ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Επιστολή προς την Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

επιστολή-προς-την-πρυτανεία-του-πανεπ-735217

Του Σταύρου Μητσικώστα

Οπως κάθε Βολιώτης, νιώθω κι εγώ μεγάλη χαρά και συγκίνηση για τη συμπλήρωση τριάντα χρόνων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας που γιορτάζεται στις 3 Οκτωβρίου, ημέρα που έγινε η ίδρυση ενός Πανεπιστημίου που κατόρθωσε να γίνει ένα από τα πρώτα της χώρας και πιστεύω πως επί των ημερών σας θα συνεχίσει την ανοδική πορεία του.

Με την επιστολή μου αυτή θα ήθελα να σας γνωρίσω τον δεκαετή αγώνα που έγινε πριν την ίδρυσή του. Τον αγώνα που έδωσαν φορείς και άτομα της πόλης του Βόλου για να φτάσουμε στην ευτυχή ίδρυση του Πανεπιστημίου. Στον Βόλο τότε λειτουργούσε Σχολή Υπομηχανικών (τριετής), οι απόφοιτοι της οποίας ήταν περιζήτητοι σε όλη τη χώρα για τα προσόντα τους. Λειτουργούσε επίσης διετής Σχολή Ηλεκτρολόγων – Φρεζαδόρων – Υδραυλικών σε ιδιόκτητο κτίριο με αίθουσες διδασκαλίας, αλλά και εργαστήριο πλήρως εξοπλισμένο με φορέα και έξοδα του Επαγγελματικού Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Βόλου (δυστυχώς οι σχολές αυτές καταργήθηκαν μόλις ο Ανδρέας Παπανδρέου ανέλαβε την πρωθυπουργία).

Το Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου που ήμουν γραμματέας του προεδρείου, καθώς και το Νομαρχιακό Συμβούλιο Μαγνησίας με ψηφίσματα επανειλημμένα ζητούσαν την ίδρυση Πανεπιστημίου στον Βόλο, δεδομένου ότι στη Λάρισα λειτουργούσε τότε ΚΑΤΕΕ (αντίστοιχο των σημερινών ΤΕΙ).

Ο υφυπουργός Υγείας Νίκος Μπρισίμης έκανε αγώνα για την ίδρυση της Ιατρικής Σχολής στον Βόλο.

Ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Μαγνησίας Αρης Τσαλαπάτας καθώς και τα μέλη του με τεκμηριωμένες θέσεις ζητούσαν την ίδρυση Σχολής Μηχανολόγων Μηχανικών.

Ο δημοσιογράφος της «Καθημερινής» Γιάννης Φατσής έκανε αγώνα για το δίκαιο αίτημα της ίδρυσης Πανεπιστημίου στον Βόλο.

Το 1980 που η χώρα οδηγείτο σε εκλογές, ο τότε πρωθυπουργός Γεώργιος Ράλλης περιοδεύοντας στη χώρα ενόψει εκλογών ήρθε στον Βόλο, στα γραφεία της Ν. Δημοκρατίας και σε σύσκεψη που παρίσταντο ο τότε βουλευτής Ιωάννης Αντωνόπουλος, ο πρόεδρος της Νομαρχιακής Επιτροπής Γεώργιος Αντωνόπουλος και ο γράφων την παρούσα επιστολή, γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής της Ν.Δ. ανταλλάχθηκαν απόψεις για το καλό του κόμματος και της χώρας. Εμείς οι παριστάμενοι ζητήσαμε από τον πρωθυπουργό την ίδρυση Πανεπιστημίου στον Βόλο, γνωρίζοντάς του το δεκαετές αίτημα των φορέων, αλλά και προσωπικοτήτων του Νομού. Ο πρωθυπουργός μάς απάντησε ότι θα το σκεφτεί.

Στην ομιλία του ο Γεώργιος Ράλλης στον λαό του Βόλου από το μπαλκόνι του Δημαρχείου της πόλης, ανέλυσε την κατάσταση που βρισκόταν η χώρα, τα μέτρα που έπρεπε να ληφθούν τόσο από το Κράτος όσο και από τον ιδιωτικό τομέα για την έξοδο της χώρας από την κρίση. Η ομιλία κράτησε σαράντα λεπτά και καθώς έφτανε στο τέλος της, ευρισκόμενος δίπλα του, του υπενθύμισα το ζήτημα της ίδρυσης του Πανεπιστημίου στον Βόλο. Τότε λίγο πριν λήξει η ομιλία έκανε την πολυαναμενόμενη εξαγγελία της ίδρυσης του Πανεπιστημίου, κάτι που ενθουσίασε τους κατοίκους της περιοχής και έγινε πρώτη είδηση στον τοπικό και αθηναϊκό Τύπο.

Τις εκλογές κέρδισε ο Ανδρέας Παπανδρέου, ο οποίος τελικώς εξήγγειλε μετά από δύο χρόνια το 1988 την ίδρυση του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, καθώς υπήρχε ανάλογο αίτημα και από τους κατοίκους της Λάρισας. Ετσι το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας θα είχε τέσσερις σχολές στον Βόλο και την Ιατρική Σχολή στη Λάρισα. Διόρισε την πρώτη διοικούσα επιτροπή με πρόεδρο τον κ. Παντελή Λαζαρίδη και έτσι ξεκίνησε η πορεία του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, μια πορεία ανάπτυξης και προόδου, παρά τις πολλές δυσκολίες. Είναι μεγάλη συγκίνηση για μας τους παλιούς που το όραμά μας έγινε μια αυτονόητη πια πραγματικότητα και που στην πόλη μας υπάρχει ένας φάρος παιδείας και πολιτισμού.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου