ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Περιοδεύοντας σε χώρες της Ευρώπης

περιοδεύοντας-σε-χώρες-της-ευρώπης-836590

Του Χρήστου Μηλίτση

ΑΠΟ ΤΗ ΒΑΡΚΕΛΩΝΗ ΣΤΗ ΓΡΑΝΑΔΑ. Από τη Βαρκελώνη πορεία προς Ταραγκόνα-Βαλέντσια. Επισκεφτήκαμε εδώ το Πύργο Μισιλέτ, τη Μητρόπολη. τα ανάκτορα Χεντραλιντάτ την κεντρική αγορά και τη Λόγκα λα Στρίτ που γίνεται η αγορά μεταξιού και φτάσαμε στη Γρανάδα. Ωραία πόλη με θαυμαστούς κήπους και σπουδαία αραβουργήματα. Η ονομασία της προέρχεται από τα ρόδα (τριαντάφυλλα) που οι Ισπανοί τα ονομάζουν Γρανάδα. Διατηρεί τον παλιό γραφικό χαρακτήρα της, με τα πολλά και περίφημα για την καλλιτεχνική αξία αραβικού ρυθμού κτίρια. Ανάκτορα Αλάμπρα-Χενεραλίφε είναι ένα σύμπλεγμα ανακτόρων και πύργων και παρουσιάζει μεγάλη ποικιλία και συνθετικότητα. Αυτό που σώζεται σήμερα δεν καταλαμβάνει ούτε το ένα εικοστό των μεγάρων που περικλείονταν μέσα στα τείχη του φρουρίου Αλάμπρα. Είναι ένα από τα μεγαλόπρεπα δημιουργήματα του αραβικού πολιτισμού. Υπήρξε ιστορικό φρούριο και παλάτι των Μαυριτανών Βασιλέων της Γρανάδα.

Επιβλητική υψώνεται η Μητρόπολη με τις τεράστιες κολόνες και τα πολλά παρεκκλήσια. Επισκεφτήκαμε τα καταστήματα στο κέντρο της πόλης και τη συνοικία των γύφτων, Σάκρο-Μόvτε. Πολλοί απ αυτούς διαμένουν μέσα σε υπόγειες στοές που τρύπησαν στο Βουνό. Εδώ χορεύουν τον περίφημο χορό Φλαμίνκο. Είδαμε τους κόκκινους Πύργους (τόρες βερμέζος) του 11ου αιώνα και τον θαυμάσιο πύργο του Γιουσούφ του Α’. Στη μετώπη του σε μια αψίδα έχει σκαλισμένη μια ανοιχτή παλάμη και σε μια μικρότερη ένα σκαλιστό κλειδί. Στο παλάτι των Αράβων με τις πολλές σκαλιστές με αραβουργήματα αίθουσες, αίθουσα Συμβουλίου, το χρυσό δωμάτιο, αυλή μεντζoυάρ, το σεράι, αυλή μυρτιών, αυλή λίμνης με τα τρεχούμενα νερά και τους πίδακες.

Ο πύργος Χομάρες ύψους 45 μέτρων. Ο προθάλαμος της αίθουσας των πρεσβευτών και η πιο μεγάλη αίθουσα του Γιουσούφ του Α! Είδαμε τα δωμάτια του Καρόλου Κουϊντου και το σαλόνι της Βασίλισσας την αυλή των Μυρτιών και των λεόντων που είναι το πολυτιμότερο μνημείο τέχνης της Ισπανίας, τριγυρισμένα από γαλαρίες, κολώνες, αψίδες με αραβουργήματα, δαντελώματα, σταλακτίτες και την ονομαστή Βρύση με τα δώδεκα λιοντάρια. Οι άλλες Λος- Αλενκεράζες ρέγες (αίθουσα βασιλέων) Η Λος Xερμάνος η Μιρατόν ντε ταράχα, είναι όλες απερίγραπτες σε θαυμασμό, διάκοσμο και πλούτο. Οι κήποι Ζαρτέν λε Ταράχα Τελη- Πάρταλ με τα καταγάργαρα νερά είναι το κάτι άλλο που αφήνει έκθαμβο κάθε θεατή. Στο Παλάτσιο Κουϊντο στεγάζεται το Μουσείο Ισπανoμoυσoυλμανικής τέχνης και το Μουσείο καλών τεχνών με τις επτά μεγάλες αίθουσες.

Το Χανεραλίφε με τους γοητευτικούς Ανδολουσιακούς κήπους, με λιμνούλες, κανάλια, σιντριβάνια και σπάνια λουλούδια. ΚΟΡΔΟΒΑ. Από τη Γρανάδα πορεία προς Σάντα-Κρουζ Κόρδοβα. Η Κόρδοβα που λέγεται και Καρδούη είναι πρωτεύουσα της επαρχίας Ανδαλουσίας και είναι κτισμένη δίπλα το ποταμό Γουαλδαλκειβήρ. Ονομαστή για τον καθεδρικό ναό της που ήταν άλλοτε τέμενος των Αράβων. Είναι κάτι σαν τα 7 θαύματα των αρχαίων. Είναι τι τρίτο σε μέγεθος τζαμί στο κόσμο και το πρώτο στη Δύση, με τις πολλές κολώνες, το Πέργο- Αλμινάρ, την αυλή των πορτοκαλιών, την αίθουσα προσευχής με ένα δάσος από 850 κολώνες. Στο υπόγειο φυλάσσεται ο Θησαυρός της Μητρόπολης. Επισκεφτήκαμε το αρχαιολογικό Μουσείο, που είναι από τα αξιολογότερα της Ισπανίας και τo Μουσείο καλών τεχνών, την εκκλησία Τρινιντάντ με το μοναστήρι Αγία –Άννα, τα λίθινα λιοντάρια σπουδαία έργα τέχνης, το Μέγαρο Φουενσάντα, τη Πλατεία Σαν Χοσε-Αντώνιο με το μνημείο του Μεγάλου στρατηλάτη, την Εκκλησία του Αγίου-Φραντσίσκου και το παλιό νοσοκομείο του 16ου αιώνα.

ΣΕΒIΛΛΗ. Από την Κόρδοβα στη Σεβίλλη, βρίσκεται κοντά στον Ατλαντικό Ωκεανό, μέσα σε μια μεγάλη πεδιάδα και στην αριστερή όχθη του ποταμού Γουαλτακε6είρ. Έχει περίφημα κτίρια, όπως το Αλκαζάρ, το χρηματιστήριο (κάζα-Λίγκα) τα δημαρχιακό μέγαρο, το σπίτι του Πιλάτου, το Μουσείο. Ο καθεδρικός ναός είναι ο μεγαλύτερος της Ευρώπης μετά του Αγίου Πέτρου της Ρώμης. Περιλαμβάνει οκτώ κλίτη και 83 Βωμούς. Έχει μήκος 127 μέτρων πλάτος 88 και ύψος 22 μ. Μέσα στο ναό υπάρχει ο τάφος του Χριστόφορου Κολόμβου .Επισκεφτήκαμε τη συνοικία Σάντα-Κρουζ, τη Μητρόπολη Χέρα-Λίντα, την Κάζα-Λόγκα που στεγάζονται τα αρχεία των Ινδών. Το Τζαμί Χιραλιντάτ έχει ύψος 98 μέτρα και στη κορυφή του βρίσκεται το άγαλμα της πίστης. Στη Μητρόπολη υπάρχουν η Συνοδική αίθουσα Σαν-Χόσε-Καπίλα. Μονεμέντο, Σακραμέντο Σαν- Φραντσίοκο, Σαν -Avτώvιo. Σαν- Ντιάγκο. επισκεφτήκαμε το κέντρο της πόλης και το Αλκαζάρ Στο Αμεράντο- Βίκο υπάρχει μια πύλη στολισμένη με τα όπλα του Φιλίππου του Γ! Στη Πλάθα ντε- Τόρες είδαμε τη μεγαλύτερη αρένα της Ισπανίας. Έχει θέσεις για 14.000 θεατές. Τ ο Αλκαζάρ της Σεβίλλης είναι κάτι τι ξέχωρο και θαυμαστό. Εδώ υπάρχει το ανάκτορο της Mαρiας Παντίγια που έχει 3 διαμερίσματα. Την αίθουσα των πρεσβευτών. την αυλή των κούκλων, παρεκκλήσι Παπίλα και την αίθουσα του Καρόλου-Κουϊντου. Από τη λεωφόρου Μαρίας-Λουΐζας φθάσαμε στο ομώνυμο πάρκο με πολλά δέντρα, βρύσες και αγάλματα. Το σπίτι του Πιλότου κοντά στο ποτάμι είναι σχετικά μικρό. θαυμάσιος είναι ο χρυσός Πύργος, και συνέχεια πορεία για ΣΕΒΙΛΛΗ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου