ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Η Περιφέρεια κοντά στον πολίτη

η-περιφέρεια-κοντά-στον-πολίτη-830934

Του Ευθύμιου Ζιγγιρίδη, BengMScAMIEEMILT, Συμβούλου Στρατηγικών Επενδύσεων

Η αναβάθμιση του θεσμού της Περιφέρειας και η ανάληψη περισσότερων αρμοδιοτήτων τις οποίες διαχειρίζεται στην παρούσα φάση η κεντρική κυβέρνηση, είναι μονόδρομος προκειμένου να μπορέσει να συμβάλλει δραστικά στην αναπτυξιακή πορεία της χώρας. Η αιρετή περιφέρεια εργάζεται για την κοινωνική συνοχή, μεριμνά για τις πλέον ευαίσθητες και αδύναμες κατηγορίες, παρέχει ελπίδα για το μέλλον.

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας και συγκεκριμένα η Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας και Βορείων Σποράδων έχει χρησιμοποιήσει όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία, τα οποία είχε στη διάθεση της, είτε ήταν μέσω του ΕΣΠΑ, είτε ήταν μέσω του ΚΑΠ, είτε μέσω των Προγραμμάτων Δημοσίων Επενδύσεων, από το 2010 έως σήμερα, προκειμένου να συμβάλλει στην βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών της ηπειρωτικής ή νησιωτικής Μαγνησίας. Έχουν υλοποιηθεί ή είναι σε διαδικασία υλοποίησης έργα μακράς πνοής τα οποία θα ωφελήσουν τους πολίτες του Νομού μακροπρόθεσμα, αλλά και έργα τα οποία αφήνουν το στίγμα τους στην καθημερινότητα του πολίτη. Έχω γνώση και άποψη επί αυτών των θεμάτων αφενός διότι γνωρίζω τη λειτουργία των χρηματοδοτήσεων, αφετέρου λόγω του ενδιαφέροντος για τον Νομό μου φρόντιζα και φροντίζω να ενημερώνομαι από τους αρμόδιους φορείς για όλα τα έργα, τα οποία έχουν υλοποιηθεί ή είναι σε διαδικασία υλοποίησης. Ας δούμε λοιπόν ενδεικτικά κάποια από τα έργα τα οποία η Περιφέρεια είτε χρηματοδότησε, είτε ήταν επιβλέπουσα αρχή. Να τονιστεί ότι όλα τα έργα ξεκίνησαν με τις μελέτες, οι οποίες εκπονήθηκαν από τις εκάστοτε δημοτικές αρχές για να τις παραλάβει η Περιφέρεια και να τις εντάξει σε κάποιο χρηματοδοτικό πρόγραμμα. Εξάλλου αυτή είναι η διαδικασία χρηματοδότησης πλέον και επιπλέον είναι αρκετά χρονοβόρα.

  1. Αποκατάσταση του Κτιρίου «Κίτρινη Αποθήκη» (10.500.000,00 €) Βόλος
  2. Κατασκευή δικτύων αποχέτευσης ακαθάρτων και Εγκατάστασης Επεξεργασίας λυμάτων στους οικισμούς Πατητήρι – Βότση (12.259.671,25 €) Αλόννησος
  3. Κατασκευή δεξαμενής ύδρευσης και του δικτύου μεταφοράς νερού στην θέση Δρακοσπηλιά (245.573,81 €) Δήμος Ζαγοράς Μούρεσι
  4. Κατασκευή δικτύων αποχέτευσης ακαθάρτων και Εγκατάστασης Επεξεργασίας λυμάτων του οικισμού Καλών Νερών (7.116.188,62 €) Δήμος Νοτίου Πηλίου
  5. Ανέγερση του νέου κτιρίου του Κέντρου Υγείας Σκιάθου (1.607.775,87 €)
  6. Κτιριακές εγκαταστάσεις τμήματος Μηχανικών Η/Υ τηλεπικοινωνιών και δικτύων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στο Βόλο (4.422.804,77€)
  7. Πλήρης αντικατάσταση του εσωτερικού δικτύου ύδρευσης, συνολικού μήκους 25,2 χιλιομέτρων, στην Ευξεινούπολη του Δήμου Αλμυρού. Το συγκεκριμένο έργο, συνολικού προϋπολογισμού 1 εκατομμυρίου 955 χιλιάδων ευρώ, εντάσσεται στο ΠΕΠ Θεσσαλίας 2014-20. Με το έργο αυτό θα αναβαθμιστεί η ποιότητα και η ποσότητα του πόσιμου νερού στην Ευξεινούπολη Αλμυρού. Επιπλέον θα μειωθούν οι απώλειες από διαρροές και θα γίνει πιο ευέλικτη η διανομή νερού σε περίπτωση βλάβης. Εχει ήδη υπογραφεί η εργολαβική σύμβαση.
  8. Το δίκτυο αποχέτευσης οικισμού Αμαλιάπολης Δήμου Αλμυρού προχωρά σε φάση υλοποίησης και εντάχθηκε στο ΠΕΠ Θεσσαλίας 2014-2020. Ο προϋπολογισμός του ανήλθε στα 4.284.552,84 €,Το έργο αποσκοπεί στην επίλυση ενός χρόνιου προβλήματος διαχείρισης των αστικών λυμάτων του οικισμού της Αμαλιάπολης, με θετικές επιπτώσεις στην προστασία της δημόσιας υγείας και την αντιμετώπιση της περιβαλλοντικής ρύπανσης στον Παγασητικό Κόλπο.
  9. Αποκατάσταση τμήματος πρώην καπνοβιομηχανίας Ματσάγγου και μετατροπή του σε πανεπιστημιακό κτίριο για τις ανάγκες του τμήματος οικονομικών επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στο Βόλο.

10. Το δίκτυο αποχέτευσης στην Σούρπη και Αγ. Τριάδα Αλμυρού. Το έργο ξεκίνησε να κατασκευάζεται το 2015, με την έναρξή του προέκυψαν τα «capital control» και τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν με τις πληρωμές, και το 2017 αντιμετώπισε ξανά έλλειψη πιστώσεων (αυτή τη φορά από το πρόγραμμα ΕΣΠΑ), έχει φτάσει πλέον σε ένα ικανοποιητικό επίπεδο εργασιών, και ο χρόνος για την υλοποίησή του έχει αρχίσει πλέον να μετρά αντίστροφα. Το έργο θα συμβάλλει στην επίλυση της διαχείρισης λυμάτων της πόλης καθώς επίσης θα έχει θετικές επιπτώσεις στο περιβάλλον. Ο προϋπολογισμός ανέρχεται στα 4,5 εκ ευρώ περίπου

11. Το έργο κατασκευής του Φράγματος στο Μαυρομάτι, είναι ένα έργο που ολοκληρώθηκε από την Περιφέρεια Θεσσαλίας, συνολικού προϋπολογισμού 15 εκ.

Πρόκειται για ένα έργο ζωής, αφού θα δώσει τηνεπάρκεια ποιοτικού νερού σε 9 οικισμούς. Η σωστή διαχείριση του νερού συμβάλλει στην διασφάλιση επάρκειας αυτού του αγαθού για τις επόμενες γενεές.

12. Περιφερειακό ιατρείο Σούρπης. Η κατασκευή ολοκληρώθηκε και θα συμβάλλει στην καλύτερη εξυπηρέτηση των κατοίκων της Σούρπης σε θέματα υγείας. Ο προϋπολογισμός ανήλθε στα 400000 ευρώ.

13. Kατασκευή Λιμνοδεξαμενής Ξηριά. Εργο ύψους 16.000.000 ευρώ από το πρόγραμμα Αλέξανδρος Μπαλτατζής» Η υλοποίηση του έργου θα εξασφαλίζει αρδευτικό νερό σε μια περιοχή που παρουσιάζει έντονα σημεία κόπωσης του υδροφόρου ορίζοντα, με ορατό κίνδυνο την υφαλμύρωση των αντλούμενων υδάτων. Παράλληλα το έργο αυτό θα αποτρέψει τον κίνδυνο ερημοποίησης και θα μειώσει τα μεγάλα έξοδα των παραγωγών της περιοχής.

14. Λίμνη Κάρλα:Το μεγαλύτερο περιβαλλοντικό έργο στα Βαλκάνια και στην Ευρώπη. Ένα έργο συνολικού κόστους 320 εκ. ευρώ. Ένα έργο στο οποίο συναντώνται η συνεργασία, η συνέργεια, η αποτελεσματικότητα, η πάλη – κατασκευάστηκε σε μια δύσκολη περίοδο με έλλειψη ρευστότητας και capita lcontrol-, το περιβάλλον, ο μύθος, η παραγωγή, η τεχνολογία, η φύση και ο άνθρωπος.

Επιπλέον με τη συμβολή της Περιφέρειας υλοποιήθηκαν τα παρακάτω:

-Αγορά εξοπλισμού Ειδικών Σχολείων του Νομού, καθώς και Γυμνασίων και Λυκείων με υπολογιστές, μηχανές γραφείου, συσκευές ήχου και εικόνας, διαδραστικούς πίνακες, έπιπλα, εξοπλισμούς φυσικοθεραπείας, γυμναστικής, αθλοπαιδιών, ψυχοκινητικής αγωγής κ.ά.

-H χρηματοδότηση μιας μοναδικής για τον τόπο μας έκδοσης, του 2ου Γυμνασίου Αλμυρού με τίτλο «η περιοχή του Αλμυρού από την εποχή του Λίθου έως και τα Νεότερα χρόνια».

-H προσθήκη αιθουσών πολλαπλών χρήσεων και άλλων βοηθητικών χώρων σε σχολεία του Νομού

-Αλλαγές στεγών σε σχολεία του Νομού, καθώς και τόσων άλλων παρεμβάσεων συντήρησης, με ελαιοχρωματισμούς, αλλαγή παραθύρων και μονώσεις ταρατσών σε όλα τα σχολικά κτίρια των Δήμων μας.

-Προμήθειες σε Ιατροτεχνολογικό Εξοπλισμό και ασθενοφόρα σε Κέντρα Υγείας και στο Νοσοκομείο του Βόλου.

Η περιφέρεια επίσης δαπανά εκατομμύρια ευρώ στην περιοχή μας προκειμένου να αποκαταστήσει την οδοποιία, και να φροντίσει μέσω των διαγραμμίσεων και την τοποθέτηση στηθαίων την ασφάλεια των οδηγών. Επίσης ενέκρινε κονδύλια ευρώ για την άμεση αποκατάσταση ζημιών που προκλήθηκαν από τις χιονοπτώσεις στο οδικό δίκτυο.

Συνοπτικά σε 7 χρόνια χρηματοδοτήθηκαν 423 έργα με το ποσό των 811.510.641,74 ευρώ.

Βασική προτεραιότητα της Περιφέρειας ήταν και είναι η αξιοποίηση όλων των υγιών δυνάμεων από τον χώρο των επιστημών, του πρωτογενούς τομέα αλλά και της επιχειρηματικότητας. Για αυτό τον σκοπό χρηματοδότησε επιχειρήσεις σε όλους τους τομείς στα πλαίσια της διαχείρισης χρημάτων από τα Ευρωπαϊκά κονδύλια.

Η αγαστή συνεργασία των τελευταίων ετών της Περιφέρειας Θεσσαλίας της Αντιπεριφέρειας Μαγνησίας και Β. Σποράδων, καθώς επίσης και των Δημοτικών Αρχών, έχει δημιουργήσει έργα ζωής και υποδομές, οι οποίες θα συμβάλλουν στην βελτίωση της ποιότητας των κατοίκων του Νομού.

Βεβαίως και υπάρχουν πολλά ακόμη που πρέπει να γίνουν, ασφαλώς έχουν γίνει λάθη και παραλείψεις, ωστόσο τίποτα δεν μπορεί να μηδενίσει τα έργα τα οποία βοηθούν τους Δημότες στην καθημερινότητά τους και τίποτα δεν μπορεί να αμφισβητήσει την πρόθεση και την επιθυμία της Περιφέρειας να υλοποιήσει σε συνεργασία με τους Δήμους ό,τι χρειαστεί για τη βελτίωση της ζωής των πολιτών.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου