ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

«Η ΣΟΦΙΑ ΒΕΜΠΟ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ ΔΙΚΑΙΩΣΗ»

η-σοφια-βεμπο-περιμενει-δικαιωση-834954

Του Σεραφείμ Αθανασίου

Αν ζούσε σήμερα η εθνική μας τραγουδίστρια Σοφία Βέμπο μπορεί και να μας τραγουδούσε με λίγη παραλλαγή και γεμάτη πικρία το

«Παιδιά, της Ελλάδος παιδιά, γιατί με πληγώσατε;».

Τούτες τις μέρες που συμπίπτει και η εθνική μας γιορτή της 28ης Οκτωβρίου στην πόλη του Βόλου και σε όλη την Ελλάδα, από ραδιόφωνα, τηλεοράσεις, παρελάσεις μαθητών και στρατιωτών, συναυλίες απόδοσης τιμών μνήμης στους πεσόντες και στην εθνική μας τραγουδίστρια Σοφία Βέμπο, μια που τότε ακουγόταν και συνεχίζει να ακούγεται και η δική της φωνή φέρνοντας στο νου, ιδιαίτερα των μεγαλυτέρων στην ηλικία κάποιες αναπολήσεις στιγμών εθνικού μεγαλείου που δυστυχώς συν τω χρόνω τείνουν να ξεχαστούν.

Και το λέω αυτό επειδή σιγά σιγά και αυτή την ηρωίδα του ’40 θα την ξεχάσουμε αν από τους αρμοδίους ιθύνοντες-για παράδειγμα-εισακουστούν κάποιες φωνές (προτάσεις τις ονομάζουν), για κατάργηση των παρελάσεων εθνικών μας γιορτών (25 Μαρτίου και 28 Οκτωβρίου) επειδή, όπως ισχυρίζονται, αυτές οι εκδηλώσεις πατριωτικού περιεχομένου υπάγονται πλέον στη σφαίρα των άκρων που, κατ αυτούς, εκείνα τα «άκρα» αναζωπυρώνουν μίση και πάθη μεταξύ λαών.

Οπότε, αν γίνει αυτό, δεν θα χρειάζονται και εκείνα «των άκρων» τραγούδια της Σοφίας Βέμπο που μπορεί να προκαλέσουν «μίση και εχθρότητες» της δικής μας πατρίδας με λαούς που τώρα είμαστε «φίλοι» άσχετο αν ιδιαίτερα ένας εξ αυτών των «φίλων» καρδιοχτυπά περισσότερο όταν βλέπει-το λέει ο ίδιος- κατά Δωδεκάνησα μεριά, κατά Θράκη μεριά και γιατί όχι ακόμη και κατά μεριά του άλλου μας μισού, της πολύπαθης Κύπρου ΜΑΣ.

Ας μη αναλύσουμε όμως τώρα το καρδιογράφημα του γείτονά μας Σουλτάνου, επειδή αλλού θέλω να εστιάσω την παρούσα γραφή μου.

Προ τριετίας και συγκεκριμένα στις 13 Οκτωβρίου 2015 ο Ταχυδρόμος δημοσίευσε μια δική μου επιστολή με την οποία παρακαλούσα τον Δήμαρχο της πόλεώς μας, τον κ. Μπέο να μεριμνήσει, προκειμένου να τοποθετηθεί ξανά μια νέα προτομή της Σοφίας Βέμπο στο μικρό της καλαίσθητο μαρμάρινο βάθρο που βρίσκεται μπροστά στο μεγάλο κήπο του Δημαρχιακού μας Μεγάρου και τούτο γιατί, στις 8 προς 9 ιδίου μηνός βέβηλα χέρια είχαν ξηλώσει την εκεί τοποθετημένη προτομή της Βέμπο και, αυτό το βάθρο, έμεινε κενό προτομής, όμως οι βέβηλοι είχαν φιλότιμο και, από το κρύο μάρμαρο, δεν ξήλωσαν το καλλιτεχνικά γραμμένο ονοματεπώνυμό της.

Από τότε δυστυχώς πέρασαν τρία ολόκληρα χρόνια και εκείνο το βάθρο παραμένει κενό από προτομή όμως, έστω και κενό προσώπου, κάθε τόσο, γεμίζει τριαντάφυλλα όπως γέμισε και στις 28 Οκτωβρίου, ημέρα της εθνικής μας γιορτής.

Πατριώτης ο κ. Δήμαρχος, δραστήριος άνθρωπος και την πόλη του Βόλου την φέρνει σβούρα, προκειμένου να επιλύσει προβλήματα δημοτών ει δυνατόν την ίδια στιγμή και αυτό το λένε οι ίδιοι οι δημότες.

Είναι φωνακλάς (δεν υπεισέρχομαι σε πολιτικές του «διαμάχες») πιστεύω όμως άκακος και τους ανθρώπους που φωνάζουν, μη τους φοβάστε, έχετέ τους εμπιστοσύνη, επειδή, σε μια δύσκολη στιγμή, μπορεί να σας παράσχουν καλύτερη βοήθεια από εκείνους που συνήθως χαϊδεύουν πλάτες.

Ακούραστος, όπως είπα, ο κ. Μπέος, σβούρα φέρνει Βόλο και τα πέριξ χωριά που υπάγονται στη δικαιοδοσία του. Οι δημότες του πιστεύω να μένουν ευχαριστημένοι μαζί του όπως μένω και εγώ, εκτός από ένα μου θέμα που νομίζω ότι δεν αφορά μόνο εμένα ως δημότη και Έλληνα, αλλά όλους τους Βολιώτες και γενικότερα την Ελλάδα.

Ως Έλληνας λοιπόν και ως δημότης Βόλου απευθύνω «κάνω δηλαδή τα παράπονά μου στον Δήμαρχο». Αυτό άλλωστε μας το συνιστά και η λαϊκή μας παροιμία στο να πηγαίνουμε και να κάνουμε παράπονα στον Δήμαρχό μας. Και αυτό κάνω.

Γνωστή η ηρωίδα μας Σοφία Βέμπο και γνωστά τα τραγούδια της στον Πόλεμο του ’40 που ταρακουνούσαν πατριωτικές συνειδήσεις πάνω στις βουνοκορφές της Πίνδου μας. Γνωστό επίσης είναι πως εδώ και τρία ολόκληρα χρόνια (9-10-2015) από το καλαίσθητο μαρμάρινο βάθρο στον κήπο του Δήμου μας απουσιάζει η προτομή της Βέμπο και κανένας δεν έχει ενδιαφερθεί να καλύψει εκείνο το κενό του μαρμάρου.

Τότε βέβηλα χέρια έκλεψαν την προτομή, προφανώς για να την λιώσουν σε κανένα χαλυβουργικό καζάνι. Τοπικές αλλά και αθηναϊκές εφημερίδες έγραψαν για την κλοπή για την οποία και εγώ με δυο λόγια είχα ασχοληθεί και την 13-10-2015, εκείνα τα λίγα λόγια μου, είχαν δημοσιευθεί στον Ταχυδρόμο της πόλεώς μας.

Τότε παρακαλούσα τον κ. Δήμαρχο να μεριμνήσει για την τοποθέτηση, στο κενό βάθρο, μιας άλλης προτομής της Σοφίας Βέμπο.

Όμως, το αίτημά μου εκείνο που είναι αίτημα πιστεύω χιλιάδων δημοτών μας ξεχάστηκε και η Σοφία μένει στα αζήτητα του χρονοντούλαπου της ιστορίας ,ακούμε όμως τα τραγούδια της το δε κενό από προτομή βάθρο, ευτυχώς, είναι πάντα γεμάτο τριαντάφυλλα.

Κεντρικό το Μέγαρο του Δήμου μας και ο πολύς κόσμος που πάει και έρχεται κοιτάζουν και τον καλαίσθητο πράγματι κήπο του στον οποίο μια μαρμάρινή στήλη γράφει με χρυσά θα έλεγα γράμματα «Σοφία Βέμπο» και να, παρακαλώ, η είδηση!

Πριν μήνες ένας επισκέπτης Αμερικανός, φίλος στενού δικού μου φίλου, περνώντας από εκεί φωτογράφισε τη μαρμάρινη στήλη και με ενδιαφέρον ρώτησε το φίλο του.

-«Γιατί, μια που το μνήμα της είναι δίπλα στο δρόμο, δεν του βάζετε και κάγκελα με μια πορτούλα ώστε να πηγαίνει όποιος θέλει και να αφήνει τα λουλούδια του στην Εθνική σας τραγουδίστρια;».

Εκείνος ο φιλέλληνας Αμερικανός πολίτης, βλέποντας τη στήλη με το όνομα και επειδή οι Καθολικοί στα μνήματα τοποθετηθούν τέτοιες επιτύμβιες στήλες θα νόμισε ο άνθρωπος ότι εκεί βρίσκεται το Μνήμα της Σοφίας ΜΑΣ.

Κύριε Δήμαρχε, η περιφέρεια του Δήμου που διευθύνετε πράγματι είναι μεγάλη και οι ευθύνες σας ακόμη μεγαλύτερες γι’ αυτό και έχετε ένα ελαφρυντικό της μη αποκατάστασης εκείνης της βέβηλης άναρχης πράξης απάτριδων καθαρμάτων.

Δεν ξέρω αν και τώρα έχετε το χρόνο να ασχοληθείτε με αυτό το θέμα γι’ αυτό θα τολμήσω να αποταθώ στον σεβαστό μας και ευαίσθητο, ιδιαίτερα σε τέτοια θέματα, συμπολίτη μας τέως Υπουργό και Αντιπρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, τον γιατρό μας κ. Γιώργο Σούρλα τον οποίο παρακαλώ, αν μπορεί, να ανοίξει ένα τραπεζικό λογαριασμό προκειμένου να καταθέσει ο καθένας από μας τον μικρό η μεγάλο όβολό του για να συγκεντρωθεί το ποσόν εκείνο που χρειάζεται να γίνει η προτομή της Σοφίας Βέμπο.

Εγώ-μια που ήμουνα και συγγενικό της πρόσωπο-(θεία της συζύγου μου από τον Μίμη Τραιφόρο που ήταν πρώτος εξάδελφος του πεθερού μου ( δυο αδελφών παιδιά). Ο πατέρας του πεθερού μου Δημητρίου ΛΙΤΣΑ και η μητέρα του Μίμη, Αγγελική ΛΙΤΣΑ, ήταν αδέλφια.

Εγώ λοιπόν, μια που την είχα και θεία, ευχαρίστως θα συμμετάσχω στη συγκέντρωση εκείνου του ποσού έστω και με ένα ευρώ κατάθεση στον τραπεζικό λογαριασμό που, ίσως, για εκείνο το σκοπό, ανοιχτεί.

Και αναφέρομαι στο ένα μόνο ευρώ επειδή: Σε περίπτωση που ο καθένας από μας τους Δημότες δώσει ένα μόνο ευρώ το ποσό που θα συγκεντρωθεί όχι μόνο φτάνει για την προτομή της Σοφίας, αλλά και, αρκετό, περισσεύει.

Και αν γίνει αυτό, κοντά στη Σοφία, μπορεί να βάλουμε και το Μίμη της που και εκείνος πρέπει ανάλογα να τιμηθεί επειδή δικά του τραγούδια με φωνή Σοφίας ξεσήκωναν τα «Παιδιά της Ελλάδος παιδιά».

Ήταν εκείνα τα παιδιά των Ελλήνων οικογενειών που το 1940 χορεύοντας και τραγουδώντας με ακμαίο το ηθικό τους πήγαιναν να συναντήσουν τα θάνατο για να σκορπιστούν φευ, στη συνέχεια, τα κόκαλά τους για εβδομήντα τόσα χρόνια σε λαγκαδιές και αλβανικά χωράφια και για τα οποία ΟΣΤΑ ΗΡΩΩΝ/ένας δικός μας άνθρωπος, ο γιατρός κ. Γιώργος Σούρλας, με καρτερία, έρευνα χρόνων, υπομονή, πειθώ, έντονη διπλωματία με ανάλογη σοφία /πολλούς αρμοδίους έπεισε και υπό την προσεκτική δική του, στη συνέχεια, επίβλεψη, «μάζεψε» εκείνα τα οστά σε κάποιο χώρο της Βόρειας Ηπείρου μας.

Και εκεί, με θρησκευτική ευλάβεια, τα συγκέντρωσε, για να μπορούμε όλοι μας και ιδιαίτερα οι απόγονοι εκείνων των ΗΡΩΩΝ, να προσευχόμαστε για την ψυχή τους.

Και τώρα εγώ ως αμελητέα ποσότητα αυτής της πόλεως, απευθυνόμενος προσωπικά στον σεβαστό μας γιατρό, τον ΚΥΡΙΟ Γιώργο Σούρλα, η προσωπικότητα του οποίου χωρίς υπερβολή και μεανεξίτηλη σφραγίδα κατέχει την πανελλήνια έξωθεν καλή μαρτυρία, θέλω να τον παρακαλέσω να παρέμβει στο θέμα της Σοφίας Βέμπο, προκειμένου να βρεθεί λύση και στο κενό της βάθρο τοποθετηθεί μια νέα προτομή της.

Ανατρέχω σε εκείνον επειδή η δική του ευαισθησία και ο δικός του πιστικός και με μεγάλη βαρύτητα λόγος – αν αναλογιστούμε τα όσα μέχρι σήμερα έχει προσφέρει-θα διεγείρει συνειδήσεις και γρήγορα μια νέα προτομή της εθνικής μας τραγουδίστριας θα δούμε στο κενό της βάθρο στο οποίο ευτυχώς και τώρα σε συχνά χρονικά διαστήματα όλοι μας βλέπουμε τοποθετημένα πανέμορφα τριαντάφυλλα.

Τον ευχαριστώ, σας ευχαριστώ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου