ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Η αξία των ηλικιωμένων στην δομή της κοινωνίας

η-αξία-των-ηλικιωμένων-στην-δομή-της-κο-727316

Της Μαρίας Σταμούλη, υπεύθυνης του ΚΗΦΗ Βόλου

Τα γηρατειά είναι μια περίοδος στην ζωή των ανθρώπων όπου ο καθένας μας θα φτάσει αναπόφευκτα. Με δεδομένο ότι σε αυτή την περίοδο το άτομο δεν μπορεί να κάνει με ευκολία πράγματα που έκανε σε άλλες περιόδους της ζωής του και αρχίζουν να εμφανίζονται προβλήματα υγείας που ταλαιπωρούν το ίδιο αλλά και την οικογένειά του πολλές φορές θεωρούμε ότι οι ηλικιωμένοι δεν μπορούν να προσφέρουν στο σύνολο και γίνονται βάρος στους άλλους.

Σε αυτή την περίπτωση κανείς δεν λαμβάνει υπόψη το σύνολο της προσφοράς του ηλικιωμένου μέχρι να φτάσει στην ηλικία που βρίσκεται και την ανεκτίμητη προσφορά του όντας ηλικιωμένος στα παιδιά και τα εγγόνια του. Ωστόσο η συνοχή της οικογένειας στην Ελλάδα στηρίζεται στις υπηρεσίες που προσφέρουν οι ηλικιωμένοι στα παιδιά και τα εγγόνια τους. Αυτοί βοηθάνε το ζευγάρι αναλαμβάνοντας υποχρεώσεις όταν και οι δύο γονείς εργάζονται, βοηθώντας στο διάβασμα των παιδιών εξοικονομώντας τους έτσι πολύτιμο χρόνο, φροντίζοντας για την επίλυση θεμάτων της καθημερινότητας (καθαριότητα, μαγείρεμα, κλπ), αλλά και οικονομικά συμβάλλοντας με τη σύνταξη τους και ενισχύοντας το ζευγάρι και τα εγγόνια.

Φτάνει όμως και η ώρα που οι ηλικιωμένοι χρειάζονται και αυτοί την συνδρομή και την συμπαράσταση των παιδιών τους για να στηριχθούν και τελικά αυτό δεν είναι παρά μόνο ένα μικρό αντίτιμο για την τεράστια προσφορά τους.

Το Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΚΗΦΗ) Βόλου, αποτελεί μια δομή που ασχολείται με την φροντίδα ηλικιωμένων με σημαντικά προβλήματα υγείας όπως άνοια, Πάρκινσον, κατάθλιψη, προσπαθώντας να ανακουφίσει τους φροντιστές των ηλικιωμένων αλλά και να συμβάλλει στη διατήρηση της υγείας, της κοινωνικότητας, της επικοινωνίας και εν τέλει του ευ ζην των ηλικιωμένων. Με πυξίδα τα ανωτέρω και κατανοώντας την ανάγκη των ηλικιωμένων να συμμετέχουν όσο γίνεται σε ψυχαγωγικές δραστηριότητες αλλά και με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ηλικιωμένων, 1 Οκτωβρίου, πραγματοποιήθηκε εκδήλωση με την συμμετοχή του Συνεταιρισμού Ατόμων με Αναπηρία «Ηλιοτρόπια» και των παιδιών του παιδικού σταθμού «Ορφέας». Η συνύπαρξη των ηλικιωμένων και των μικρών παιδιών αλλά και των ατόμων που καθημερινά υποστηρίζουν τη διαφορετικότητα τους με έναν τρόπο μοναδικό και θαυμαστό δημιούργησε μια χαρμόσυνη ατμόσφαιρα στην οποία συνέβαλε και η παρουσία καλεσμένων αλλά και της Προέδρου της ΚΕΚΠΑ – ΔΙΕΚ, κας Σοφίας Χάλαρη.

Η δομή ανήκει στην ΚΕΚΠΑ- ΔΙΕΚ και είναι συγχρηματοδοτούμενη από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος Θεσσαλίας 2014-2020 στον Άξονα Προτεραιότητας 2α «ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΙΚΑΝΟΤΗΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ–ΕΝΕΡΓΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗ».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου