% στην συγκεκριμένη κατηγορία πελατών, όταν στη χαμηλή τάση (οικιακά και μικρές επιχειρήσεις) η μείωση δεν ξεπερνά το 10% και στην υψηλή τάση είναι μηδενική.

Με απλά λόγια με αυτό το μοντέλο της κυβέρνησης αναμένεται να αυξηθεί το περιθώριο κέρδους των εναλλακτικών προμηθευτών και να γίνουν πιο επιθετικοί στην προσέλκυση νέων πελατών εφόσον θα έχουν τη δυνατότητα να εξασφαλίσουν χαμηλή τιμή χονδρεμπορικής σε βάθος χρόνου (1-4 έτη). Σε περίπτωση που οι εναλλακτικοί προμηθευτές στοχεύσουν στους πιο φερέγγυους και κερδοφόρους πελάτες της ΔΕΗ για να αναπτύξουν τη δραστηριότητά τους, η ΔΕΗ θα έχει σημαντική απώλεια εσόδων, κερδοφορίας και περαιτέρω πίεση στις ταμειακές της ροές.

Αμεση συνέπεια όλων αυτών των προβλημάτων είναι η μετοχή της ΔΕΗ να έχει χάσει από τα φετινά υψηλά (3,3 ευρώ την 1η/2/2018) έως σήμερα το 64% της αξίας της. Η κεφαλαιοποίηση της έχει καταβαραθρωθεί μέσα σε 8 μήνες από τα 765,6 εκατ. ευρώ στα 276,5 εκατ. ευρώ. Η αγορά βλέπει λοιπόν ότι κάτι δεν πάει καλά στην επιχείρηση, και αρχίζει να ξεφορτώνεται μετοχές, όπως συμβαίνει σε παρόμοιες περιπτώσεις, σε κάθε χρηματιστηριακή αγορά, παντού στον πλανήτη, όχι μόνο στην ελληνική.

Ας σταματήσουν λοιπόν οι ανώτατοι αξιωματούχοι της ΔΕΗ να ψάχνουν αιτίες της οικονομικής αποσύνθεσης της στην αρνητική δημοσιότητα και σε κομματικές και πολιτικές σκοπιμότητες των κομμάτων της αντιπολίτευσης, και ας προσπαθήσουν να εκπονήσουν ρεαλιστικά σχέδια για να κερδίσουν την εμπιστοσύνη των αγορών.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου