ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

To σαφάρι της Δύσης στα Σκόπια αποφέρει γεωπολιτικό θήραμα

to-σαφάρι-της-δύσης-στα-σκόπια-αποφέρει-747277

Του Ν. Ι. Μέρτζου, δημοσιογράφου – συγγραφέα

Την επομένη Κυριακή διεξάγεται στα Σκόπια το κρίσιμο δημοψήφισμα για τη συμφωνία των Πρεσπών και η Δύση κήρυξε πανστρατιά για την έγκρισή της. Μετά τον καταιγισμό υποσχέσεων, προτροπών και απειλών, όλα δείχνουν «ναι».

Ήδη, υπό την απειλή σαρωτικών ποινικών διώξεων στο εσωτερικό και την ασφυκτική πίεση των δυτικών, το εθνικιστικό κόμμα ΒΜΡO-DPMNE, που μετά δέκα χρόνια στην εξουσία, ασκεί την αξιωματική αντιπολίτευση υπέκυψε.

Την Τρίτη 11/9 κάλεσε τους οπαδούς του να μετάσχουν στο δημοψήφισμα και να ψηφίσουν κατά συνείδηση. Προηγουμένως είχε ταχθεί δημόσια υπέρ της ένταξης στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ, με την οποία συνδέεται άμεσα η συμφωνία των Πρεσπών.

Eν τω μεταξύ στις 7/9 επιφανή ιδρυτικά στελέχη του ΒΜΡΟ κάλεσαν τους οπαδούς να ψηφίσουν «ναι».

Στην κοινή δήλωσή τους τονίζουν: «Έχουμε πλήρη συνείδηση ότι η αποδοχή της συμφωνίας με την Ελλάδα είναι ιστορικής σημασίας ειδικά τώρα που βρισκόμαστε σε σταυροδρόμι. Το όνειρο της χώρας μας από την πρώτη ημέρα της ανεξαρτησίας της ήταν η ένταξη στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ».

Ο κύβος ερρίφθη. Και τον έρριψε η Δύση. Κορυφαίοι ηγέτες της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ καθώς επίσης Αμερικανοί υπουργοί επεσκέφθησαν διαδοχικά τα Σκόπια, συναντήθηκαν με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς και συνέστησαν δημόσια να υπερψηφισθεί η συμφωνία των Πρεσπών. Συνοψίζονται:

*1.8 Μάθιου Πάλμερ Αμερικανός βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών για την Ευρώπη και την Ευρασία. «Η συμφωνία των Πρεσπών, μόλις επικυρωθεί, ανοίγει την πόρτα για ένα ευρωπαϊκό μέλλον στη Μακεδονία και στους πολίτες της. Η Α

αντιπολίτευση πρέπει να σκεφτεί στρατηγικά και να θέσει ως προτεραιότητά της το Κράτος».

*3.8 Ευρωπαϊκή Επιτροπή: «Καλούνται όλοι να διασφαλίσουν την εφαρμογή της συμφωνίας με την Ελλάδα».

*9.8 Κούρτις Σπαπαρότι, Αμερικανός στρατηγός, διοικητής των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη: «Η ένταξη στο ΝΑΤΟ δίνει τη δυνατότητα για ένα ελπιδοφόρο μέλλον στη Μακεδονία και θα έχει τεράστιες θετικές επιπτώσεις για την ασφάλεια και την ευημερία στην περιοχή. Η συμφωνία με την Ελλάδα αποτελεί θετικό παράδειγμα για τις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης».

*10.8 Φίλιπ Ρίκερ, πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στα Σκόπια: «Το δημοψήφισμα είναι μια ευκαιρία για όλους να δηλώσουν ότι θέλουν ένα θετικό μέλλον για τη χώρα σας».

*21-23.8 Ο υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων Νίκολα Ντιμιτρόφ επισκέπτεται επίσημα την Ουάσινγκτον όπου συναντάται με τον Αμερικανό ομόλογό του Μάϊκ Πομπέο, αρμόδιους για την Ευρώπη, Συμβούλους Εθνικής Ασφαλείας και κορυφαίους γερουσιαστές. ΄Ολοι χαιρετούν δημόσια τη συμφωνία των Πρεσπών. Γουές Μίτσελ αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών για την Ευρώπη και την Ευρασία. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν σθεναρά τη συνθήκη των Πρεσπών. Αναμένουμε ένα επιτυχημένο δημοψήφισμα στις 30 Σεπτεμβρίου».

*22.8 Η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ τηλεφωνεί στον ομόλογό της Ζόραν Ζάεφ: «Επιβεβαιώνω την στήριξη της Γερμανίας στη συμφωνία με την Ελλάδα. Το δημοψήφισμα αποτελεί κορυφαία δημοκρατική πράξη και θα εκφράσει την αποφασιστικότητα των πολιτών για το μέλλον της χώρας».

*25.8 Ο Ντιμιτρόφ παρουσιάζει τη συμφωνία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Γιοχάνες Χαν επίτροπος αρμόδιος για τη διεύρυνση: «Το δημοψήφισμα είναι επιλογή ανάμεσα στο μέλλον εντός της ΕΕ και στην απομόνωση».

*29.8 Κρίστιαν Ντάνιελσον, διευθυντής της Διεύθυνσης Διεύρυνσης και Γειτονικής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής: «Στις 30 Σεπτεμβρίου, οι πολίτες θα κάνουν μια επιλογή που θα διαμορφώσει το μέλλον της χώρας σας και αυτή η επιλογή θα έχει συνέπειες για τις μελλοντικές γενιές. Σας καλώ να ψηφίσετε στο δημοψήφισμα».

*1.9 Μάθιου Πάλμερ, αναπληρωτής υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ για την Ευρώπη και την Ευρασία: «Πιστεύω στη σοφία των Μακεδόνων πολιτών και είμαι πεπεισμένος ότι θα μπορέσουν να πάρουν τη σωστή απόφαση στο δημοψήφισμα».

*2.9. Τζέφρι Πάγιατ, πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα: «Μου έκανε εντύπωση ότι επιχειρηματίες από τη Θεσσαλονίκη στους οποίους δεν αρέσει η συμφωνία των Πρεσπών, συμφωνούν ότι η εφαρμογή της θα δημιουργήσει σημαντικές, νέες οικονομικές ευκαιρίες. Η λύση “ξεκλειδώνει” τις σχέσεις με τους βόρειους γείτονες».

*3.9 Κρίστιαν Χέλμπαχ, ειδικός εκπρόσωπος του γερμανικού ΥΠΕΞ: «Η συμφωνία με την Ελλάδα είναι μια ιστορική λύση και τώρα είναι η στιγμή που πρέπει να ληφθεί η σωστή απόφαση γιατί αλλιώς η χώρα σας μπορεί να κολλήσει ξανά. Είμαστε χαρούμενοι και έκπληκτοι ότι η κυβέρνησή σας κατάφερε να επιλύσει τη διαμάχη με την Ελλάδα. Αυτή είναι η καλύτερη είδηση που λάβαμε τα τελευταία χρόνια από τα Δυτικά Βαλκάνια. Για εμάς είναι πολύ σημαντικό να υλοποιηθεί αυτή η συμφωνία».

*5.9 Μάθιου Νίμιτς διαμεσολαβητής του ΟΗΕ: «Έχουν περάσει 25 χρόνια και μπορεί να περάσουν άλλα τόσα προτού έρθει μια νέα συμφωνία. Η μακροχρόνια αναμονή και η μη εφαρμογής της συμφωνίας είναι πολύ επικίνδυνη».

*6.9 Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ γράφει στον ομόλογό του Γκιόργκε Ιβάνοφ: «Η ιστορική συμφωνία των Πρεσπών επιλύει τη μακροχρόνια διένεξη για το ονοματολογικό με την Ελλάδα και ανοίγει τον δρόμο για την ένταξη της Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ. Η συμφωνία και η ένταξη της Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ θα ενισχύσει την ασφάλεια, τη σταθερότητα και την ευημερία σε ολόκληρη την περιοχή».

*6.9 Γενς Στόλτενμπεργκ, γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ: «Στο δημοψήφισμα θα αποφασίσετε εάν θα συμμετάσχετε στη διεθνή κοινότητα. Εναπόκειται στους πολίτες να αποφασίσουν. Είμαστε έτοιμοι να σας καλωσορίσουμε ως το 30ό μέλος μας. Πρόκειται για μια ευκαιρία που εμφανίζεται μια φορά στη ζωή για να γίνετε μέλος της διεθνούς κοινότητας με όλα τα οφέλη που φέρνει μαζί της».

*7.9 Ο καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς επισκέπτεται επίσημα τα Σκόπια: «Χαιρετίζω τον συμβιβασμό που επετεύχθη και καλώ τους πολίτες να συμμετάσχουν στο ερχόμενο δημοψήφισμα να ψηφίσουν «ναι» στη συμφωνία και «ναι» στην ευρωπαϊκή προοπτική της Μακεδονίας. Εμείς θεωρούμε ότι θα είναι θετικό αν υπάρχει μεγάλη συμμετοχή και θετική έκβαση του δημοψηφίσματος».

*7.9 Έντγκαρ Ρινκέβιτς υπουργός Εξωτερικών της Λετονίας, που ασκεί την Προεδρία της ΕΕ, συναντάται με τον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Κοτζιά: «Ελπίζουμε όλοι ότι θα ολοκληρωθεί η συμφωνία των Πρεσπών με την ένταξη της Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ. Θα αποκαλώ εφ΄εξής τη χώρα Βόρεια Μακεδονία».

*8.9 Στόλτενμπεργκ στην «Καθημερινή»: «Εάν η Ελλάδα δεν επικυρώσει τη συμφωνία των Πρεσπών θα χάσει την αξιοπιστία της».

*8.9 Η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ επισκέπτεται επίσημα τα Σκόπια: «Το δημοψήφισμα είναι μια ιστορική ευκαιρία που έρχεται μόνο μια φορά. Εκείνη την ιστορική ημέρα μη καθίσετε στο σπίτι. Ένα επιτυχημένο δημοψήφισμα είναι η ευκαιρία ώστε να ανοίξουν οι πόρτες για την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ. Τα μηνύματα από τις Βρυξέλλες δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως απειλή».

*9.9 Ρον Τζόνσον, Αμερικανός γερουσιαστής, κατά την επίσημη επίσκεψη στα Σκόπια: «Εκμεταλλευτείτε το δικαίωμά σας να ψηφίσετε στο δημοψήφισμα. Δώστε στους ηγέτες σας να καταλάβουν ότι υποστηρίζετε το ‘Εθνος σας και τα βήματα της χώρας στον δρόμο προς την Ευρω-Ατλαντική ολοκλήρωση».

Όλα τα ανωτέρω δείχνουν ότι το διακύβευμα του δημοψηφίσματος και της συμφωνίας των Πρεσπών είναι γεωπολιτικό. ΄Ηδη η εφημερίδα “Κομερσάντ” της Μόσχας, απηχώντας το Κρεμλίνο, συμπέρανε στις 4/9: «Τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος θα καθορίσουν τη νέα γεωπολιτική κατανομή στην περιοχή».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου