ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ πραγματικές και η σημασία τους

ειδησεισ-πραγματικές-και-η-σημασία-το-755462

Του Τάσου Γ. Καπουρνιώτη, αρχιτέκτονας

[email protected]

Ειδήσεις των ημερών πολλές……. Θα ασχοληθώ με δύο από αυτές.

Η μία:

Πρωτοφανής δικαστική απόφαση: Οικογένεια στη Θεσσαλονίκη θα δίνει 300 ευρώ σε γείτονες όποτε κάνουν φασαρία τα παιδιά.

Η άλλη:

Ο χαρακτηρισμός «έξυπνη πόλη», εκείνης της γειτονικής μας των Τρικάλων.

Θα έλεγα πως και οι δύο αντλούν αφορμές της καθημερινότητας, που ενώ θα έπρεπε να αποτελούν επακόλουθα του αυτονόητου, όμως παραξενεύουν, προκαλούν ειδικούς σχολιασμούς και κυρίως πρώτη είδηση.

Ας τις σχολιάσουμε λοιπόν μαζί.

Η πρώτη έχει να κάνει με την ΗΧΟΡΥΠΑΝΣΗ αλλά και κυρίως με αυτό που επαναλαμβάνω συνέχεια στις επιστολές μου, την παντελή έλλειψη ΗΘΙΚΗΣ ΤΗΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ.

Πριν περίπου ένα μήνα και κάτι είχαμε την φρικτή περίπτωση μετην καταστροφή ενός οικισμού και τις ανθρώπινες απώλειες από την φωτιά στο ΜΑΤΙ Αττικής.

Το δραματικό αυτό γεγονός εκ των υστέρων για μέρες αποτέλεσε έρευνα και αναζήτηση απόδοσης ευθυνών αλλά και απόδειξη του τρόπου δράσης των παραγόντων αυτής της χώρας.

Όντως υπάρχουν ευθύνες, αφού σε μια επικίνδυνη για πυρκαγιές εποχή αποδείχθηκε πως καμία πρόνοια, προγραμματισμός και κυρίως ικανότητα διαχείρισης του συμβάντος υπήρχε.

Για μένα κύρια αιτία που αποδεικνύεται εκ των γεγονότων, ήταν για άλλη μια φορά η βολεμένη κομματική αναξιοκρατία, γνωστή πληγή του συστήματος Διοίκησης.

Πληγή που δένει με τον μη εκσυγχρονισμό, την αδιαφορία λόγω μη αξιολόγησης, την γραφειοκρατία και το παλιομοδίτικο.

Αποτέλεσμα συνέπειες τραγικές αφού υπάρχουν κενά δράσης από την έλλειψη μέσων, εμπειρίας και κατά συνέπεια ικανότητας για πρόληψη και οργάνωση της εκάστοτε αντιμετώπισης.

Η καταστροφή στο ΜΑΤΙ σχολιάστηκε ποικιλοτρόπως, αποδεικνύοντας ταυτόχρονα και την υποκρισία του πολιτικού συστήματος.

Αναγκαστική αιτία του ενδιαφέροντος μια πρωτοφανής τραγική μαζική απώλεια ψυχών με αποτέλεσμα έντονο συναισθηματικό φόρτο και εντυπώσεις άμεσης επιρροής… από τον τρόπο που έγινε ο χαμός τόσων ανθρώπων και με μιας…

Όμως οι προαναφερθείσες ατέλειες υπάρχουν σε όλους τους τομείς της Δημόσιας διοίκησης και λειτουργίας, απλώς οι επιπτώσεις ενώ στο σύνολό τους είναι μεγάλες δεν εντυπωσιάζουν γιατί παρουσιάζονται μεμονωμένα.

Τα ψυχρά νούμερα των στατιστικών μιλούν για χιλιάδες άλλους που αφήνουν αυτόν τον κόσμο από ΒΛΑΒΕΡΕΣ ΑΙΤΙΕΣ θανάτου.

Αιτίες της ωμής καθημερινότητας και που παρόλα αυτά εξακολουθούν να παραμένουν και να δρουν ανενόχλητες και κυρίως με συνένοχους τους εκάστοτε κυβερνόντες, οποιασδήποτε μορφής και προέλευσης αλλά και εμάς τα ακούσια αλλά αδιάφορα θύματα, τους πολίτες.

Μια από αυτές αποδεδειγμένα και η ΗΧΟΡΥΠΑΝΣΗ (γεγονός 1ης είδησης).

Έχω γράψει και παλιότερα ότι πάρα πολλοί θάνατοι από εγκεφαλικά αλλά και άλλα νοσήματα οφείλονται αποδεδειγμένα στην κάθε μορφής ΗΧΟΡΥΠΑΝΣΗ.

Όπως άλλωστε δυστυχώς και σε πολλές άλλες αιτίες που όμως δεν είναι η στιγμή να τις σχολιάσω.

Το παράξενο είναι πως η σχετική Νομοθεσία προστασίας υπάρχει και όταν εφαρμόζεται αντί ικανοποίησης, προκαλεί χλευασμό και επικριτικό σχολιασμό.

Οι χιλιάδες αποδεδειγμένα σαν πιθανή αιτία απώλειες ποιον ενδιαφέρουν;… Ποιον συγκινούν;…. Μέχρι τώρα κανένα!…

Το φαινόμενο συνήθως παρουσιάζεται μεμονωμένα, άρα δεν εντυπωσιάζει, δεν πουλάει.

Π.χ. Υπάρχει ο Νόμος για τον θόρυβο που προέρχεται από τα παράνομα κυκλοφορούντα μηχανοκίνητα δίκυκλα, ποιος τον εφαρμόζει;…

Ο κάθε κομπλεξικός που ούτε καν ενδιαφέρεται αν ενοχλεί ακόμη και την μάνα του ή τους υπόλοιπους δικούς του, κυκλοφορεί ανενόχλητος στην πόλη, προσφέροντας τα εκκωφαντικά ντεσιμπέλ της κομμένης παράνομα εξάτμισης του μέσου επίδειξης της προσωπικότητάς του.

Μια μειοψηφία κοινωνικής ύπαρξης, η οποία όμως δεσμεύει παθητικά εκείνη της πλειοψηφίας.

Επίσης υπάρχει ο Νόμος που θεσπίζει τις ώρες κοινής ησυχίας, ποιος τον εφαρμόζει και αυτόν;.

Το χειρότερο στην περίπτωση είναι η έλλειψη αντίδρασης, η παθητική αποδοχή, ο συμβιβασμός.

Στο πλαίσιο αυτής της νοσηρής νοοτροπίας και η σύγχρονη διαβίωση με αντίκτυπο στην οικογενειακή παρουσία.

Ο καθένας νομίζει πως είναι μόνος και μπορεί να σνομπάρει όλους τους άλλους.

Έχει τόσο διαβρωθεί η σχετική άγραφη ηθική συμπεριφορά που η επαναφορά της στα θεμιτά πλαίσια να αποτελεί είδηση και μάλιστα για πολλούς αρνητική.

Το άλλο γεγονός που δημοσιεύτηκε σαν είδηση (2η), εκείνο του επικείμενου χαρακτηρισμού «έξυπνη πόλη» των Τρικάλων, έχω την άποψη ότι χαρακτηρίζει το επίπεδο και την κατάντια της χώρας.

Εφαρμογές που είναι τρόπος ζωής εδώ και χρόνια σε άλλες κοινωνίες του εξωτερικού, εδώ η ελάχιστη ποσοστιαία και μεμονωμένη εφαρμογή τους φαντάζει προτέρημα ικανό να χαρακτηρίσει μια πόλη.

Μια εφαρμογή της τεχνολογίας smartphone που ανεπίσημα έχει μπει στην ζωή όλων μας, προκαλεί εντύπωση που εφαρμόζεται (περίπου στο 10%) στις λειτουργίες μιας Δημοτικής Αρχής.

Επίσης ένας Νόμος εκείνος του 2008 που θέσπιζε την Εθνική απαγόρευση του καπνίσματος σε όλους τους κλειστούς δημόσιους χώρους, στην προκειμένη περίπτωση των Τρικάλων επειδή εφαρμόζεται (θα έπρεπε άλλωστε) αποτελεί κριτήριο απόδοσης του ίδιου χαρακτηρισμού.

Έτσι θα έπρεπε, Έξυπνες πόλεις να είναι εκείνες που χρησιμοποιούν την τεχνολογία για τη βελτίωση των υπηρεσιών, την αύξηση της διαφάνειας και την αποτελεσματικότητά της ύπαρξης και των ενεργειών τους.

Για να αποδώσουν όμως πρέπει να αποτελούν κομμάτι ενός παρόμοια λειτουργούντος συνόλου εκείνου της Χώρας, διαφορετικά θα ασφυκτιούν στην γενική μιζέρια.

Θα θυμίζουν ένα πανέμορφο δακτυλίδι σε δάκτυλο άσχημου χεριού.

Από τις ειδήσεις θα πρέπει να δεχόμαστε τα ερεθίσματα και μετά να κάνουμε συγκρίσεις, να διεγείρουμε την φαντασία μας, να βγάζουμε συμπεράσματα, να κάνουμε τις προτάσεις μας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου