ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ με όραμα και λογισμό! (44 χρ. Κατοχής)

ενεργοι-πολιτεσ-με-όραμα-και-λογισμό-44-730907

(Στους μαθητές μου που ονειρεύονται και δεν βολεύονται)

Του Αδάμου Α. Μουζούρη, φιλόλογου – ιστορικού

Αγαπημένε μου αναγνώστη, μαζί μοιραστήκαμε χρόνια τώρα, καημούς, έγνοιες και οράματα για την Πατρώα Γη! Αυτή τη φορά θα μοιραστώ μαζί σου ένα ευλογημένο σεργιάνι που είχα την χαρά και την τιμή, μαζί με τον συγγραφέα Γιάννη Καλπούζο να περιδιαβώ την Ναύπακτο, την Ιερή Πόλη του Μεσολογγίου και την Λευκάδα!

«Η Τέχνη του Λόγου, (Λογοτεχνία) η ιστορική γνώση και η μυθοπλασία (Μυθιστόρημα) η πνευματικότητα αλλά και η αριστοκρατική σεμνότητα, (σύμφωνα με τον Βολτέρο αλαζονεία είναι η επίδειξη αρετών που δεν έχουμε ενώ αξιοπρέπεια είναι η γνώση των αρετών μας), η ευγένεια και η απλότητα (γνώρισμα των πραγματικά μεγάλων) συνθέτουν το αμάλγαμα του Γιάννη Καλπούζου, του σημαντικότερου μυθιστοριογράφου, ιστορικού και όχι μόνο, της εποχής μας με διαχρονική αξία. Το έργο του είναι «κτήμα εσαεί»! (το «Άγιοι και δαίμονες», είναι ήδη κλασικό έργο)!!

Τα παραπάνω, ειπώθηκαν αμέσως μετά την παρουσίαση του βιβλίου του, «Άγιοι και Δαίμονες», στο Βόλο το 2011, (17 Οκτωβρίου) και διαχρονικά τεκμηριώθηκαν μέσα από την δημιουργική πορεία του Γ. Καλπούζου και την καταγραφή των συγγραφικών του αρετών. Αρετές όπως η γλωσσική δεινότητα, με γλώσσα χυμώδη και κελαρίζουσα, ο λυρικός και επικός τόνος που συνάδουν με τον στοχασμό, η ιστορική διεισδυτικότητα, ως ομιλητής και συνομιλητής με την ιστορία, η μεγάλη έγνοια του για την ταυτότητα του Έλληνα, η άψογη διαγραφή των χαρακτήρων (ήθος) και ανάδειξη ιδεών, αρχών και αξιών (διάνοια), ο λόγος που χορταστικός συγκινεί και κεντρίζει τη φαντασία στο λίκνισμα της ποιητικής του χορδής των κρυφών, ορατών και αοράτων νοημάτων, .. η πλοκή που είναι περίτεχνα διαρθρωμένη με τη δέση (η ανέλιξη των γεγονότων από την αρχή μέχρι την κορύφωση), με την κορύφωση (εδώ ολοκληρώνεται η ανέλιξη των γεγονότων πριν την έκβασή τους) και με τη λύση (αποκατάσταση της τάξης; Λύτρωσης;) η ηθογραφική και ψυχογραφική του δεινότητα που παρόλο ότι η αγριότητα του πολέμου μεταλλάσσει τον άνθρωπο σε άγριο θηρίο που διψά σε αίμα, εκδίκηση και σάρκα, εξουσία και επιβολή αλλά ταυτόχρονα και σε δοκιμασία να παραμείνει Άνθρωπος με αξιοπρέπεια, συνέπεια και ήθος, εν τέλει με την στάση του εμπνέει την πίστη στις δυνατότητές του Ανθρώπου!

Δεν (ξέρω αν) χρειαζόμαστε ένα νέο Κίνημα Γουδιού, σίγουρα χρειαζόμαστε ένα νέο Διαφωτισμό! Για να συνειδητοποιήσουμε ότι είμαστε φορείς αλλά και συνεχιστές μιας διαχρονικής Ιστορικής και Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Για μια κοινωνία ουμανιστική! Για επαναφορά στην ζωή μας αρχών και αξιών: το κάλλος και το μέτρο, το ήθος και η αξιοκρατία, η ισονομία και η κοινωνική δικαιοσύνη, η αλληλεγγύη και το άνοιγμα στο συνάνθρωπό μας, η φιλία και η συναδέλφωση, … η Ανθρωπιά!

Αξίες διαχρονικές που λάμπρυναν και κόσμησαν τον Ελληνισμό. Ο κόσμος του φωτός είναι η αιώνιος, η Ελλάδα, ενώ ο κόσμος του σκότος είναι παροδικός, οι κατακτητές. Αξίες που διαμορφώνουν διαπροσωπικές σχέσεις που συντελούν στην ενεργό συμμετοχή των πολιτών για δημιουργία και πρόοδο!

Ένα νέο διαφωτισμό! Και μόνο η παιδεία μπορεί να τον κυοφορήσει. Το σεργιάνι που προανέφερα, έχει το μερτικό του αφού ήταν παιδευτικό!

Η αρχοντιά του Γ. Καλπούζου, (αξιοπρέπεια, ελεύθερο πνεύμα, ενάρετη ανδρεία, εξευγενισμένο ήθος) ορίζει την ποιότητα των ανθρώπων που είναι γύρω του. Έτσι λογικό ήταν οι επιτυχημένες παρουσιάσεις! Με πολύ κόσμο! Και εδώ θα σταθώ! Συνήθως μιλάμε για ποιότητα και δευτερευόντως για ποσότητα! Για την ποιότητα θα μιλήσω ή για να ακριβολογώ για την ποιοτική σχέση του Συγγραφέα με τον «αναγνώστη». Με την ανυπέρβλητη γοητεία της γραφής του κεντρίζει το ενδιαφέρον του αναγνώστη και μετουσιώνει την εν λόγω επιθυμία για αναγνώστες συνοδοιπόρους και συνταξιδευτές εν έργοις – πράξη. Με αγάπη και αμεσότητα, χωρίς ψιμύθια και φτιασιδώματα, με μόνο στολίδι την αλήθεια, την ειλικρίνεια. Και τούτο γιατί ο Γ. Καλπούζος έχει το τάλαντο να ομορφαίνει τις στιγμές και να σαγηνεύει με το ύφος και το ήθος του. Χωρίς αλαζονική στάση που «ψηλώνει» αλλά δεν μεγαλώνει τον Άνθρωπο.

Και είναι πολύ σημαντικό γιατί ο αναγνώστης – συνταξιδευτής στο χωροχρόνο, με τις πληροφορίες, την επικοινωνία, τον προβληματισμό και την αυτογνωσία μέσα από αξίες, αρχές, πρότυπα, στάσεις, συμπεριφορές. Εν τέλει με τη βοήθεια του Συγγραφέα μπορεί να διατυπώσει με λιτότητα και ακρίβεια καταστάσεις λανθάνουσες μέσα του, ένα πλήθος πράγματα, που τα νιώθει, αλλά δεν μπορεί, (οι περισσότεροι τουλάχιστον), να τα εκφράσει! «Βιωματικά» γίνεται ενεργός πολλαπλασιαστής του έργου του Συγγραφέα. Δεν συστήνει το έργο του Συγγραφέα αλλά το προωθεί! Και όπως ομολογούν με περηφάνια, συστήνουν ένα βιβλίο από ένα έργο που διάβασαν συνολικά! Συνοδοιπόροι πλέον και μέσα από τη δημιουργική άσκηση γίνονται συνδημιουργοί – συμμέτοχοι του πολιτισμού.

Αυτό εισέπραξα από τους αναγνώστες – συνταξιδευτές του, τόσο στο πρόσφατο σεργιάνι όσο και στις παρουσιάσεις που έγιναν στα Γιάννενα και στην Άρτα όπου είχα και πάλι την ευλογία να παρευρίσκομαι. Ένας στοχαστής που αντλεί δύναμη από τους συνταξιδευτές του και που υλοποιεί την επιθυμία τους για καινούργιο πόνημα – βιβλίο, αφού μετά από έρευνα και αναζήτηση με τη συγγραφική του δεινότητα τους το ανταποδίδει! Ο συγγραφέας – στοχαστής κοντά στο κοινό του συντελεί δημιουργική κοινωνική προσφορά! Αφουγκράζεται, συνδιαλέγεται, φωτίζει και συμβάλλει στην αυτοπραγμάτωση του ατόμου!

«Ως χαρίεν έστ’ άνθρωπος, όταν άνθρωπος ή» (Μένανδρος). Ο Γ. Καλπούζος είναι από εκείνους τους προικισμένους ανθρώπους, που πρέπει να ζήσεις χίλιες ζωές και να είσαι και τυχερός για να τους συναντήσεις. Είναι όμορφο να συναντάς ανθρώπους που σε πάνε και ένα βήμα παρακάτω!

«Πίσω δεν έχει το διάβα των Ανθρώπων

Πίσω τα χνάρια μένουν

Στέρεα και βαθιά

Το χρόνο να δαμάζουν».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου