ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Οι νόσοι των καρδιακών παθήσεων, οι αιτίες που τις προκαλούν και πώς θεραπεύονται

οι-νόσοι-των-καρδιακών-παθήσεων-οι-αιτ-753455

Από την ομιλία στα Κανάλια του καρδιολόγου κ. Νικολάου Μιχαλάκη

Του Χρήστου Μαυρομμάτη

Σε ομιλία, που πραγματοποιήθηκε στο Πνευματικό Κέντρο Καναλίων, ο γνωστός στο κοινό της Καρδίτσης καρδιολόγος κ. Νικόλαος Μιχαλάκης, προσκεκλημένος από το Μορφωτικό Σύλλογο Καναλίων, διευκρίνισε τις νόσους, που προσβάλλουν την καρδιά του ανθρώπου και τους τρόπους αποφυγής καρδιακών και εγκεφαλικών επεισοδίων.

Αυτοί οι απλοί και κατανοητοί δάσκαλοι –γιατροί, θα έπρεπε να στέλνονται από την πολιτεία, να οργώνουν όλη την Ελλάδα και να ενημερώνουν τους πολίτες, όπως οι γεωπόνοι τους αγρότες, για τους κινδύνους, που προκαλεί η τροφική λαιμαργία και η καθιστική ζωή στον άνθρωπο, ώστε να προλαμβάνουμε και να μειώνουμε τα αυξημένα, σήμερα, έξοδα υγείας από τα αυξημένα, καρδιακά και εγκεφαλικά επεισόδια και τους αιφνίδιους θανάτους, που η χώρα μας πολλά θα κερδίσει.

Ένας τέτοιος καρδιολόγος γιατρός είναι ο κ. Μιχαλάκης, ο οποίος με πολύ απλά λόγια, ιδιαίτερα κατανοητά και πειστικά, με πληθώρα διαφανειών, ανέλυσε τη λειτουργία του σπουδαιότερου οργάνου του ανθρώπινου οργανισμού, της καρδιάς, στο Πνευματικό Κέντρο Καναλίων, την 12/8/2018. Αυτή η αυτόματη αντλία με τις τέσσερες κοιλότητες, που εργάζεται συνεχώς και αδιάκοπα, από τη γέννησή μας μέχρι τον θάνατο, στέλνοντας με το αίμα, τροφή και νερό, με το δίκτυο των αρτηριών στα κύτταρα, μέχρι τα ακραία σημεία του σώματος μας και το επαναφέρει στην καρδιά με τις φλέβες, αφού το καθαρίσει και εμπλουτίσει, περνώντας το από το ήπαρ (συκώτι), κινδυνεύει από κληρονομικές και επίκτητες αλλοιώσεις, στο χρόνο της ζωής μας.

Στον ενδιάμεσο χρόνο της λειτουργίας της, οι επίκτητες αυτές επιδράσεις, προέρχονται από τις ανθρώπινες διατροφικές παρεμβάσεις, παρεμποδίζοντας το δίκτυο αποστολής αίματος, μέχρι τα ακραία τμήματα του οργανισμού μας, όταν δημιουργούνται ατροφίες και νεκρώσεις κυττάρων περιοχών του σώματός μας. Οι αιτίες, που αλλοιώνουν τη λειτουργία, πρώτα των αρτηριών της καρδιάς και ύστερα το άλλο δίκτυο κυκλοφορίας του αίματος, τόνισε ο κ. Μιχαλάκης είναι η αυξημένη χοληστερίνη στο αίμα και η αυξημένη αρτηριακή πίεση. Η αύξηση της χοληστερίνης προκαλείται από τη διατροφική μας λαιμαργία και την κατανάλωση υπερβολικών ποσοτήτων, ζωικών τροφίμων, κόκκινα κρέατα, λιπαρά, που έχουν κεκορεσμένα έλαια, λουκάνικα, χοιρινό κρέας, που έχει ενδιάμεσα λίπος κ.λπ. Οι λιπαρές αυτές τροφές, αυξάνουν την πιθανότητα να επικολλήσει το λίπος στα τοιχώματα των αρτηριών και φλεβών, στενεύουν τα αγγεία κυκλοφορίας του αίματος, ιδίως της καρδιάς και του εγκεφάλου, που είναι λεπτότερα και τα βουλώνουν, προκαλώντας τα εμφράγματα της καρδιάς και τα εγκεφαλικά.

Πώς τα προλαμβάνουμε και πώς τα αντιμετωπίζουμε, τα επεισόδια καρδιάς και εγκεφάλου, τόνισε, ο δάσκαλος γιατρός κ. Μιχαλάκης. Με την υγιεινή διατροφή. Τη μεσογειακή διατροφή με άφθονα λαχανικά και φρούτα, που έχουν ίνες και βιταμίνες. Να αποφεύγουμε τις λιπαρές τροφές, το κάπνισμα, που με τις 100 και πλέον βλαβερές ουσίες, προκαλούν αύξηση της χοληστερίνης και καρκίνο του αίματος, αλλά και το πολύ αλκοόλ, γιατί παραλύει τα κύτταρα, ενώ το λίγο, ένα ποτηράκι στο γεύμα, διευρύνει τα αγγεία και διευκολύνουν την κυκλοφορία του αίματος. Η άσκηση, επίσης, και η κίνηση διευκολύνει την κυκλοφορία του αίματος, να φτάσει στα άκρα του σώματος, γι αυτό πρέπει να αποφεύγεται η καθιστική ζωή. Συνιστάται συνεχής κίνηση και εργασία και ο αθλητισμός, κάνει πολύ καλή δουλειά και τα κέντρα γυμναστηρίων βελτιώνουν την κυκλοφορία του αίματος στον οργανισμό μας. Αλλά το καλύτερο είναι, το βάδισμα, τουλάχιστον μια ώρα την ημέρα, τονώνει την κυκλοφορία του αίματος σε όλο το σώμα μας.

Εν ανάγκη, τόνισε ο κ. Μιχαλάκης επεμβαίνουμε με φάρμακα. Τα αιμολυτικά φάρμακα, νερώνουν το αίμα και διευκολύνουν την κίνηση του αίματος μέσα στα αγγεία. Άλλα φάρμακα μειώνουν τη χοληστερίνη, που η υψηλή της περιεκτικότητα είναι δείκτης εμφραγμάτων. Αυτά συντελούν ώστε να απορροφάται καλύτερα η χοληστερίνη στο ήπαρ και να μειώνεται στο αίμα. Όλα αυτά τα φάρμακα, έχουν και ατομικές παρενέργειες, για τις οποίες πρέπει να ενημερώνουμε το γιατρό μας, για να τα αντικαθιστά αμέσως, γιατί τα προβλήματα, που προκαλούν είναι αναστρέψιμα. Η αρτηριακή πίεση αυξάνεται με αυξημένες ποσότητες αλατιού και πρέπει να ελέγχεται τακτικά. Οι τροφές, που παίρνουμε, τα λαχανικά, τα φρούτα, τα ψάρια και τα κρέατα, έχουν το αναγκαίο αλάτι για τον οργανισμό μας. Δεν χρειάζεται να προσθέτουμε κι άλλο. Συνήθως το αλάτι νοστιμίζει τις τροφές, αλλά πρέπει για την υγεία μας να το αποφεύγουμε. Η πίεση η μεγάλη πρέπει να κυμαίνεται μεταξύ 11-12-13 και η μικρή 6-7-8. Τέλος με τις χειρουργικές επεμβάσεις, αντικαθιστούμε τμήματα με μοσχεύματα των αρτηριών της καρδιάς και των αγγείων η τοποθετούμε πλέγμα στο εσωτερικό των αγγείων, ώστε να τις κρατούν ανοιχτές. Φυσικά έχουν όριο ζωής και αυτά θεωρούνται ότι παρατείνουν τη ζωή του πάσχοντος.

Έτσι ο κ. Μιχαλάκης, όχι μόνο κατέπληξε το πολυπληθές ακροατήριο, αλλά και το ωφέλησε, ώστε στο τέλος όλοι έσπευσαν να τον συγχαρούν και να τον ευχαριστήσουν για την απλότητα και κατανοητικότητα, που χειρίστηκε το πολύ σοβαρό πρόβλημα της καρδιάς, των νοσημάτων της, τις αιτίες των και τη θεραπεία τους, οι οποίοι κατευχαριστημένοι ευχήθηκαν και στον πρόεδρο του Μορφωτικού Συλλόγου κ. Αλέκο Χριστοδούλου, του χρόνου τον Αύγουστο να μας φέρει ισάξιο ομιλητή.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου