ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Εφυγαν τα χελιδόνια από τη Νέα Αγχίαλο

εφυγαν-τα-χελιδόνια-από-τη-νέα-αγχίαλο-751279

Του Γιάννη Τερψιάδη

Εφυγαν τα χελιδόνια, πήγαν στο καλό

Ημέρα σήμερα Τετάρτη, την αυγούλα στις 8

Δώδεκα του Σεπτεμβρίου, έτος το 18

Τα ευχόμαστε να έχουν ένα όμορφο καιρό

Για να φτάσουν όσα φύγαν, στον νέο τους προορισμό

Εκεί κάτω στη Σαχάρα, κάποιο βράδυ στις 8

Αγαπώ τα χελιδόνια διότι η προσφορά τους στον άνθρωπο είναι τεράστια, τρώγοντας μύγες κουνούπια και διάφορα άλλα ιπτάμενα έντομα, μας απαλλάσσουν από τα επικίνδυνα τσιμπήματα, ιδίως των κουνουπιών. Έτσι τα επέτρεψα να κτίσουν φωλιές στο σπίτι μου που είναι κοντά στην θάλασσα, δίπλα στον πεζόδρομο, ανατολικά και δυτικά αυτού, διότι προς το νότο είναι η βεράντα μου. Δύο τρεις μέρες πριν φύγουν, αρχίζουν και πετούν χαρούμενα πάνω από τις φωλιές τους, μπαίνουν μέσα, ξαναπετάν, ξαναμπαίνουν, ξαναπετάν.

Είναι χάρμα οφθαλμών να βλέπεις 10 χελιδόνια από την μια μεριά του σπιτιού σου και δέκα από την άλλη, παλιά και νέα γενιά, επί δύο τρείς μέρες να κάνουν αυτό το πράγμα. Την μέρα που πρόκειται να φύγουν, γύρω στις 8 το πρωί αρχίζουν και μαζεύονται από την ευρύτερη γειτονιά και κάθονται στα καλώδια του ΟΤΕ, που υπάρχουν μπροστά από την βεράντα μου, το ένα δίπλα στο άλλο.

Κάθε τόσο σηκώνονται και πετάν πάνω από τις φωλιές τους και ξανακάθονται. Κάποια στιγμή, ένα χελιδόνι σηκώνεται, προφανώς είναι ο αρχηγός, και αμέσως όλα μαζί το ακολουθούν με κατεύθυνση προς νότο. Το μεγάλο ταξίδι για την Νότια Σαχάρα έχει αρχίσει. Καλό σας ταξίδι γλυκά μου χελιδόνια. Θυμάμαι παλαιότερα που η οικογένειά μου είχε κατάστημα γεωργικών φαρμάκων, τα παιδιά παίζοντας μπάλα έσπασαν τα τζάμια της αποθήκης η οποία επικοινωνούσε με το κυρίως μαγαζί. Από τα σπασμένα τζάμια μπήκαν μέσα τα χελιδόνια και έκτισαν φωλιές.

Κάθε φορά που ερχόντουσαν έμπαιναν μέσα στο κυρίως μαγαζί, έκαναν μερικές στροφές και μετά πήγαιναν στις φωλιές τους. Το ίδιο γινόταν και όταν επρόκειτο να φύγουν, λες και ήθελαν να μας χαιρετίσουν. Τα περισσότερα πουλιά ταξιδεύουν την νύχτα και προσανατολίζονται από τα φώτα των πόλεων, τα αστέρια και την μαγνητική τους πυξίδα. Γι’ αυτό όταν τα φώτα των πόλεων είναι εκτυφλωτικά τα αποπροσανατολίζουν.

Τα χελιδόνια όμως και οι πελαργοί ταξιδεύουν μέρα, προσανατολιζόμενα από τον ήλιο, το ανάγλυφο του εδάφους και την μαγνητική τους πυξίδα. Επιστρέφουν δε πάντα στις ίδιες φωλιές. Σημειωτέον ότι η αναπαραγωγή τους γίνεται μόνον εδώ. Καλά πετάγματα λοιπόν καλά μου χελιδόνια στην νότιο Σαχάρα και του χρόνου την άνοιξη να μας ξανάρθετε.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου