ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

BREXIT και λαϊκισμός

brexit-και-λαϊκισμός-712584

Της ΕΛΕΝΑΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΥ

Ο λαϊκισμός ή οι καιροσκοπικές πολιτικές οδηγούν σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις, αλλά και σε πολιτικά και οικονομικά αδιέξοδα. Αυτή την κατάσταση βιώνει σήμερα η Βρετανία μετά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει από το καταστροφικό αποτέλεσμα του Brexit. Πού είναι οι δημαγωγοί πολίτικοι ο Τζόνσον και ο Φαράντζ που έχουν το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης και οι περίτρανες δηλώσεις τους;

Αυτή τη στιγμή αντί να οδηγηθεί η ΕΕ σε αποσταθεροποίηση οδηγείται η ίδια η Βρετανία που ταλανίζεται χωρίς πυξίδα.

Οι υπόλοιπες χώρες συσπειρώθηκαν και φάνηκαν έτοιμες να αντιμετωπίσουν την όλη κατάσταση, διαμόρφωσαν ένα σκληρό διαπραγματευτικό πλαίσιο που η βρετανική κυβέρνηση δυσκολεύεται να το αντιμετωπίσει.

Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει μεγάλο πρόβλημα, υπουργοί παραιτούνται ενώ η πλειονότητα των κατοίκων δεν μπορεί να κατανοήσει πως θα είναι η ζωή εκτός ΕΕ.

Εδώ και ένα χρόνο, γίνεται μία έντονη προσπάθεια για ένα σχέδιο μίας συμφωνίας με την ΕΕ το οποίο σήμερα βρίσκεται στον αέρα λόγω της πολιτικής κρίσης που έχει ξεσπάσει.

Μία μεγάλη δημοκρατική χώρα που θεμελίωσε την κοινοβουλευτική δημοκρατία υποτάχθηκε στο λαϊκισμό και στη δημαγωγία.

Θυμόμαστε όλοι το περίφημο σλόγκαν των ευρωσκεπτικιστών ότι η έξοδος από την Ευρώπη θα χρηματοδοτούσε το βρετανικό ΕΣΥ με 300 εκατ. στερλίνες την εβδομάδα.

Δυστυχώς κάτι τέτοιο δεν πραγματοποιήθηκε.

Η Ευρώπη είναι αντιμέτωπη με πολλά και δύσκολα προβλήματα. Δεν είναι η Ευρώπη του κοινωνικού κράτους και της αλληλεγγύης όπως την ονειρεύτηκε ο Ρόμπερ Σούμαν και αυτοί όλοι που θεμελίωσαν την ιδέα της ΕΕ. Όμως, η εθνική απομόνωση, αποδεικνύεται για μία ακόμη φορά, ότι όχι μόνο δεν δίνει λύσεις όπως στην περίπτωση της Βρετανίας αλλά οδηγεί σε χειρότερες καταστάσεις που είναι πολλές φορές ανεξέλεγκτες.

Ας ελπίσουμε να βρεθεί λύση να πρυτανεύσει η λογική γιατί φυσικά οτιδήποτε αρνητικό θα επηρεάσει και συνολικά την ΕΕ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου