ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Οι έλληνες της Διασποράς η μεταμνημονιακή εποχήκαι η επέτειος της ελληνικής επανάστασης

οι-έλληνες-της-διασποράς-η-μεταμνημον-745292

Του Δημήτρη Αντωνίου, Καθηγητή Αγγλικής

aglo.[email protected]

Η ΄΄ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ΄΄ της 20-8-2018 φιλοξένησε άρθρο του κ. Κων/νου Δροσάτου, Επίκουρου Καθηγητή Φαρμακολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Temple της Φιλαδέλφειας στις ΗΠΑ, υπό τον τίτλο ΄΄Η ώρα της απογραφής για την διασπορά΄΄, το οποίο στη συνέχεια το παρουσιάζουμε στην ολότητά του, ωστόσο παραθέτω και τα δικά μου σχόλια, μιας και συμβαίνει να έχω κάποια άμεση σχέση με τον ελληνισμό της διασποράς.

Α. Ας αρχίσουμε με το δικαίωμα της ψήφου των Ελλήνων της διασποράς και της αριστερής ελληνικής κυβέρνησης, η οποία ηθελημένα και πεισματικά αρνείται να προσφέρει στους απόδημους Έλληνες αυτό το δικαίωμα, αλλά όταν προκύπτει κάποια καταστροφή ή θεομηνία η ίδια κυβέρνηση στρέφεται στους Έλληνες της διασποράς για βοήθεια, το πλέον πρόσφατο παράδειγμα η καταστροφή στο Μάτι της Ανατολικής Αττικής.

Β. Η Ελλάδα ήδη εισήλθε στην μεταμνημονιακή περίοδο και οι επενδύσεις στη χώρα είναι περισσότερες αναγκαίες και απαραίτητες όσο ποτέ άλλοτε. Οι Έλληνες της διασποράς, υπό προϋποθέσεις, θα ήταν διατεθειμένοι να επενδύσουν στη μητρόπολη πατρίδα τους. Υπάρχουν Έλληνες της διασποράς, κυρίως στις ΗΠΑ, που συγκαταλέγονται μεταξύ των πολυεκατομμυριούχων και πολυδισεκατομμυριούχων που θα ήταν διατεθειμένοι να επενδύσουν στην πατρίδα τους και ιδιαίτερα στην πατρίδα των γονέων τους ή των προγόνων τους, αλλά όχι σε μία κυβέρνηση που στερεί τα θεμελιώδη εθνικά δικαίωματα της ψήφου των γονέων τους και των προγόνων τους.

Γ. Σε περίπου δύο χρόνια από φέτος η Ελλάδα θα γιορτάσει τα 200 χρόνια της ανεξαρτησίας της και στους Έλληνες της διασποράς αυτή η επέτειος έχει πολύ μεγάλη σημασία, πολύ περισσότερη σημασία από ότι έχει για το μέσο Έλληνα που δεν έζησε ποτέ μακριά από την πατρίδα του και δεν χρειάστηκε ποτέ να παλέψει για την εθνικότητά του, τη γλώσσα του, τη θρησκεία του, την ελληνικότητά του. Η επέτειος της Επανάστασης είναι μία χρυσή ευκαιρία για την οποιαδήποτε κυβέρνηση της Ελλάδας να προσελκύσει τους πανταχού Έλληνες της γης να γιορτάσουν την ανεξαρτησία της μητέρας πατρίδας.

Για τους Έλληνες της διασποράς αυτή η επέτειος έχει μία πολύ ιδιαίτερη και ξεχωριστή σημασία, ειδικά μετά την οικονομική κρίση που χτύπησε την Ελλάδα για αρκετά χρόνια και οι Έλληνες της διασποράς για πρώτη φορά στη ζωή τους δεν αισθανόταν και πολύ υπερήφανοι για την πατρίδα τους.

Δ. Η Περιφέρεια Θεσσαλίας ως μία οντότητα πρέπει η ίδια να αναλάβει πρωτοβουλίες για τον εορτασμό αυτής της επετείου, πέραν από την ελληνική πολιτεία, η Περιφέρεια πρέπει να φροντίσει πώς θα προσεγγίσει να προσφέρει στους Θεσσαλούς της διασποράς να επισκεφθούν τη γη των προγόνων τους και πολύ περισσότερο τους χιλιάδες Έλληνες Θεσσαλούς που εγκατέλειψαν την πατρίδα τους τα τελευταία χρόνια λόγω της κρίσης.

Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού είχα την ευκαιρία να συνομιλήσω με αρκετούς πρώην μαθητές μου που σήμερα διαπρέπουν τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Αμερική, σχεδόν σε όλους τους τομείς και όλοι τους εξέφρασαν την επιθυμία να βοηθήσουν τον τόπο τους από οποιαδήποτε θέση και αν βρίσκονται.

Ωστόσο οι τοπικές κοινωνίες θα πρέπει να τους προσκαλέσουν, να τους αναγνωρίσουν και να ζητήσουν τη βοήθειά τους. Δυστυχώς οι τοπικές κοινωνίες αγνοούν τα επιτεύγματα των παιδιών τους στο εξωτερικό και ποτέ δεν σκέφτηκαν να τους αξιοποιήσουν. Κάθε περιοχή της περιφέρειας θα έπρεπε ήδη να προγραμματίζει τον εορτασμό της επετείου και τη συμμετοχή των Ελλήνων της διασποράς.

Ακολουθεί το άρθρο της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ

Η ώρα της απογραφής για τη Διασπορά

ΠΟΛΙΤΙΚΗ 19.08.2018

Η ​​Ελλάδα ετοιμάζεται να εισέλθει στη μεταμνημονιακή περίοδο. Πέραν της συζητήσεως για τον ρόλο των επιτηρητών θεσμών σε αυτή την περίοδο, απουσιάζει η συζήτηση σχετικά με το νέο «σχέδιο πλεύσης» της χώρας αλλά και την αναγκαία επένδυση στα τακτικώς επικαλούμενα αλλά ασαφώς προσδιορισμένα συγκριτικά πλεονεκτήματά της.

Τα δέκα τελευταία χρόνια συνέβησαν αλλαγές στην Ελλάδα που αλλοίωσαν την ανθρωπογεωγραφία της χώρας. Η μείωση μισθών και συντάξεων, η εκτόξευση της ανεργίας των νέων, η υπερφορολόγηση της επιχειρηματικότητας, η υποχρηματοδότηση της έρευνας και η συρρίκνωση των δημοσίων δαπανών για θεμελιώδη κοινωνικά αγαθά, όπως η Υγεία και η Παιδεία, οδήγησαν στο εξωτερικό εκατοντάδες χιλιάδες Ελληνες παραγωγικής ηλικίας.

Ο ανασχεδιασμός του μοντέλου λειτουργίας της χώρας πρέπει να συμπεριλάβει την οργανωμένη μελέτη των αλλαγών που συνέβησαν στο ανθρώπινο δυναμικό και της γεωγραφικής αναδιάταξής του. Η αξιοποίηση των άριστων στοιχείων που η χώρα διαθέτει εντός και εκτός αυτής χρειάζεται να αποτελέσει τον πυλώνα του σχεδίου ανασυγκρότησής της.

Η αξιοποίηση αυτή, ωστόσο, προϋποθέτει τον αποτελεσματικό εντοπισμό τους. Η διαδικασία της απογραφής συνιστά κεντρικό εργαλείο γι’ αυτό. Μολονότι η εντός Ελλάδας απογραφή πραγματοποιείται τακτικά ανά δεκαετία, ποτέ δεν έχει γίνει συστηματική και επιστημονικά ορθή απογραφή του συνόλου των ανθρώπων ελληνικής καταγωγής που ζουν στο εξωτερικό. Γίνονται τακτικές αναφορές στη δύναμη του Ελληνισμού που βρίσκεται εκτός Ελλάδας και περιστασιακά παρουσιάζονται νούμερα, τα οποία ανταποκρίνονται σε πρόχειρους υπολογισμούς αμφίβολης αξιοπιστίας.

Με εξαίρεση αποσπασματικές καταγραφές συγκεκριμένων πληθυσμιακών ομάδων, ουδείς γνωρίζει με ακρίβεια τον αριθμό των Ελλήνων της Διασποράς και την κατανομή τους στον παγκόσμιο πληθυσμιακό, κοινωνικό και οικονομικό χάρτη. Μολονότι η παγκόσμια απογραφή ήταν ένα τεχνικά δύσκολο εγχείρημα στο παρελθόν, τα σύγχρονα ηλεκτρονικά τεχνολογικά μέσα επιτρέπουν την ασφαλή πιστοποίηση της ταυτότητας και της μοναδικότητας όσων απογράφονται. Αυτό, άλλωστε, έκανε η Αυστραλία των 20 εκατομμυρίων κατοίκων στην πρόσφατη ηλεκτρονική απογραφή του πληθυσμού της.

Η απογραφή των Ελλήνων του εξωτερικού συνιστά δράση υψηλής εθνικής σημασίας. Η αναλυτική αποτύπωση και επεξεργασία των σχετικών δεδομένων θα αναδείξει μηχανισμούς υποστήριξης των κοινωνικών αναγκών της χώρας και θα διευκολύνει τον εντοπισμό και την αξιοποίηση επιστημόνων και άλλων επαγγελματιών για ειδικούς εθνικούς σκοπούς. Επιπρόσθετα, θα πιστοποιήσει με αδιαμφισβήτητα στοιχεία την παρουσία Ελλήνων στις κοινωνίες του εξωτερικού, με προφανή οφέλη για τις διμερείς σχέσεις της Ελλάδας με τις χώρες αυτές. Τέλος, η διαδικασία καθ’ εαυτήν θα αποτελέσει μιας μορφής ανανέωση και ενδυνάμωση της σχέσης των Ελλήνων της Διασποράς με τη μητρόπολη.

Το 1987 και το 2004 δύο ελληνικές εθνικές ομάδες, στο μπάσκετ και το ποδόσφαιρο, αντίστοιχα, κατάφεραν για πρώτη φορά να γίνουν πρωταθλήτριες Ευρώπης. Αυτά τα σπουδαία αθλητικά επιτεύγματα συνέβησαν όχι γιατί οι ομάδες διέθεταν τους ακριβότερους παίκτες, αλλά γιατί οι προπονητές χαρτογράφησαν τα ταλέντα που διέθετε κάθε παίκτης ξεχωριστά και διαμόρφωσαν ένα συνολικό σχέδιο λειτουργίας της ομάδας χτίζοντας στις ιδιαίτερες ικανότητες του καθενός.

Το 2021 συμπληρώνονται 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση. Η Ελλάδα μπορεί να θέσει το έτος αυτό ορόσημο για την ολοκλήρωση της χαρτογράφησης του ανά τον κόσμο ανθρώπινου δυναμικού της. Η αξιοποίηση του δυναμικού αυτού θα είναι κρίσιμη ώστε η Ελλάδα να μην ξαναβιώσει επώδυνες εμπειρίες σαν αυτές της προηγούμενης δεκαετίας».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου