ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Περιβαλλοντικά παράσιτα

περιβαλλοντικά-παράσιτα-747259

Του Τάσου Γ. Καπουρνιώτη, αρχιτέκτονα

Χώρος, βεράντα 4ουορόφου.

Περιοχή, κέντρο απόκεντρο της πόλης.

Περιβάλλον,οργανωμένο με πολύ καλά φυτεμένο και συντηρημένο πράσινο..κεντημένο με λουλούδια

Μέρα, Κυριακή…

Καιρός, υπέροχος, ο καλός της εποχής (Σεπτέμβριος) δηλαδή ούτε πολλή ζέστη ούτε κρύο, γεγονός που ήταν φανερό γιατί ο κόσμος είχε φύγει (η ησυχία το πρόδιδε),εγκαταλείποντας την πόλη για τις εξοχές και τα περίχωρα.

Οι συνθήκες λοιπόν ιδανικές για καφέ, κουβέντα και χουζούρι…. ηρεμία.

Αμ δε!… Δεν είχαμε προλάβει να ανταλλάξουμε δυο κουβέντες όταν ένα ηχητικά βάρβαρο και ταυτόχρονα βασανιστικό αποτέλεσμα που δρούσε στο περιβάλλον γύρω μάς τα χάλασε όλα.

Μια απολίτιστη παρουσία, έκανε το πέρασμά της επικρατώντας των πάντων.

Κάποιος με λανθάνουσα συνείδηση, κινούμενος με ένα θορυβώδες παραλλαγμένο μηχανοκίνητο σύνολο, πάνω σε δύο ρόδες (το γνωστό «παπί»), αποδείκνυε το μέγεθος και το επίπεδο της παιδείας, του ζαμανφουτισμού αλλά και του εγωκεντρισμού του.

Ο θόρυβος συνηγορούσης και της γενικής ησυχίας εκνευριστικά ανυπόφορος, απαγορευτικός για ηρεμία.

Αυτό ήταν το φαινόμενο γενικεύτηκε, μετά από λίγο κυριακάτικα υπήρχε και συνέχεια, αρκετοί άλλοι άρχισαν να κάνουν το ίδιο λες και περίμεναν να γίνει η αρχή.

Η συνέχεια γνωστή, τους μηχανόβιους αντικατέστησαν οι σύγχρονοι χομπίστες αλλά και εκείνοι του δεύτερου ευκαιριακού μεροκάματου. Εξοπλισμένοι με κάθε είδους βοηθητικό μηχανοκίνητο εξοπλισμό (τριβεία, κλαδευτήρια, δραπανοκατσάβιδα, δράπανους, κομπρεσέρ κ.λπ.) βρήκαν την ευκαιρία να ασχοληθούν με τα χόμπι τους αδιαφορώντας για τους άλλους και κατά συνέπεια να παράγουν βάρβαρα, θόρυβο!

Αποτέλεσμα η ενόχληση φανερή, ανυπόφορη, που σιγά- σιγά μετατράπηκε σε οργή με πολλούς και ποικίλους αποδέκτες.

Γιατί όλα αυτά υπάρχουν και ενεργούν παράτυπα και κόντρα στους κανόνες γραπτούς και άγραφους που ρυθμίζουν την καλή και εύρυθμη λειτουργία αυτού που ονομάζουμε κοινωνικό «περιβάλλον».

Αντανακλαστικά ήρθαν στο μυαλό μου κάποιες σκέψεις τις οποίες θα σας μεταφέρω..

Ζούμε σε μια χρονική στιγμή πολιτιστικής ύπαρξης της χώρας, που η μοναδική φροντίδα των κυβερνώντων είναι η ατάλαντη και άκρως αντεθνική αντιμετώπιση, μιας ύπουλα κατασκευασμένης οικονομικής κρίσης αλλά και ταυτόχρονα μιας εξειδικευμένης προσπάθειας αποπροσανατολισμού, κοροϊδίας για την αποκόμιση κομματικών οφελών και την διατήρηση της Αρχής.

ΟΧΙ! Δεν θα γράψω πάλι εναντίον της κυβέρνησης, άλλωστε η ακαταλληλότητά της είναι πλέον γνωστή και απαυγάζει από κάθε της ενέργεια.

Απλά θα σχολιάσω συστημικές της αντιγραφές, από παράγοντες της πόλης μας.

Πιο πάνω αναφέρθηκα στο περιβάλλον καθημερινής διαβίωσης, που μολύνεται ασύστολα από κάθε λογής ενέργειες παράτυπες και αντιδεοντολογικές.

Στον Βόλο λοιπόν κάθε φορά που η περιβαλλοντική αρμονία για τον άλφα ή βήτα λόγο, παραβιάζεται στο μυαλό όλων έρχεται η ΜΚΟ συμπολιτών μας που δρα με το όνομα «Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας».

Συνήθως αντιδρούν άμεσα, επεισοδιακά κάνοντας την εμφάνισή τους σε συγκεντρώσεις και τα τοπικά ΜΜΕ.

Έχει γίνει πλέον συνήθεια, φαντάζει κάτι σαν ίδιο επαναλαμβανόμενο και αναμενόμενο προδιαγεγραμμένο γεγονός.

Συγκεκριμένα στον Τύπο κάθε φορά που συμμετέχουν, παρουσιάζεται μια φωτογραφία (η ίδια πάντα) να δείχνει κάποιους από αυτούς να μας κοιτούν με βλέμματα βλοσυρά, (λες και φταίμε εμείς) σαν μόνιμη λεζάντα ενδεικτική προϊόντος και αυτό κάθε φορά που αποφασίζουν να ανακοινώσουν καταγγελίες, συνήθως μόνο αυτές, κ.λπ., κ.λπ.

Καταγγελίες επιλεκτικά διαλεγμένες και συνήθως με αποδέκτες όσους που κατά την άποψή τους δεν συμφωνούν ή που αμφισβητούν τους σκοπούς τους.

Είναι μια αμαρτωλή ιστορία που ενώ χρήζει ελέγχου και είναι γνωστή σε όλους, εξακολουθεί να υπάρχει και να επαναλαμβάνεται.

Καταρχήν το περιβάλλον είναι μια υπόθεση πολύπλευρη και ανήκει σε όλους.

Η αρχή ύπαρξης και σύστασής του απλή και αφορά σε όλους μας, αφού σε αυτό διαβιώνουμε.

Για την περιφρούρησή του έχουν θεσπιστεί κανόνες και Νόμοι που τους διέπουν.

Είναι οι ίδιοι κανόνες που ορίζουν σε μικρογραφία και τη διαβίωση του καθένα μας στον ατομικό και κατ΄επέκταση στον οικογενειακό του χώρο.

Στον δικό μας χώρο την φροντίδα της οργάνωσης την έχουμε οι ίδιοι και κανένας δεν εξουσιοδοτείται να επέμβει στο πώς θα τον οργανώσουμε, αρκεί η οργάνωση αυτή να μη θίγει εμάς και τους γύρω μας.

Έτσι και στο ευρύτερο περιβάλλον η μόνη επέμβαση που θα έπρεπε να κάνουν οι συγκεκριμένοι είναι εκείνη της φροντίδας, της ενημέρωσης και της παρακολούθησης.

Το να κάνουν πολιτική εκμεταλλευόμενοι τη θέση τους και την υποτιθέμενη επιρροή και αίγλη που τους προσδίδει, είναι απαράδεκτο.

Η τελευταία τους εμφάνιση ήταν με τις δηλώσεις τους κόντρα στη Δημοτική Αρχή για θέμα που δεν αφορά άμεσα στο περιβάλλον αλλά τη διαχείριση φορέα που έχει να κάνει με αυτό, συγκεκριμένα τη ΔΕΥΑΜΒ.

Η θέση τους γενική και αόριστη χωρίς στοιχεία και αποδείξεις και κυρίως αντιπολιτευτική.

Το να μην εκτίθεσαι στην αποδοχή του κόσμου και να προβάλλεσαι εκμεταλλευόμενος τη θέση που ο ίδιος δημιούργησες είναι όχι λίγο αλλά πολύ αλαζονικό.

Κόπτονται για τη ΔΕΥΑΜΒ όταν για το προϊόν της,«το νερό», δεν έχουν κάνει καμιά πραγματική ενέργεια…

ΑΠΟΔΕΙΞΗ: Τα εκατομμύρια που διαθέτουμε για την ΑΓΟΡΑ!.. πόσιμου νερού.

Υπεραμύνονται της φροντίδας τους για εμάς, όταν ΔΕΝ έχουν κάνει το παραμικρό για τις κάθε είδους φονικές αιτίες γύρω μας, όπως οι ηχορυπάνσεις.

Έχουν βρει αιτία ύπαρξης και ενασχόλησης το είδος καυσίμου που χρησιμοποιεί η ΑΓΕΤ στις εγκαταστάσεις της τελευταία.

Για χρόνια όμως οι εγκαταστάσεις αυτές αποτελούσαν και αποτελούν τη μεγαλύτερη υγειονομική και αντιαισθητική πληγή της περιοχής, σχετικά τι έχουν κάνει;

Αδιαφορούν στην ουσία για τα αιωρούμενα σωματίδια, περιοριζόμενοι σε απλές ανακοινώσεις και όμως διεθνείς έρευνες έχουν συμπεράνει πως προκαλούν ανεπανόρθωτες βλάβες στην υγεία.

Ενδιαφέρονται για τα σκουπίδια όταν αυτά χρησιμοποιούνται για καύσιμη ύλη, δεν τους ενδιαφέρει όμως η διαμόρφωση της παιδείας όλων αυτών που τα δημιουργούν και πετούν παντού και όπου βρεθούν.

Όταν έχει αποδειχθεί πως τα σκουπίδια δεν μολύνουν μόνο όταν καίγονται αλλά και όταν πεταμένα παντού με τον καιρό γίνονται σκόνη ή όταν οι ουσίες τους επηρεάζουν τον υδροφόρο ορίζοντα.

Ως απλός πολίτης όπως και οι χιλιάδες άλλοι έχω σχηματίσει την εντύπωση πως οι συγκεκριμένοι ενδιαφέρονται επιφανειακά, αρκεί να ακούγονται να δείξουν ότι υπάρχουν.

Κάνουν την εμφάνισή τους κάθε φορά που προκύπτει κάποιο θέμα, καμιά προσπάθεια πρόβλεψης, ενημέρωσης.

Ο ρόλος τους δεν είναι να κατηγορούν πρόσωπα και αρχές, να δίνουν κατάρες, να κάνουν προβλέψεις για εκλογικά αποτελέσματα. Επιτέλους έχουμε βαρεθεί να βλέπουμε απαισιόδοξες φάτσες, ζούμε μια μιζέρια για την οποία δεν είμαστε υπεύθυνοι.

Θέλουμε νέες ιδέες, ΟΧΙ κατάρες…

Οι προσωπικές συνήθειες, συμπεριφορές, απόψεις δεν ενδιαφέρουν, ας τις κρατήσει ο καθένας για τον εαυτό του.

Έχουμε ανάγκη από χαμόγελα και αισιόδοξη, ταπεινή συνεργάσιμη προσφορά, φροντίδα.

Όταν όλα αυτά συνυπάρχουν έχουμε και αποτελέσματα!

Το περιβάλλον δεν δικαιοδοτεί και κυρίως δεν προσφέρεται για προεδρίες, καπετανλίκια, νταβατζιλίκια.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου