ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Επιστήμη και θρησκεία μάς εξηγούν το σύμπαν

επιστήμη-και-θρησκεία-μάς-εξηγούν-το-σ-734384

Του Κων. Απ. Σουλιώτη, επ. λυκειάρχη

Ένας παλιός μου μαθητής – επιστήμονας τώρα και καλός οικογενειάρχης – σε μια συνάντησή μας, προ ημερών, μου είπε : «Θυμάμαι, κ. καθηγητά, ότι μια μέρα, εκεί στις παράγκες, που κάναμε τα μαθήματά μας, στη Νέα Ιωνία, μας διαβάσατε από μια αθηναϊκή εφημερίδα, νομίζω τα «ΝΕΑ», ένα άρθρο του διάσημου Γερμανού φυσικού και μηχανικού, με σημαντική συμβολή στη δημιουργία βαλλιστικών πυραύλων, που μετέφεραν αστροναύτες στη σελήνη, ΒΕΡΝΕΡ ΦΟΝ ΜΠΡΑΟΥΝ υπό τον τίτλο «ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΜΑΣ ΕΞΗΓΟΥΝ ΤΟ ΣΥΜΠΑΝ». Από τότε, κ. Καθηγητά μου έμειναν τα λόγια και οι απόψεις του ΜΠΡΑΟΥΝ μέσα στην ψυχή μου• μήπως το έχετε αυτό το άρθρο; Αν το έχετε θα σας παρακαλούσα να μου το δώσετε σε φωτοτυπία. Το έχω, του είπα και θα σας το δώσω.

Η ανάμνηση αυτή του μαθητού μου με συγκίνησε πάρα πολύ, του έδωσα φωτοτυπημένο το άρθρο, αλλά ταυτόχρονα σκέφτηκα να το δημοσιεύσω στην τοπική μας εφημερίδα.

Στη συνέντευξή του, τον Σεπτέμβριο του 1966, στην εφημερίδα τα «ΝΕΑ», ο Βέρνερ Φον Μπράουν καταθέτει τα εξής : «Οι πιο ισχυρές δυνάμεις που διαμόρφωσαν τον πολιτισμό μας σήμερα είναι η επιστήμη και η θρησκεία. Με την επιστήμη ο άνθρωπος μαθαίνει πολλά για τα μυστήρια της δημιουργίας. Με τη θρησκεία θέλει να γνωρίσει τον Δημιουργό.

ΤΙΠΟΤΑ δεν γίνεται ανεξάρτητα και χωρίς λόγο. Μου είναι αδύνατο να φανταστώ ότι ένας επιστήμονας δεν αναγνωρίζει ότι υπάρχει μια υπέρτατη λογική πίσω από την ύπαρξη του Σύμπαντος.

Η ΕΠΙΣΤΗΜΗ και Η ΘΡΗΣΚΕΙΑ είναι αδερφές. Και οι δύο επιδιώκουν τη δημιουργία ενός καλύτερου κόσμου. Ενώ η επιστήμη ζητά να ελέγξει τις δυνάμεις της φύσεως γύρω μας, η θρησκεία ελέγχει τις δυνάμεις της φύσεως μέσα μας.

ΟΣΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ μαθαίνουμε για τη φύση τόσο πιο πολύ μας εκπλήσσει η τελειότητά της. Οι γνώσεις μας για του νόμους του σύμπαντος μας επέτρεψαν να στείλουμε ανθρώπους πέρα από το περιβάλλον μας, στο νέο πλαίσιο του διαστήματος και να τους επαναφέρουμε πάλι στη γη. Πρόκειται για ένα εκπληκτικό κατόρθωμα. Κι όμως, ουσιαστικά δεν κάναμε ως τώρα τίποτε άλλο από το να ανοίξουμε λίγο την πόρτα προς το σύμπαν.

Όσα είδαμε από τα μυστήρια του σύμπαντος επιβεβαιώνουν την άποψη για την παρουσία του Δημιουργού. Προσωπικά, έχω σχηματίσει την πεποίθηση για την παρουσία του. Πιστεύω στην Πατρότητα του Θεού και στην αδελφότητα του ανθρώπου. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι στη φύση η ύλη δεν μπορεί να καταστραφεί, αν δεν μετατραπεί σε ενέργεια. κανένα μόριο δεν μπορεί να εξαφανισθεί, χωρίς να αφήσει ίχνη. Η φύση δε γνωρίζει εξόντωση, αλλά μόνο μετασχηματισμό.

Για μένα η Αθανασία, είναι η συνέχιση της πνευματικής υπάρξεωςμετά τον θάνατο. Από την αυγή της ιστορίας, ο άνθρωπος άρχισε να πιστεύει στην αθανασία. Αυτό το στοιχείο υπάρχει στις πρωτόγονες πεποιθήσεις του ανθρώπου, αλλά και σε όλες σχεδόν τις θρησκείες. Αφού ο χρόνος είναι αθάνατος, η ιδέα της αθανασίας δεν μπορεί παρά να επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους.

Η ψυχή του ανθρώπου είναι εκείνη που τον ξεχωρίζει από το κτήνος. Δίχως την ψυχή δεν θα μπορούσε να καταπιαστεί με τα αιώνια προβλήματα. Σήμερα, χιλιάδες επιστήμονες σε όλο τον κόσμο προσπαθούν να καταλάβουν την καταγωγή και τη φύση της λειτουργίας του Σύμπαντος, καθώς επίσης και την τάξη του και το φαινόμενο που παρουσιάζει. Το να πούμε ότι μόνος σκοπός της επιστήμης είναι ν’ ανακαλύψει τους νόμους της φύσεως και να αυξήσει τον έλεγχο του ανθρώπου επί των φυσικών δυνάμεων, δεν αρκεί σαν μία αποκλειστική εξήγηση της επιστήμης.

Η ΑΝΤΙΛΗΨΗ για την επιστήμη έχει πάρει μεγάλη έννοια. Η πρώτη ύλη της επιστήμης ήταν τα πειράματα. Σήμερα, όμως, οι επιστήμονες αναζητούν να αποκαλύψουν την υπέρτατη αλήθεια και οι επιστημονικοί νόμοι είναι απαραίτητοι για τις παρατηρήσεις τους. Οι νόμοι αυτοί δεν ελέγχουν την πραγματικότητα, αλλά προσπαθούν απλώς να την εξηγήσουν. Συνεπώς, και οι νόμοι πρέπει να αλλάζουν όταν αποκαλύπτεται νέα γνώση.

Η ΑΛΗΘΕΙΑ δεν είναι στατική. Για κάθε νέα απάντηση ανακύπτουν πολλά νέα ερωτήματα. Η επιστήμη απέκτησε ευρύτερα σύνορα σε πολλά πεδία. Ο ατομικός πυρήνας γίνεται διαρκώς περισσότερο αινιγματικός. Η καταγωγή και η σύνθεση του Σύμπαντος αποτελούν μεγάλο μυστήριο. Ακόμη και αυτούς τους ζωντανούς οργανισμούς δεν μπορούμε καλά-καλά να τους καταλάβουμε. Μπροστά μας ανοίγεται τώρα ο αιώνας της επιστήμης.

ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ να αναγείρουμε τείχος ανάμεσα στην επιστήμη και στη θρησκεία. Πολλά πράγματα μπορούμε να τα εξηγούμε μόνο με την πίστη. Πρέπει να πιστεύουμε για κάθε πείραμα και πρέπει να καταλαβαίνουμε τη σημασία του.

Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ είναι ο παρατηρητής του σύμπαντος. Αυτός κάνει τα πειράματα και αναζητεί την αλήθεια, αλλά δεν είναι μόνο θεατής. Συμμετέχει στην εξέλιξη της δημιουργίας. Είναι προϊόν αυτής της δημιουργίας που επηρεάζεται από τα θαύματά της. Υπάρχουν πολλά μυστήρια για να μπορέσουμε να λύσουμε. Η επιστήμη θα μπορέσει να αποκτήσει δυνάμεις για ν’ ανοίξει έναν χρυσό αιώνα για το ανθρώπινο γένος.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου