ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Δημοκρατικές συμμαχίες απέναντι στις ακροδεξιές συμπαιγνίες

δημοκρατικές-συμμαχίες-απέναντι-στι-830923

Του Ακη Καλαμαρά, μέλους Ο.Μ. ΣΥΡΙΖΑ Βορειοανατολικού Βόλου

Αποτελεί, κοινή παραδοχή, πως ο κόσμος δέκα χρόνια μετά το ξέσπασμα της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης βρίσκεται σε μια κρίσιμη ιστορική καμπή. Η ραγδαία άνοδος της ακροδεξιάς,της ξενοφοβίας και του ρατσισμού στην Ευρώπη και αλλού,με την ταυτόχρονη επίθεση του νεοφιλελευθερισμού απέναντι στο κοινωνικό κράτος, είναι φαινόμενα που παρατηρούνται δυστυχώς και στη χώρα μας. Η αμφισβήτηση καιη απαξίωση της δημοκρατίας, διακρίνουμε πως λαμβάνει χώρα ακόμα και στους θεσμούς της τοπικής αυτοδιοίκησης. Ο Δήμος Βόλου, αποτελεί ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα.

Από την άλλη πλευρά, η εκλογική άνοδος των κομμάτων των Πρασίνων σε ορισμένες χώρες της Ευρώπης, η πρόσφατη επικράτηση της 29χρονης δημοκρατικής υποψήφιας Αλεξάντρια Οκάσιο – Κορτέζ, στις ενδιάμεσες εκλογές των ΗΠΑ και η συμμαχία Σοσιαλιστών και Podemosμε τις νομοθετήσεις υπέρ των αδυνάμων στην Ισπανία, αποδεικνύουν πως η σύγκρουση ανάμεσα στη πρόοδο και την ακροδεξιά δεν έχει ακόμη κριθεί.

Στις 26 Μάη του 2019, δίνεται η μάχη για την επιβίωση αλλά και για την δημοκρατική αλλαγή της ΕΕ. Από τη μία πλευρά, το μαύρο μέτωπο των Όρμπαν, Σαλβίνι και Λεπέν, οι θιασώτες της Ευρώπης φρούριο, του εθνικιστικού παροξυσμού και της διάλυσης της ευρωζώνης. Από την άλλη, η συγκρότηση της συμμαχίας, Αριστεράς, Σοσιαλιστών και Πρασίνων, παραμένει ακόμη στο στάδιο των διακηρύξεων χωρίς να έχει λάβει μέχρι στιγμής σαφή και συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Ο στόχος όμως για μια Ευρώπη των λαών, που με όρους αλληλεγγύης θα στέκεται στο πλευρό των μεταναστών και των προσφύγων και θα σχεδιάζει την οικονομία της στη βάση της δίκαιης και βιώσιμης ανάπτυξης, απαιτεί την άμεση συνεννόηση των φιλοευρωπαϊκών και προοδευτικών δυνάμεων, για την αποτροπή τη επανάληψης της ιστορίας ως τραγωδία.

Η χώρα μας, δυστυχώς, δεν αποτελεί εξαίρεση στο ευρωπαϊκό σκηνικό. Οι δημόσιες τοποθετήσεις του πρώην πρωθυπουργού Α. Σαμαρά σχετικά με ζητήματα όπως το «μακεδονικό» και το προσφυγικό, παράλληλα με τις επιδιώξεις της ηγεσίας της ΝΔ για ιδιωτικοποιήσεις στην υγεία και την παιδεία, συνθέτουν την εικόνα μια περίκλειστης Ελλάδας που οι βασικοί πυλώνες της κοινωνίας θα αποτελούν ευκαιρία κερδοσκοπίας εις βάρος των λαϊκών στρωμάτων.

Την ίδια στιγμή, η φερόμενη εμπλοκή προβεβλημένων στελεχών και της ΝΔ σε σωρεία σκανδάλων, σε συνδυασμό με όλα τα παραπάνω, επιβάλλουν η απάντηση του ελληνικού λαού το φθινόπωρο του 2019,να είναι αποφασιστική και συντριπτική. Η Ελλάδα της νέας εποχής, οφείλει να ξεμπερδέψει οριστικά με το παλιό και να βαδίσει στο δρόμο της δημοκρατίας, της αλληλεγγύης και την ανάπτυξης.

Σχεδιάζοντας τη δημοκρατική αντεπίθεση, απέναντι στην συμμαχία νεοφιλελευθερισμού και ακροδεξιάς, ένα εξίσου σημαντικό πεδίο αντιπαράθεσης θα είναι οι εκλογές στην τοπική αυτοδιοίκηση. Η καθιέρωση της απλής αναλογικής, πρόκειται να συμβάλει στην εμβάθυνση και διεύρυνση της δημοκρατίας στους δήμους και στις περιφέρειες της χώρας, μιας και θα δώσει την ευκαιρία να αποτυπωθεί πιο γνήσια η βούληση των τοπικών κοινωνιών. Σε αυτό τοπλαίσιο, στρατηγικός στόχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι η συμβολή στη διαμόρφωση προοδευτικών συμμαχιών και η καλλιέργεια κουλτούρας συνεργασιών ανάμεσα σε πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις που τοποθετούνται στο ευρύτερο προοδευτικό και δημοκρατικό ιδεολογικό φάσμα. Οι προοδευτικές αυτοδιοικητικές συνεργασίες, που θα ξεπερνάνε επιμέρους ιδεολογικές αγκυλώσεις και κομματικές περιχαρακώσεις, αποτελούν αναγκαιότητα, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις όπως αυτή του Δήμου Βόλου.

Οι πολιτικές αναμετρήσεις της επόμενης περιόδου, θα κρίνουν σε μεγάλο βαθμό την εξέλιξη της ιστορίας. Η δημιουργία ενός δημοκρατικού κινήματος με σαφή προοδευτικό προσανατολισμό για την απόκρουση του εθνικισμού, της μισαλλοδοξίας και της λιτότητας αποτελεί ένα ιστορικό στοίχημα. Η προγραμματική σύνθεση και η πολιτική συναίνεση, όσων δυνάμεων κινούνται, στα αριστερά του ιδεολογικού κέντρου, οφείλει να γίνει με όρους συλλογικότητας, αφήνοντας στην άκρη ηγεμονισμούς και ιδιοτελείς στρατηγικές. Παραφράζοντας τον Ιονέσκο, «οι ιδεολογικές μας αφετηρίες μας χωρίζουν, τα όνειρα μας και οι αγωνίες μας όμως, επιβάλλεται να μας ενώσουν».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου