ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Η μισθοδοσία των κληρικών

η-μισθοδοσία-των-κληρικών-704976

Λάβαμε και δημοσιεύουμε την εξής επιστολή:

Κύριε Διευθυντά

Διάβασα σήμερα στην τοπική εφημερίδα ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ 23/11/18 «Κληρικοί σε αγωνιστική επαγρύπνηση» σ. 12), και συμφωνώ απόλυτα με τα γραφόμενα και θα συμμετέχω, εκτός απροόπτου, μαζί με τους άλλους πιστούς στις διάφορες εκδηλώσεις συμπαράστασης. Συγχρόνως θυμήθηκα και από την Παλαιά Διαθήκη – Δευτερονόμιο 25,4 – το «Ου φιμώσεις βουν αλοώντα», το οποίο χρησιμοποιεί και ο Απ. Παύλος Α’ Κορινθίους 9,9 «εν γάρ τω Μωσέως νόμω γέγραπται. Ου φιμώσεις βουν αλοώντα. Μη των βοών μέλει τω Θεώ;» Και εξηγεί ο Απ. Παύλος ότι το εδάφιο αυτό αναφέρεται στους εργάτες του Ευαγγελίου, πως δικαιούνται να ζήσουν και αυτοί.

Λοιπόν προς κάθε έναν όπου «κενά εβουλεύσαντο», «Ου φιμώσεις βουν αλοώντα», διότι «σκληρόν σοι προς κέντρα λακτίζειν», Πράξεις 26,14.

Παράλληλα όμως με τα ανωτέρω θυμήθηκα μια εκδήλωση για τη Μακεδονία πριν λίγους μήνες στην παραλία του Βόλου, όπου ομίλησε ο ομότιμος καθηγητής του Α.Π.Θ. Αθανάσιος Καραθανάσης και ούτε συνοδευόταν από κάποιον κληρικό, εκπρόσωπο της Ι.Μ.Δ. ούτε στην εξέδρα ήταν κανείς κληρικός, και όταν τελείωσε την ομιλία κατέβηκε και έφυγε μόνος του.

Στην ομιλία αυτή ήμουν κι εγώ κοντά στην εξέδρα και σε απόσταση 1,5 μ. μπροστά από εμένα ήταν ένας κληρικός, «εξαπτέρυγο Σεραφείμ» (Ησαΐας 6, 2-3) του θρόνου των Μελισσατίκων, δίχως κανένα διακριτικό γνώρισμα και δίπλα του ένας άλλος κληρικός άγνωστος σ’ εμένα. Σε όλη δε την παραλία κατά τη διάρκεια της ομιλίας οι ιερείς που παρακολούθησαν ήταν περίπου καμία δεκαριά.

Λοιπόν, αυτό που ακούγεται από πολλούς: Τώρα που πρόκειται για τον «κορβανά» αντιδρά σύσσωμη η Εκκλησία και καλεί και τους πιστούς · πολύ σωστά. Οταν όμως γίνονταν τα συλλαλητήρια για την Μακεδονία και στον Βόλο και στη Θεσσαλονίκη ο κλήρος της τοπικής μας Εκκλησίας ήταν απών, ο δε καθηγητής Αθανάσιος Καραθανάσης, που συμμετείχε στην Θεσσαλονίκη, πνίγηκε στα καπνογόνα. Ερώτηση: Δεν θα έπρεπε και τότε η Εκκλησία να ήταν, κυρίως από Λάρισα μεριά και κάτω, παρούσα; Αυτά ακούγονται από πολλούς «παροικούντας την Ιερουσαλήμ» με πικρόχολα σχόλια.

Ευχαριστώ για τη φιλοξενία

Λιναριτάκης Εμμανουήλ

Βόλος

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου