ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Θρεπτικά συστατικά για την πρόληψη των φθινοπωρινών παιδικών ιώσεων

θρεπτικά-συστατικά-για-την-πρόληψη-τω-730900

Της Δωροθέας Πέρπερα,

εκπαιδευτικού /perpera.online

Ο κάθε γονιός έχει ως πρώτο μέλημα την υγεία του παιδιού του. Ένας ισχυρός οργανισμός είναι το κλειδί για ένα υγιές παιδί. Το σωστό λειτουργικά ανοσοποιητικό σύστημα προστατεύει και υπερασπίζεται το σώμα από τυχόν μόλυνση και οργανισμούς που παράγουν ασθένειες, όπως ιούς, βακτήρια και μύκητες. Η ρινική καταρροή, ο πυρετός και ο βήχας είναι κάποια από τα «συμπτώματα» που βιώνουμε ως φυσική αντίδραση ενός αδύναμου οργανισμού.

Τα φθινοπωρινά καιρικά φαινόμενα με την υγρασία, τις απότομες αλλαγές και τις αυξομειώσεις της θερμοκρασίας, κάνουν τον άνθρωπο ευάλωτο σε ασθένειες.

Τα παιδιά είναι πιο ευπαθή στις ιώσεις γενικά και τη γρίπη ειδικότερα σε σχέση με τους ενήλικες, καθώς το ανοσοποιητικό τους σύστημα δεν έχει ακόμη αναπτυχθεί πλήρως. Ιδιαίτερα τα παιδιά σχολικής ηλικίας και τα νήπια που παρακολουθούν βρεφικούς σταθμούς προσβάλλονται συχνότερα από οποιαδήποτε άλλη πληθυσμιακή ομάδα λόγω της συνύπαρξης πολλών παιδιών μέσα στις κλειστές σχολικές αίθουσες. Εκτιμάται ότι ένα παιδί θα αρρωστήσει από οκτώ έως δώδεκα φορές κατά τη διάρκεια του έτους, συνήθως επειδή κολλά την ίωση από τους φίλους του στο σχολείο. Τα σχολεία και οι βρεφονηπιακοί σταθµοί αποτελούν το ιδανικότερο περιβάλλον λόγω των συνθηκών συγχρωτισμού για τη μετάδοση ιογενών ή βακτηριακών λοιμώξεων.

Κύρια αιτία της κακής λειτουργίας του ανοσοποιητικού είναι η μη ισορροπημένη διατροφή. Εάν το παιδί σας αρρωσταίνει συχνά ή αν απλά θέλετε να τονώσετε τον οργανισμό του υπάρχουν θρεπτικά συστατικά που μπορούν να βοηθήσουν να θωρακίσετε το παιδί καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, ώστε να προλάβετε την εποχή των ιώσεων και της γρίπης (φθινόπωρο, χειμώνα και νωρίς την άνοιξη).

Ρωτώντας για να μάθουμε ως γονείς απευθυνθήκαμε στην κ. Καλλιόπη Σταθοπούλου, διαιτολόγο – διατροφολόγο, η οποία μας προτείνει λύσεις για να τονώσουμε μέσω της διατροφής το ανοσοποιητικό σύστημα των παιδιών μας.

Είναι πολύ σημαντική η σωστή και ισορροπημένη διατροφή του παιδιού που το βοηθά να ενισχύσει την άμυνα του οργανισμού του, διατροφή πλούσια σε βιταμίνες και αντιοξειδωτικά συστατικά (βιταμίνη C, β-καροτένιο, βιταμίνη E, λυκοπένιο και σελήνιο) που εμπεριέχονται στα φρούτα, στα λαχανικά.

Η βιταμίνη C είναι ένας από τους καλύτερους συμμάχους του οργανισμού. Θα τη βρείτε σε μεγάλες συγκεντρώσεις σε ωμές πιπεριές, ακτινίδια, μπρόκολο (στον ατμό), ωμό λάχανο, φράουλες, πορτοκάλια και χυμό ντομάτας.

Το β-καροτένιο συμβάλλει επίσης στην άμυνα του οργανισμού. Περιέχεται κυρίως σε φρούτα και λαχανικά με έντονο κίτρινο και πορτοκαλί χρώμα, όπως τα καρότα αλλά και η ντομάτα, και στα πράσινα λαχανικά, όπως το μαρούλι, το σπανάκι και το μπρόκολο.

Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Ε, όπως το ελαιόλαδο, οι ξηροί καρποί, τα σκουρόχρωμα φυλλώδη λαχανικά, είναι επίσης σημαντικές για την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Μικρές ποσότητες λυκοπένιου βρίσκονται στο καρπούζι, το πεπόνι και το γκρέιπφρουτ, αλλά, όσον αφορά στο διατροφικό λυκοπένιο, οι ντομάτες αποτελούν τη μοναδική πλούσια επιλογή, και ειδικότερα ο ντοματοχυμός και η τριμμένη ντομάτα (πολτός ή πουρές τομάτας).

Επίσης τα ω3 λιπαρά οξέα βοηθούν στην τόνωση του οργανισμού. Υπάρχουν σε λιπαρά ψάρια, όπως οι σαρδέλες, ο κολιός, το σκουμπρί, ο σολομός και η πέστροφα. Εκτός από τα ψάρια, ανιχνεύονται σε ξηρούς καρπούς, όπως στα φιστίκια, στο σουσάμι και κατά συνέπεια και στο σησαμέλαιο, καθώς και στο λιναρόσπορο.

Επιπλέον, τα προβιοτικά, δηλαδή τα «καλά» βακτήρια που υπάρχουν στο γιαούρτι, το ξινόγαλα και σε άλλα εμπλουτισμένα προϊόντα, συμβάλλουν στην ισορροπία της χλωρίδας του εντέρου και, σε συνδυασμό με τις βιταμίνες και τα μεταλλικά άλατα, κινητοποιούν το ανοσοποιητικό του σύστημα.

Σας παραθέτω κάποια παραδείγματα του πώς να εντάξετε κάποιες από τις παραπάνω βιταμίνες μέσω των τροφών στο ημερήσιο διαιτολόγιο του παιδιού σας.

Αμύγδαλα

Χάρη στη βιταμίνη Ε που περιέχουν, έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες και ταυτόχρονα ενισχύουν την φυσική άμυνα του οργανισμού μας. Επίσης, περιέχουν μαγνήσιο με αποτέλεσμα να δημιουργούν μια ασπίδα προστασίας από ιούς και βακτήρια.

Snack για το διάλειμμα: Σε ένα σακουλάκι αναμειγνύουμε αμύγδαλα με κορινθιακές σταφίδες -γνωστές για τη μεγάλη περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη C και σίδηρο. Το παιδί μας θα το λατρέψει!

Πιπεριές

Εκτός από το χρώμα που δίνουν στα φαγητά μας, είναι και πολύτιμοι σύμμαχοι υγείας: Περιέχουν πολύ μεγαλύτερη ποσότητα βιταμίνης C από τα γνωστά μας εσπεριδοειδή, καθώς επίσης και αντιοξειδωτικά που ενισχύουν αποτελεσματικά τη φυσική άμυνα του παιδικού οργανισμού.

Ψάξε, ψάξε δεν θα τη βρεις! Αν στο μικρό μας δεν αρέσουν οι πιπεριές, υπάρχει τρόπος να τις φάει, τις τρίβουμε και τις βάζουμε στη σάλτσα για τα μακαρόνια ή στα μπιφτέκια.

Γιαουρτάκι

Δεν πρέπει να λείπει από το εβδομαδιαίο διατροφικό πρόγραμμα. Το γιαούρτι λοιπόν εφοδιάζει με βιταμίνες του συμπλέγματος Β που βοηθούν στην καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος αλλά και προβιοτικά. Ένας από τους στόχους των τελευταίων είναι να εξουδετερώσουν πιθανούς παθογόνους μικροοργανισμούς που θα μπορούσαν να προκαλέσουν κάποια λοίμωξη στο γαστρεντερικό μας σύστημα. Ανάλογα με τις προτιμήσεις του μικρού μας, είτε το συνοδεύουμε με μέλι, ξηρούς καρπούς, κ.λπ. είτε του το προσφέρουμε στη γεύση που του αρέσει.

Στη σαρδέλα λέμε «ναι»

Και όχι μόνο στη σαρδέλα αλλά και στο σκουμπρί και στον κολιό και στη ρέγκα και γενικώς σε όλα τα θαλασσινά! Αυτά μας προσφέρουν μεταξύ άλλων, ψευδάργυρο ο οποίος ενδυναμώνει τα κύτταρα του ανοσοποιητικού μας συστήματος μειώνοντας τις πιθανότητες να προσβληθούμε από κάποια ίωση. Επίσης, ο ψευδάργυρος παίζει και αυτός σημαντικό ρόλο στην επούλωση των τραυμάτων.

Δεν ξεχνάμε: Εκτός από τα θαλασσινά, τον ψευδάργυρο τον βρίσκουμε και στο κρέας, κόκκινο και λευκό. Προσφέρουμε στο παιδί μας 2 φορές την εβδομάδα κρέας και άλλες τόσες ψάρι.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου